1.11.12

Hrvatski, Bosanski i drugi jezici u Windows Phone 7

Screen Capture (98) Screen Capture (97)

Svi mi dugo cekamo da Windows Phone bude preveden na nase jezike, i do sad niko nije objavio nikakvu nadogradnju da ima te jezike. Medu tim imate svi opciju da promjenite sredinu u kojoj se nalazite i samim tim ce te promijeniti i neke djelove Windows Phone operativnog sistema u te jezike. Nedavno sam pogledao u opcijama gdje su regije i jezici, jezik naravno je u ROM-u onako kako je proizvodac telefona ili programer ROM ubacio, dok su regije moguce za promijeniti na jezike koji i nisu u ROM-u. Zvuci cudno ali isprobajte, u podesavanjima u stavci "regije i jezici" promijenite "regionalni format" u Hrvatski ili Srpski, s tim ce te promijeniti recimo na zakljucanom telefonu na kojem jeziku pise datum i dan itd.

Dok zadnjim postavkama "pokrajinske seme sistema" i "jezik internet pretrazivaca i i trazenja" mijenjate vise opcija, a to su pristupanje regiji aplikacijama, tj. aplikacije iz izabrane regije ce biti pokazane i pod trazenjem ce biti jezik taj koji se izabrali, medutim to ima vec ogranicenja, jer umjesto da vam otvori Bing trazenje unutar telefona, otvorit ce vam Bing stranicu za pretrazivanje. Osim toga ce promijeniti negdje kao u pisanju email-a potpis u znakove umjesto da napise ono sto treba da bude, vjerujemo da ima jos nekih gresaka koje nismo nasli ali eto za one koje zele makar svoj jezik na zakljucanom zaslonu to mogu uraditi bez ikakvih smetnji, samo zamijenite "regionalni format" na zeljeni jezik.

Screen Capture (99)

Microsoft jos nije uspio da spoji sve regije da funkcionisu kako treba, tako vidimo na ovoj greski da pali Bing stranicu umjesto aplikaciju za pretrazivanje, osim toga vidimo na Windows 8 Pro da ako promijenite regiju svoju a u Microsoft racunu (Windows live email adresa) imate drugu regiju, onda neke aplikacije nece raditi! I neke aplikacije ne rade jos na nasim regijama kao sto je muzika, otvorite aplikaciju za muziku na Windows 8 sa nasom regijom i pokazat ce samo spisak pjesama, dok ako izaberete u Windows 8 drugu regiju poput Njemacke, Engleske, USA i to imate izabrano u Microsoft racunu takode onda ce te dobiti punu aplikaciju Xbox Music, koja vam pokazuje informacije o muzici koja svira trenutno, o izvodacima itd.

2 komentara :

  1. U snimku http://www.youtube.com/watch?v=yC-lIkU6YIE se na 04:56 vidi da nokia 510 sa wp7.5 ima dva jezika kojih na mojoj lumii 710 nema...a nisam ih vidjao ni na bilo kom drugom wp7.5 uredjaju... Pretpostavljam da je to verzija za neko azijsko trziste...ali bez obzira...zar wp7.5 nije uradjen samo na 22 jezika...?

    ReplyDelete
  2. tako je. lumia 51o je napravljen za azijsko trziste i podrzava ja mislim kinesko pismo i jos jedno, a wp7.5 si u pravu za sad podrzava samo 22 jezika. Microsoft kaze da prosiruju to polje na 50 jezika aktivnih, a preko 120 zemalja svijeta. ja trenutno radim na prevodu bosanskog jezika i mogu ga dostaviti svima koji imaju otkljucan telefon sa root privilegijama. do sad sam preveo 15% ukupnog sistema.

    ReplyDelete

Ostavite komentar