22.2.13

Novi HTC One protiv Nokia Lumia 920 (fotografiranje)

Nokia lumia 920 vs htc one
Par dana nakon sto je predstavljen novi HTC One, koji se bazira na Android platformi. HTC je jos prije prezentacije tvrdio kako ce napraviti kraj Nokia Lumia 920 i njenim superiornim nastupanjem sa fotografijom na mobilnim telefonima. HTC je za tu svrhu smanjio nesto broj megapiksela na 4 da bi mogao ponuditi vece piksele koji pustaju vise svijetlosti kroz objektiv na senzor. To ima smisla kada zelite fotografirati u uslovima gdje Nokia Lumia 920 vec fotografira bez problema. Osim toga HTC je ugradio i opticki stabilizator kao Nokia, ne znamo jeli isti OIS (optical image stabilisation) ali po slikama se vec vidi da nije tako uspjesan. Objektiv na telefonu je f2.0 i 28mm je, tako da je dosta sirok. (za uporedu Nokia Lumia ima f2.0 na 26mm)

Sada cemo malo uporediti direktne fotografije Nokia Lumia 920 i HTC One (novog) pa vi odlucite ko pravi bolje fotografije i jeli opravdano od HTC-a sto su tvrdili cijeli vrijeme da je kraj Nokia vladavine dosao. Gornja fotografija ce uvijek biti od Nokia Lumia 920, tako da znate za orijentaciju ko je koju napravio.


2_wp_20130221_0021e
1_htcone1


1_wp_20130221_006e
imag0039e

Uporedite sami i odlucite, mi mozemo samo jos dodati par informacija. Kao fotograf ja mogu reci da megapikseli inace nemaju znacaja, ali postoji i tu rizik jer je ipak velika razlika izmedu 4 (HTC One) i 8.7 (Nokia Lumia 920). Ok je spustiti sa 10mpx na 8mpx ali sa 8.7 na 4 je ipak puno. Problem je u tome sto se 4 mpx dosta lakse procesuira kroz graficki procesor ili kroz generalni procesor, dok 8.7 zahtjeva malo vise radnje oko svake fotografije. S tim je HTC sebi olaksao jednu stranu a otezao drugu, a to je da kada uporedimo 100% isjecak fotografije Nokia Lumia 920 ce uvijek pobijediti! Ali bas uvijek, jer tu se broje megapikseli.

Ostrina velikim dijelom zavisi od megapiksela, jer je logicno da na istom prostoru ako imate vise piksela, manji broj piksela ima manje detalja i samim tim ne djeluje ostro. I jos jedan problem postoji kod 4mpx, a to je kada zelite printati fotografije, uvidjet ce te piksele dok kod mobilnih kamera poput Nokia Lumia 920 ce se manje ili nikako vidjeti, zavisno od velicine printane slike. Jednu veoma bitnu stvar koju nismo napomenuli jeste da Nokia Lumia 920 posjeduje objektiv od Carl Zeiss koji je vrhunski proizvodac objektiva za sve vrste fotografije pa cak i teleskope s kojima se gledaju zvijezde (npr Hubble teleskop). Sa druge strane imamo no name u HTC-u jer HTC nije nista posebno naveo kao objektiv. To sve se odrazuje na konacan kvalitet fotografije. Uskoro ce biti sigurno vise fotografija, pa cemo i njih objaviti.

4 komentara :

  1. Pa nema HTC One 4 Mega pixela, nego 4 Ultra pixela !

    ReplyDelete
  2. 4 megapiksela, naziv ultrapiksel je samo "sminka" za njihovu tehnologiju koja koristi vece piksele nego obicno, ali ta velicina je neznatno veca. megapiksel je megapiksel i dobijes ga mnozenjem visine i sirine fotografije. a ako bi bio ultrapiksel fotografija bi trebala biti 32000x24000 ali to u telefonima nije moguce, nije moguce stvarno jer se moze softverski dodati piksela uvijek.

    ReplyDelete
  3. Moguce nisam nista mislio lose reci, nego samo reko mozda si pogresio u tekstu, samo trebao si na pocetku reci i malo u ultra pixelima :D

    ReplyDelete
  4. ok je :) a evo naveo sam kratko "HTC je za tu svrhu smanjio nesto broj megapiksela na 4 da bi mogao ponuditi vece piksele koji pustaju vise svijetlosti kroz objektiv na senzor." samo sto nisam napisao da je to Ultrapiksel

    ReplyDelete

Ostavite komentar