21.8.12

Pitanja citalaca nasih


Idemo ove sedmice sa pitanjima nasih citalaca i sta su oni trazili na google pa svratili tako na nas blog, Ne znam jesu li nasli odgovore ali zelim ipak pojasniti sva njihova pitanja.

Ove sedmice najcesca pitanja su:

1. Razlika izmedu Skype i Viber?


Razlika na Windows Phone izmedu ova dva voip klijenta jeste sto Viber jos nema prenos glasa u svojoj aplikaciji a Skype ima. To je trenutno tako jer su iz kompanije koja programira Viber najavili u slijedecim verzijama da ce i to dodati jer je u Windows Phone radi ogranicavanja sa strane Microsoft-a oko aplikacija tako trenutno da se tesko da napraviti u Viber aplikaciji Voip (Voice-over-IP, glas preko IP). Druga razlika jeste sto Viber nema Desktop klijenta svog, a Skype ima! Tako mozete pricat preko Windows Phone-a sa nekim ko sjedi za svojim racunarom i koristi Skype. I Skype takode ima restrikcije neke koje su vezane za Windows Phone 7, npr Skype ne moze primati pozive dok je ugasena aplikacija, Microsoft je to naveo kao restrikciju radi prvenstveno trosenja resursa CPU i baterije. Drugi razlozi su sto bi cijeli sistem polako poceo kociti da rade aplikacije neprekidno u pozadini, a ne mogu raditi u pozadini na WP7 uredajima jer Windows Phone 7 ima drugaciji pristup aplikacijama u pozadini nego ostali sistemi, oni su u hiberniranom stanju ni nisu ugasene ali i ne rade direktno, ipak ako ih otvorite nema nikakvog cekanja ili otvaranja aplikacije odma pocnu raditi. To je malo opsirnije razlika izmedu Skype i Viber, osim ovog Skype ima mnogo vise korisnika na svijetu nego Viber. Dalje detalje o Skype ili Viber dobit ce te klikom na ove liknove - Skype  /   Viber (ovi clanci su malo stariji ali ipak pogledajte...)

2. Whatsapp kako radi iz BiH?

Whatsapp radi lagano iz BiH, samo ukucate svoj broj kada se prijavite prvi put i nakon toga Whatsapp ocita
vase kontakte i njihove brojeve prvenstveno, uporedi svoju bazu podataka jeli imaju ti brojevi koje imate i vi i doda te kontakte automatski u vase kontakte u Whatsapp aplikaciji. To je moderniji pristup spajanja kontakata kako vidimo u zadnje vrijeme sve cesce aplikacije tendiraju prema tome da koriste samo broj ili email u spajanju kontakata a ne interni imenik telefona. Whatsapp za Windows Phone radi veoma dobro nakon zadnje nagoradnje, nema nikakvih mana, brz je i radi u pozadini tj. ako primit eporuku odma vam stigne obavijest da imate poruku i mozete preko te obavijesti otvoriti Whatsapp i poruku. Detaljnije o tome sta sve moze Whatsapp imate u nasoj recenziji ovdje.

3. Citanje Whatsapp poruka?

Mislim da se ovo pitanje odnosi na sigurnosne mjere i da li je moguce citati poruke nepoznatih ljudi, i podebljano odgovor na to je u Windows Phone-u to nije moguce! Ta mana je nastala na Android operativnom sistemu i Whatsapp programeri su uskladili sve aplikacije nakon toga, na svim sistemima, iako za WP7 nije bilo potrebe jer nije bilo moguce uopste citati tude poruke.

4. Kada izlazi apdejt (nadogradnja) 7.8?

Ovo pitanje je cesto postavljeno ali iz Microsoft-a jos cujemo samo da ce biti dostupno pri izlasku WP8 uredaja i to odma kratko poslije, znaci mozemo se nadati od 5. septembra pa sve do 26. oktobra da ce biti nadogradnja jer 26. oktobra izlazi Surface i Windows 8 oficijelno ide u prodaju, tada se ocekuje i Windows Phone 8 i 7.8.

5. Pozadine starta win 8?

To pitanje je prilicno cesto dolazilo u zadnje vrijeme, pozadine za Windows 8 su prosirene vec i ima ih vise dostupnih nego u Developer ili Consumer Preview. Sada u verziji RTM Pro imate oko 10tak novih pozadina uz one koje su vec i bile, uz napomenu da nisu sve jednobojne, dodali su vektorske slike u pozadine koje mijenjaju boje u zavisnosti u boje sistema koju koristite, tako i te sarene slike u pozadini mijenjaju svoju paletu boja automatski.

Toliko od nasih citalaca ove sedmice, i hvala vam svima na preko 9700 posjeta od kako postojimo! Cujemo i citamo se uskoro vas autor bloga!

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar