24.11.12

Prezentacija Windows Phone 7.8 na Nokia Lumia 510

Tacno ste procitali, prvo zelim reci da u kini uskoro izlazi ova nova Nokia Lumia 510 koja ce imati Windows Phone 7.8 operativni sistem a ne Windows Phone 8. To potvrduje nasu tezu da ce WP7 i WP8 "zivjeti" skupa. Naravno da ce jer ce ovi 7.8 uredaji biti malo jeftiniji nego WP8 uredaji i samim tim su pogodni za trzista poput naseg. Izgled i osjecaj ce dijeliti sa WP8 uredajima. A evo mala demonstracija uredaja Nokia Lumia 510 sa WP 7.8 koji ce u slijedecim sedmicama izaci na kineskom trzistu. Kinesko trziste je vrijedno pomena jer je tamo Windows Phone veoma dobro prodavan, cak ima izvjestaja kako je windows Phone tamo cak i duplo bolje prodavan nego iPhone 4s ili 5.



Microsoft predstavnici, a posebno oni koji su zaduzni za Windows Phone u kini su takode izjavili juce da ce Windows Phone 7.8 nadogradnja stici u slijedecim sedmicama, sto se poklapa sa nasim predvidanjem do 24. decembra. U video zaspisku vidimo neke od novih djelova koje WP 7 nema do sada, a to su kao prvo zive plocice, drugo stralica ce ipak ostati ali ce biti na dnu desno. Strelica je ostala iz razloga jer su neki ljudi koji su testirali prototipe WP8 uredaja rekli da im fali ta strelica i kao ne znaju da je da desne strane lista sa aplikacijama ako nema te strelice. Tako da je i ona jos tu. Drugo sto vidimo na prvi pogled jeste nova verzija 7.10.8858, dok ja trenutno imam verziju 7.10.8835. Slijedece sto vidimo jesu ikone za xbox live (igre), office, Store (marketplace) i druge koje su uskladene sa WP8 stilom. i ne razlikuju se ni po cemu. Jedino pitanje jeste hoce li imati 100% funkcionalnost kao WP8 zive plocice? To pitanje postavljam jer WP8 ima mogucnosti koje nemaju wp7 uredaji a to su listanje fotografija na aplikacijskim zivim plocicama, druge tranzicije, i jos drugih opcija koje su vrijedne programerima.

Pored svega ovog prica se jos da ce ubaciti opciju koja drzi WiFi upaljen iako je ugasen ekran. Trenutno u WP7 uredaja se WiFi uasi nakon nekog vremena ako je telefon zakljucan. Tako vise trosi i struje sa tim stalnim paljenjem i gasenjem. Pa je Microsoft izjavio nedavno da ce to uvesti u WP8 uredaje ali i mozda u 7.8 nadogradnju.

Na samom pocetku video zapisa vidimo i novi logo Windows Phone-a pri paljenju uredaja, isti je kao i WP8. Ostaje nakon ovoga jos jedno pitanje, a to su jezici domaci. Ja sam poceo sa prevodenjem jezika na bosanski jezik, ali pri tome se sudaram sa poteskocama jer ima preko 100 fajlova koji se trebaju prevesti a neki od njih imaju poduge paragrafe teksta. Ako ne bude neki od nasih jezika u nadogradnji 7.8 ja cu prevesti i poslat cu Microsoftu na razmatranje a prije toga cu objaviti .xap fajl za sve one koji imaju otkljucan WP7 / 7.8 preko kojeg ce moci instalirati jezik.

Zaboravio sam napisati ali evo jos jedna lijepa novost a to je da nadogradnja na 7.8 nece biti zadnja nadogradnja za WP7 uredaje. S tim se dokazuje moja teza da ce WP7 i WP8 zivjeti jedno uz drugo, jedno za manji dzep, drugo za malo veci :) evo ispod i dokaz...


0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar