8.8.12

Pravi kvalitet Nokia Lumia 800 kamere

Nedavno sam citao recenziju jednog lika cije ime vise ne znam o Nokia Lumia 800 i 900 i u kojima on tvrdi kako iPhone 3Gs ima bolji kvalitet fotografija nego Nokia Lumia 800 koja ima 8mpx i kako on uopste nije zadovoljan kvalitetom fotografija kod Nokia Lumia 800 i 900. Meni kao fotografu to nije bilo logicno jer sama specifikacija Nokia Lumia 800 uredaja posebno kamere je bolja nego iPhone 3Gs. A osim specifikacije dosta je do podesavanja, ne mozete napraviti dobru fotografiju na Automatskom podesavanju slike i svih parametara, to je logicno. I ko god pravi testove i recenzije o fotografijama telefona mora praviti fotografije kao fotograf, a ne kao neko ko se razumije u tehniku. Dok to vecinom recenzije ne postuju i recenziraju slike napravljene na automatskom nacinu snimanja i naravno rezultati nekad nisu zadovoljavajuci.

Mala uporeda:

Nokia Lumia 800
  • 8mpx kamera sa Carl Zeiss objektivom sa mogucom blendom od f/2.2
iPhone 3GS
  • 3mpx kamera bez nekog posebnog proivzodaca objektiva, sa blendom od kako sam nasao podatak f/2.8
E sad objektivno gledano kao fotograf, ovih dodatnih 5mpx sto ima Nokia Lumia 800 vjerujte mi da ce se osjetiti, prvo na velicine slike a drugo na samom sumu, ili pikselima ako gledamo istu scenu sa ova dva telefona. 

Druga znacajna predpostavka je ovaj f/stop broj, koji oznacava u fotografiji kolicinu svjetlosti koja upada na senzor kroz objektiv, sto manji ovaj broj npr. 2.4, 2.2, 2.0, 1.8, 1.4, 1.*... to vise svjetlosti upada na senzor i samim tim slika se moze "brze" snimiti. Za uporedu uzmimo f/8 i recimo slika se pravi na brzini 120/s (120. dio sekunde), to je "veoma brzo" ali na f/8 morate slikati po danu da bi imali ista na senzoru, e sad ulazi u obzir f2.2 od Nokia Lumia 800 koja propusta skoro 4 puta vise svjetlosti od f/8 i samim tim ce na 120/s brzini snimanja slika biti 4 puta svjetlija. Svjetlija slika ne treba uvijek, ali ovih f/2.2 pomaze da kada slikate nesto to nesto ne bude zamuceno i u pokretu to znaci da se moze povecati broj snimanja slike na 200/s ili 300/s sto manji ovaj f/broj, a to radi program za vas u pozadini na ovim telefonima i taj proces u pozadini ce bolju sliku napraviti ako je specifikacija optike bolja. 

Treci argumenat za Nokia Lumia 800 jeste Carl Zeiss optika, Carl Zeiss vec duze pravi objektive i optiku nego sto Apple (proizvodac iPhone-a) postoji i osim toga pravi vrhunsku optiku koja i nije tako jeftina! I koja se upotrebljava i za svemriske svrhe na teleskopima u svemiru itd. Znaci po sve tri karakteristike pobjeduje Nokia Lumia 800 i zamolio bi sve one koji hvale toliko iPhone 3gs i njenu kameru da pogledaju malo objektivno.

I evo nekoliko primjeraka Nokia Lumia 800 fotografija za kraj.



Fotografije su orginalne od Nokia Lumia 800 uredaja, a fotograf njih je - Olivier Letellier.

izvor fotografija: zunited.net

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar