5.11.12

Pitanja citala nasih - mjesec oktobar

moj avatar sa telefonom i Windows Phone UI 3

Ovo su bila pitanja vasa sa kojima ste dosli na nas blog, za prosli mjesec, pa vam zelimo odgovoriti na ta pitanja ili usmjeriti vas na odgovore ako smo vec ranije pisali o tome.

Windows Phone 7.8 srpski, hrvatski i ostali jezici


Windows Phone 7.8 po javljanju Nokije i po javljanju par drugih izvora ce stici ubrzo, pitanje je samo sta ce biti u toj nadogradnji 7.8 za sve nas koji imamo WP7.5. Odgovor nije tezak, vjerovatno ce biti sve stvari koje nisu vezane za hardver, a koje su prisutne u WP8 uredajima. Jezici - to je posebna tema za sebe, nakon otvaranja nasih trzista Microsoft-u i Windows Phone se ovdje prodaje, ali nasih jezika jos nema, sa akcentom na “jos”, jer procurjeli ROM WP8 uredaja ima u sebi sve nase jezike i za svaki segment operativnog sistema, od korisnickog zaslona, do interfeja unutar integriranih aplikacija poput Office, email, sms, pozivi itd. Ako ne budu jezici dosli do nove godine sa 7.8 nadogradnjom, potrudit cu se da napravim vlastiti 7.8 ROM koji ce ih imati - to je obecanje od mene za sve vjerne citalace. - vise o ovoj temi i jezicima

Nokia Lumia 920 datum izlaska


Nokia Lumia 920 je vec u predprodaji i do 14. novembra se ocekuje i od nasih prostora da ce je imati u ponudi. Veliki problem je Windows Phone na nasim prostorima, Nasi domaci operateri jos nisu uvidjeli superiornost windows Phone operativnog spram drugih, pa ne realizuju zasto Nokia Lumia 800, 900, 820 i 920 su dosta skuplji nego neki Android modeli, pa su nase mreze lokalne se specijalizirali na jeftino i sa sto vecom zaradom pri prodaji uredaja. Sto je veoma stetno za korisnike, jer pogledajmo malo realno, na nasim prostorima mali broj top modela se prodaje, bilo kojeg operativnog sistema, mali broj Samsung Galaxy s III ce se prodati spram velikog broja Huawei “jednokratnih” telefona sa trafike. Tako isto je za Nokia Lumia 920, cisto sumnjam da ce Bhtelekom uvesti ovaj model jer se njima ne isplati, jedan ovaj telefon kosta kao 10 nekih sto oni imaju u ponudi, i bolje tih 10 prodati na ugovor nego jedan ovako vrijedan (njihova logika). - vise o ovom telefonu

Offline GPS navigacija za WP7


Ovo je veoma dobro pitanje, a odgovor lagan. Nokia ce svoju navigaciju pruziti svim WP7 korisnicima uskoro na koristenje. A Nokia navigacija “Drive” se pokazala kao trenutno najbolja na trzistu, jer Nokia je ta koja se bavi navigacijom decenijama sa svojom markom Navteq. Trenutno po svim pokazateljima Nokia Drive je najbolja navigacija, a Nokia je izjavila da ce njihove aplikacije koje su dostupne samo za njihove modele biti kasnije dostupni i za sve ostale modele WP7 uredaja. To smo se vec uvjerili kod “maps” (karte) u WP7, koriste umjesto Bing sada Nokia tehnologiju za prikazivanje i mapiranje. Tako da mozemo uskoro ocekivati i Nokia Drive dostupan za sve WP7 korisnike.

Windows Phone 7.8


O ovoj nadogranji smo vec prije pisali, i opisali smo kratko uz gor e vec navedeno pitanje jezika u 7.8. Naravno ova nadogradnja da ce stici, pitanje je samo kad. Najvjerovatnije je nasa prognoza koju smo naveli prije par mjeseci da ce stici do nove godine tacna. I izgleda da ce to biti 25. - 31. decembar kada ce stici Jer Microsoft ocigledno zeli prvo reklamirati sto vise svoje nove WP8 uredaje, pa ce se onda pobrinuti o nama WP7 korisnicima. I to smo prognozirali ranije.

Toliko o WP7 Novosti i pitanja citala nasih, ako vi imate kakva pitanja ili sugestije slobodno ih navedite u komentarima ispod. Ako niste primjetili jos, komentari su sada dostupni i iz aplikacije WP7 Novosti. 
A za aplikaciju imamo za vas lijepe novosti jer radimo na velikom poboljsanju, a to su zive plocice i obavijesti o novim clancima. Trenutno testiram verziju koja ima zivu plocicu i broj clanaka ali ima i malih problema jer sam pogresio kada sam pisao od pocetka aplikaciju, a valjda cemo rijesiti te probleme i da vi dobijete novu nadogradnju uskoro sa jos boljom alpikacijom. A evo ispod i slike kao dokaz o tome pa mi recite sta mislite o tome, aplikacija ce vam pokazivati zadnji clanak koji je skinula u pozadini za vas, plus ce pisati naprijed broj novih clanaka. Kasnije cemo pokusati dodati i notifikacije kada pristignu novi clanci.

7 komentara :

  1. Ko ce da doceka 25 decembar za nadogradnju na 7.8 :)
    A ako Nokija ustupi svoju navigaciju na sve wp7-wp8 telefone to ce da bude odlicno.
    Pored wp7 telefona bas zbog navigacije imam i jednu Nokiju 5230 :)

    ReplyDelete
  2. Dug ose prica za Nokiju da ce ustupiti svoju navigaciju Drive svim WP7 uredajima. Mozda to cak i pokazu do ove nadogradnje 7.8.


    A kako ti se cini ziva plocica na slici gore? ima li potencijala? :) ja jos n eznam neke osnovne stvari oko toga ali ucim se i kad naucim doci ce sve funkcije u aplikaciju.

    ReplyDelete
  3. Pa takva mi je i na telefonu :)
    Lijepa je, jos ako uspijes odradit ono kako sam ti ranije rekao ;)
    Sto se tice nokijine navigacije, cas objave da ce doc na sve wp telefone, cas da nece, cas da jos nisu odlucili.
    Cinjenica je da wp7 nema navigacije koja je besplatna a pritom moze da radi ofline svoj posao kako treba.
    Na HTC-u imamo Locations (ne znam za druge wp telefone) i radi odlicno, al se placa ;)

    ReplyDelete
  4. pa jest izgled takav ali nema pozadine i nema broja clanaka neprocitanih... to je novost na kojoj radim. a meni nema tvog koemntara na aplikaciji :( i nema emaila, nista, ne znam sta si napisao tacno jer je pisalo igor samo i mislio sam da si to ti, a nema komentara, samo 5 zvijezdica...

    ReplyDelete
  5. Ostavio sam ponovo komentar, ne znam zasto ga nema :)

    ReplyDelete
  6. kada ce biti aplikacija viber za Windows 8

    ReplyDelete
  7. viber za windows 8? Mislite mozda windows phone 8? To morate programere viber-a pitati...

    ReplyDelete

Ostavite komentar