12.7.13

Nokia Lumia 1020 sa 41 megapiksel fantasticnom kamerom

Lumia_1020_Lead

Prvi telefon koji je spojen kako treba sa digitalnom kamerom stigao je na svijet. To je Nokia Lumia 1020. Sada mozemo slobodno reci nakon opticke stabilizacije slike, slikavanja skoro u mraku Nokia je najinovatiniji proizvodac na svijetu koji donosi najbolje iz segmenata digitalne fotografije i telefoniranja u jedan uredaj – Nokia Lumia 1020.
Lumia_1020_yellow
Nokia je takode prva napravila telefon sa kamerom, to je bila Nokia 7650, prvi put su ubacili Carl Zeiss objektiv u Nokia N90 2005.godine, 2006.godine su imali vec opticki zum u telefonima, Nokia N95 je prvi telefon sa senzorom kao u prave digitalne kamere, i zaista je telefon imao kvalitetne fotografije! Nakon toga su ljudi razmislili dva puta hoce li nositi jos jednu digitalnu kameru pored svog telefona. Tada je Nokia prodala vise telefona sa kamerom nego sto je Kodak prodao fotoaparata, Svijet se promjenio. Prosle godine Nokia 808 sa Pureview tehnologijom, ove godine Lumia 920 925 928 prave jos bolje fotografije sa mogucnoscu pravljenja fotografija u mracinijim okolnostima. Ali Nokia se nije zaustavila na tome, Nokia zeli jos vise, Nokia zeli da ljudima prikaze vise nego sto se vidi ocima, a to je Nokia Lumia 1020.



Lumia_1020_camera
Sa Nokia Lumia 1020 ce vama slike biti vaznije nego ikada, sa Lumia 1020 ce te na slikama vidjeti vise nego ikada. Sa ovim telefonom ce te promijeniti nacin na koji inace pravite fotografije jer ce te imati mogucnost slikanja i kasnije rezanja fotografije a ipak ne gubite nista na kvalitetu, a to omogucava 41 megapiksel! Nokia je unaprijedovala Nokiju 808 sa novim senzorom, Nokia Lumia 1020 posjeduje najveci senzor u telefonu ikada ugraden, a i najbolji senzor ikad ugraden. Kada snimi fotografiju telefon istovremeno snimi i 5 megapiksel fotografiju za dijeljenje na internetu. Zamislite osim fotografije kakav video zapis pravi ovaj telefon sa 41 megapiksel, tako mozete zumirati u fotografije i video zapiske bez gubitka kvaliteta, sve ostaje kvalitetno i piksele na slikama/videu necete vidjeti.

Nokia je imala probleme upotrebiti istu opticku stabilizaciju slike koju posjeduje Lumia 920, 928, 925 i morali su unaprijedovati i tu tehnologiju jer se drugacije ponasala sa 41 megapiksel, tako da Lumia 1020 ima i novu opticku stabilizaciju slike i video zapisa. Pored sve ove tehnologije Nokia je dodala Xenon blic koja omogucava da zaledite fotografiju i osvjetlite je kako treba da na slikama sve izgleda ostro, kvalitetno i konacno mozete koristiti blic kao kod fotoaparata.

Nokia je nanovo izmislila zum jer sada zum radi opticki plus softverski ali softverski da se ne gubi kvalitet. Zamislite sebi to na nacin da 41 megapiksel fotografija se snimi, a zum radi tako da ce zumirati u tu ogromnu fotografiju ali ne gubi kvalitet jer jos uvijek koliko god da zumirate dodete na odprilike 10, 8 ili 5 megapiksela.

Izmislili su novi nacin kako fotografirati, prilikom fotografiranja ako zumirate i snimite fotografiju, vecinom kod telefona/fotoaparata ostali detalji su izgubljeni kao “sta bi bilo sa slike da nije zumirana”, “sta ako ima nesto interesantno na fotografiji da se nije zumiralo”, sada imate mogucnost zumirati unazad iako je fotografija vec napravljena i “izrezana” jer je fotografija snimljena kao da nije koristen zum i imate mogucnost ponovnog komponiranja fotografije i snimanja “izrezanog” snimka koji je ipak kvalitetan. To mozete uraditi bilo kada, Nokia zeli da se napravi fotografija a kasnije vi uradite sa nje sta zelite da ne morate brinuti da je nesto mutno ili ne ostro na slici.



Pored ovih novosti Nokia je predstavila i novu aplikaciju u sistemu Windows Phone-a koja se zove Nokia Pro Camera koja omogucava sve mogucnosti profesionalnog aparata, tako odabirate sada duzinu ekspozicije, ISO vrijednost, Whitebalance, odabir manualnog fokusa na fotografijama. Ali ta aplikacija kamere ima mogucnost i automatike koja radi takode veoma dobro. Ta aplikacija koaj ce se moci namjestiti da pali umjesto standardne aplikacije za fotografiranje kada drzite tipku za fotografiranje ce doci na sve Nokia Lumia 92*, znaci Lumia 920, 928, 925, 1020.

Nokia Lumia 1020 takode ima veoma dobre mikrofone pri snimanju videozapisa, tako da koncerte mozete lagano snimiti i gledati/slusati bez suma poslije koliko god glasno bilo pri snimanju. Ispod smo postavili video zapis sa prezentacije Nokia Lumia 1020 kojim ozete pogledati i uvjeriti se u to da se Nokia vratila punom snagom u svijet telefonije.



Puna specifikacija telefona:
  • Windows Phone 8
  • 4.5” AMOLED zaslon
  • 32GB interne memorije
  • 2GB RAM
  • 1.5Ghz dvojezgreni Snapdragon procesor
  • mogucnost kupovine posebnog drzaca za kameru koji u sebi ima i bateriju koja produzava izdrzljivost telefona prilikom fotografiranja
  • posebni oklop za bezicno punjenje telefona kao kod Lumia 720
U sustini je ovo doradena verzija svih Lumia do sada, sa svim iskustvom su kreirali ovaj novi telefon koji omogucava najbolje fotografije i video zapiske koje ste ikada vidjeli od jednog telefona, pa moze se reci i od nekih digitalnih fotoaparata. Uskoro vise novosti oko ovog telefona jer ima toliko da ne moze stati sve u jedan clanak. Preporucena cijena ovog telefon iz Nokije je 602$ mada se to nece desiti odma jer su prodavaci cijene digli na 659$ -699$. Kasnije se moze ocekivati oko 600$ i nize cijene. Kao i svaki telefon tako ce i ovaj vremenom opasti na cijeni, pogledajmo samo Lumia 920 sa 620€ spao sada na 400€-500€, ima cak i jeftinijih ali ne tako cesto.

izvori fotografija: wpcentral

8 komentara :

  1. Željko Majstorović13 July, 2013

    sve je to dobro samo ne kuzim zasto su stavili manji senzor nego sto je na nokia 808 pure view

    ReplyDelete
  2. Nokia 808 jeste da ima veci senzor ali gustoca piksela na Lumia 1020 je veca, pikseli su manji. mislim da je kod lumia 1020 1.12µm jedna piksel dok je kod Nokia 808 nesto oko 1.34µm jedan piksel. Nokia 808 ima mogucnost snimanja svjetlijih fotografija u smislu da ih u isto vrijeme snimi malo svjetlije. ali Nokia lumia 1020 ima opticku stabilizaciju slike i zatvarac slike koji odlucuje koliko da senzor osvjetli, mislim koliko dugo. i to moze veoma dugo uraditi da na kraju sve ipak bude ostro na slici, dok kod Nokia 808 to ne moze, jer nema stabilizaciju i zato mora imati veci senzor koji prima vise svjetlosti. ali to nista ne znaci u kvalitetu fotografije. Zvuci da je po tome bolja Nokia 808 ali nije kada se uporede fotografije. Nokia 808 je kao prva generacija visoke rezolucije senzora, dok je Lumia 1020 novija generacija, manja, tanja i pase lijepo u kuciste. Zato je i Nokia 808 onako "debela"

    ReplyDelete
  3. Željko Majstorović14 July, 2013

    da.. prijatelj i ja bas komentiramo tu kameru ima par dana. Vi kazete da je slika od 1020 kvalitetnija, ja se isto imam takvo misljenje jer mi je nekako nelogicno da proizvode tako skup uredjaj a stavljaju losije stvari tipa kamera u uredjaj.
    jel se mogu naci negdje slike od 808 i od 1020 u punoj kvaliteti pa da se moze usporedit?

    ReplyDelete
  4. ja sam objavio dole onaj link gdje sam par fotografija u orginalu od lumia 1020 postavio, ali sad cu vam naci i link do oficijelne stranice od nokije gdje mozete naci oba telefona sa punom rezolucijom fotografija.

    ReplyDelete
  5. Željko Majstorović15 July, 2013

    hvala na linku.. malo sam gledao slike, ovo je stvarno vrhunac mobilne fotografije. Steta sto Nokia ne proizvodi kompakt fotoaparate xD
    Jos jedno pitanje vezano za L1020, jel vam poznat detalj koliko se maksimalno moze postavit ekspozicija? Je li kao i na vecini mobitela +/-2?

    ReplyDelete
  6. ako se ne varam na prezentaciji iza na slikama kada su pokazivali Nokia pro camera aplikaciju kao da sam vidio do +3.0 ali provjerit cu jos jednom pa cu ti javiti :)

    ReplyDelete
  7. Jeste evo provjerio sam i nasao fotografiju lumia 1020 sa +/-3.0 i izmedu od 1.5. Ako je kod ostalih samo do 2.0 onda je i ovo novost :)

    ReplyDelete
  8. Jeste evo provjerio sam i nasao fotografiju lumia 1020 sa +/-3.0 i izmedu od 1.5. Ako je kod ostalih samo do 2.0 onda je i ovo novost :)

    http://images.anandtech.com/doci/7142/Nokiazoom-9268.jpg

    ReplyDelete

Ostavite komentar