24.8.12

Clanak broj 200! i novosti o Windows Phone 8, Nokia, HTC, Samsung, Fujitsu...

Za clanak broj 200. smo pripremili posebni clanak posvecen najnovijim novostima oko Windows Phone 8 operativnog sistema, a posebno uredajima koji se pojavljuju polako ali sigurno. 

Fujitsu WP8!


Da pocnemo sa nekim ko se dugo nije cuo, iako je kvalitetna marka Fujitsu! Naime oni su imali prvi WP7 uredaj sa Mango nadogradnjom, prvi su imali uredaj sa 32GB memorije, prvi imali 13,2mpx kameru na uredaju i taj uredaj se zove IS12T Fujitsu. Vijesti stizu sada iz te kompanije o Windows Phone 8 uredaju! Zvat ce se T-01E koji ce imati LTE i NOTTV TV servis ugraden. I od njega ocekujemo da ce biti monstrum po specifikacijama poznavajuci Fujitsu.


Nokia WP8!


Slijedeca vijest stize iz Nokia korporacije, ranije smo pisali vec o Nokia Lumia "Phi", koji je bio prototip i pojavio se na jednoj fotografiji u zutoj boji sjajnog oklopa. Sada znamo zasigurno da je to novi WP8 uredaj koji ce izaci iz Nokije, ali to je samo jedan. I osim toga izasle su slike za patente koje zeli osigurati Nokia na izgled telefona.
Po ovim slikama vidimo da je uredaj slican Lumia 800/900 seriji. Ali prepoznamo i male razlike, npr. na zaslonu vidimo gumicu oko zaslona kao u Lumia 900, ali pri krajevima vidimo "zakrivljeni zaslon" pogledajte linije na prvom crtezu, kako se zakrivljuju prema krajevima, to potvrduje i odsjaj na prvoj fotografiji na prvom clanku o Nokia Phi sto smo pisali ranije. Ovaj uredaj se spekulise da ce imati zaslon od 4.5"-4.7", to je preko 11cm, do 12cm. Vjerovatno ce imati rezoluciju 1280x720 (za uporedu 800x480 trenutno na WP7), microSD utor za kartice, Qualcomm Dual-core procesor od 1.5GHz, 32GB memorije, po mogucnosti i nize radi prisustva microSD utora, polycarbonat tijelo kao i dosad Lumia 800/900 serije.



Ko je slijedeci na spisku, Samsung WP8!



Za Samsung se prica kako ce izdati WP8 uredaj do kraja ove godine, ali ako budu cekali Nokia ce im uzeti trziste kao i prvi put! Sad kakav ce uredaj biti nije poznato jos mnogo, imaju dva uredaja koja su prosla ICC u Amrici, zovu se Macro i Odyssey njihove specifikacije su slicne ili iste sa Galaxy S3, sto potvrduje tvrdnju strucnjaka da ce se pojaviti isti uredaj Galaxy S3 sa Windows Phone 8 operativnim sistemom, jer na Androidu kada saberu brojke nije bio uspjesan koliko su ocekivali iz Samsung-a. a evo specifikacija:

  • 4.8" sa 1280x720 rezolucijom i Super AMOLED zaslon
  • Qualcomm Snapdragon S4 1.5GHz Dual-core procesor
  • 16GB i 32GB memorije verzije sa microSD utorima za kartice
  • 2100mAh baterija
  • Bluetooth 4.0
  • NFC cip
  • 42Mbps HSPA + brzine internet saobracaja
  • 8mpx kamera sa LED blicem (4x zoom)
  • 1.9mpx kamera naprijed

Da ne zaboravimo HTC WP8!


HTC u zadnje vrijeme kao i sve vece firme svijeta ne pisu lijepe brojke sto se tice finansija, sto je usko povezano sa globalnom recesijom koja jos vlada u tom sektoru. Unatoc tome HTC se jos uvijek drzi iako su izgubili vise od 80% vrijednosti giganticne kompanije. I oni su takode ocekivali mnogo vise od ONE X serije, ali nije sve tako kako se zamisli. ONE X se prodavao veoma lose, tako da Windows Phone uredaji koji su izasli prije njega su bili vise trazeni nego taj top model iz HTC-a. Iz HTC-a su vec javili da ce se sad vise fokusirati na Windows Phone uprkos ranijim izjavama iz kompanije kako ce se posvetiti Android platformi 2012. godine.


Novi WP8 uredaji ipak su na testiranju kako doznajemo zovu se Rio, Accord i Zenith. Znaci HTC ide odma se tri uredaja kao sto je i Nokia uradila sa Nokia Lumia 710/800/900. Ocekuje se od svih ovih proizvodaca da ce prestaviti sve ove uredaje 5. septembra. I za HTC se pitamo hoce li uzeti kao Samsung svoj Android Top model i pretvoriti ga u Windows Phone 8 da bi imali uspjeha, ili ne? To cemo otkriti sve uskoro. Jedino znamo detaljnije specifikacije od Zenith (4.7" 720p Super LCD 2 zaslon, 8 mpx kamera sa 1080p video zapisom, 42Mbps HSPA+ i Qualcomm quad core procesor). Uglavnom ocekujte ono sto najvise volite a to su specifikacije, iako one ne broje mnogo kod WP7 uredaja, tak oce biti i sa WP8, jer je Windows Phone optimiran sistem da radi na mnogo slabijim uredajima odlicno! Tako se nece ni raspoznati razlika izmedu Dual-core 1.5GHz i Quad-Core 1.5GHz, jer programeri ne prave aplikacije po tim pravilima da rade na sve jezgre, niti ce praviti. To su specifikacije da ljude koje vole cuti specifikacije i koji racunaju samo na to, a to je uveo Android prije par godina kao etapu neku u takmicenju, ko ima brzi uredaj, ko ima jaci uredaj.


Zakljucak: Ceka nas dvije sedmice cekanja o daljim detaljima, koje ce biti veoma vazna, o nasem Windows Phone operativnom sistemu. Ocekujem za sve nas uskoro olaksanje i da mogu napisati clanak o Windows Phone 7.8 i opcijama koje ce ponuditi svim korisnicima, i koje ce biti zajednicke WP8 i WP7.8. 

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar