13.7.13

Nokia Lumia 1020 kamera iznutra

nokia_lumia_1020_color_range
Nokia Lumia 1020 je najnovija Lumia iz Nokije koja ima veoma zvucnu 41 megapiksel kameru sa optickom stabilizacijom. Osim tog zvucnog zelimo da vidimo sta je zapravo u telefonu tako zanimljivo i posebno. Ova kamera ima nesto stvarno posebno, a to je objektiv Zeiss (nekadasnji Carl Zeiss), Objektiv se sastoji od 6 segmenata stakla a svaki od njih pridonosi kvalitetu fotografije.

Carl Zeiss objektivi u profesionalnoj fotografiji spadaju medu najbolje i najskuplje objektive koje mozete dobiti. Kamera Nokia Lumia 1020 je osim toga posebna zato sto ima opticku stabilizaciju za 41 megapiksel rezoluciju fotografije, za toliku fotografiju da sve bude ostro treba prije svega brz procesor koji preraduje fotografije, drugo dovoljno velik i kvalitetan senzor, a osim toga objektiv kroz koji prolazi svjetlost do senzora mora biti kvalitetan (kao sto je Zeiss) i jos mora imati stabilizaciju slike da bi na kraju mogli zumirati do kraja u fotografiju i prepoznati svaki detalj. Sve to je Nokia spakovala u jedno kuciste koje je tanje od Lumi 920. U sustini jeste tanje oko kamere, to stoji ali jedeblji nego Lumia 920 tamo gdje je kamera.

Ispod na slici vidimo uporedu Lumia 720 kamere i Lumia 1020 kamere, lijevo je 1020 desno 720. Razlika u velicini jeste radi objektiva u kameri, sto veci objetiv to vise svjetlosti prima kroz sebe, sto vise svjetlosti prima kroz sebe svjetlija slika moze biti i samim tim moze aparat brzu fotografiju snimiti, to ima za posljedicu da su slike ostre jer ne prode puno vremena za snimanje fotografije.

Lumia_1020_Sensor

U sustini Nokia Lumia 1020 ima veci senzor nego Lumia 920, 925 ili 928. Ali ipak manji nego Nokia 808. To sto je manji senzor u poredenju spram Nokia 808 ne znaci da je 808 bolji nego da je Nokia uspjela piksele praviti manje, povecati rezoluciju na manjem prostoru. Pikseli sami su kod Lumia 1020 malo manji nego kod Nokia 808, ali radi mogucnosti opticke stabilizacije slike Lumia 1020 moze duze snimati fotografiju i samim tim ce biti ostrija fotografija a i svjetlija uprkos sto Nokia 808 ima veci senzor i vece piksele.

Lumia 1020_Camera_Sensor1

Ovdje na slici desno gore vidimo objektiv Lumia 1020, lijevo pored ono sa zelenim kvadratom je senzor Lumia 1020, ispod onaj objektiv sto vidimo je Lumia 720 (vjerovatno), i preko senzor Lumia 720, desno dole je izgleda senzor konkurencije ako se ne varamo, lijevo na slici je izgleda unutrasnjost objektiva ovog desno gore, samo sto je otvoren da se vide stakla potpuno. sve u svemu Nokia je napredovala i fokusirala se u zadnje vrijeme na fotografiju. Pored Puremotion zaslona kojeg su uveli sa Lumia 920 koji se moze koristiti rukavicama ali i noktima, cak i da ne dodirnete nekad zaslon on reaguje iz daljine od 1mm, boljom vidljivoscu u sred sunceve svjetlosti, sa QI standardom za bezicno punjenje, HAAC mikrofonima za bolje snimanje zvukova u video zapiscima, optickom stabilizacijom slike i jos dosta noviteta u svijetu telefona Nokia se vraca punom parom.
Sta vi mislite jeli Nokia u zadnje vrijeme Marka koja je najvise noviteta uvela u svijet telefonije?!

2 komentara :

  1. Željko Majstorović14 July, 2013

    ovo za upravljanje u rukavicama, noktima pa cak i bez dodira ekrana.. postoji li opasnost da ako stavimo otkljucan mobitel u dzep, da on sam otvori neku aplikaciju ili tako nesto?

    ReplyDelete
  2. Ne postoji rizik jer ima proximity senzor koji aklo je prekriven duze od 1 sekunde onda ce ekran ostati zakljucan... To su stvarn odobro napravili, osim toga ima senzor koji prati pokrete telefona, i ako je pokret slican onom hodu vlasnika onda ce ostati zakljucan. jer postoje "profili" pokreta telefona, ima pokret dizanja kada se javljas, pokret u dzepu i jos par njih koje sve telefon ima unaprijed programirano da poznaje vlasnika sto bolje. To je veoma dobro rjeseno u Windows Phone-u. Tako se moja Lumia 920 nikad nije otkljucala u dzepu sama od sebe.

    ReplyDelete

Ostavite komentar