24.1.13

Nokia zabiljezila zaradu od 585 miliona $ u Q4

nokia-logo
Nokia je izdala svoje informacije poslovanja i sto je veoma dobro. Naime ova kompanija je napravila profit od 585 miliona dolara od ukupnog obrta od 8 milijardi $ i to samo u zadnjem kvartalu (zadnja 3 mjeseca 2012g.). Osim toga izjavili su da su prodali u tom kvartalu 4.4 miliona Nokia Lumia telefona (samo Windows Phone, a ne kako neki pisu ukupno), a broj je povecan sa 2.9 miliona na 4.4M Nokia Lumia iz treceg kvartala na cetvrti.

Tranzicija Nokije sa Symbian na Windows Phone lagano se ostvaruje i pokazuje uspjehe, Symbian operativni sistem je njihov sistem koristen na ranijim modelima Nokia uredaja poput E serije koja je zabiljezila veoma dobar uspjeh u svoje vrijeme, ali kako vrijeme napreduje i Nokia je morala. Brojke prodaje Symbian-a padaju a Windows Phone raste, tako je broj Windows Phone uredaja u Finskoj dosegao 20%. iOS i Android su negdje oko 30% tako da je Nokia veoma blizu njima. Ako se uzmu svi operativni koje Nokia nudi u obzir onda je Nokia u finskoj na istoj razini oko 30% kao i iOS i Android. to pokazuje i slijedeca slika gdje je tirkzinom plavom bojom zabiljezen porast samo Windows Phone uredaja od 51 sedmice 2011 godine do januara 2013. Na slici vidimo i da je pad Nokije usporen i u zadnjim mjesecima 2012 godine pa do pocetka 2013 krece opet lagan uspon. Taj uspon su uvidjele u berze pa je Nokija zabiljezila i tu uspjehe i izasla iz doline u kojoj se nalazila u zadnje vrijeme, zadnja cijena njihovog vrijednosnog papira je iznosila 4,64$ po papiru, a u ovoj godini su bili dosta nize nego sada kada su biljezili vrijednost papira ispod 2$.
Mi se iskreno nadamo da ce Nokia uspjeti u svom nastojanju da bude broj jedan sto se tice Windows Phhone, a zajedno sa Microsoftom da ce za par godina biti opet broj jedan u svijetu sto se tice poslovanja, unapredenja tehnike i tehnologije i dodatno olaksavati zivot korisnicima kao sto su to radili zadnje dvije decenije. Napominjemo da Nokia posjeduje tehnologije poput mapiranja svijeta koje druge kompanije nemaju s toga je iOS svoj zadnji iPhone otpisao jer su korisnici bili ljuti radi mapa koje su losije nego sto su bile u prethodnim modelima, a i Android-u fali "nesto novo", stalno mijenjanje samog izgleda telefona i operativnog, a ne poboljsanja sigurnosti ce i Adnroid ukopati ako ne urade nista protiv.
image40
Izvor: WMPoweruser

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar