30.1.13

Dizajn promjene na stranici

navigacija slika

Mozda ste vec primjetili ali od danas postoje jos tri manje plocice u navigaciji stranice. Te tri male plocice ako predete preko jedne od njih ce pokazati neku od boja Microsoft logotipa, po tacnom redoslijedu, crven, zelena, plava, (zuta). zutu smo izostavili za sad. A ako kliknete na jednu od tih boja onda ce stranica poprimiti temu koju ste odabrali, slicno kao na vasem Windows Phone-u. Ima jos par sitnica koje se moraju prepraviti da bi ovo sve radilo kako treba pa molimo za strpljenje, zadnjih sati je stranica vise puta bila "radiliste" pa su neki elementi i izostajali... Sada je skoro sve na mjestu gdje treba da bude, moramo samo jos popraviti velicinu ove tri plocice na manjim uredajima i telefonima.

Ostale promjene su da plocice (navigacija) nisu vise slike koje se skidaju s neta nego je kod, a kod je uvijek bolji nego slika, jer kod mozemo prepraviti u sta zelimo, bilo koju boju postaviti u pozadini, bilo koji tekst, bilo sta, a sliku bi morali prepravljati u Photoshop-u da bi je uskladili, osim toga pokusajte zumirati blizu ovih plocica, ruzne piksele necete pronaci jer html kodovi ne poznaju piksele kao jpeg ili png fotografija prilikom zumiranja. Sa ovim promjenama smo ustedili gotovo 1 mb velicine na stranici koju ste vi skidali! Znaci da je i stranica se ubrzala samim tim, imamo jos podosta duplog CSS koda kojeg cemo srediti ovih dana ali nadamo se da ce te biti zadovoljni. Ostala je samo jos mana jedna da se prepravi a to je kada se mijenja izmedu stranica, ponekad proleti jos "stara" boja pozadine. Ali i to cemo pokusati rijesiti ovih dana.
Da bi vidjeli razlike na stranici morat ce te izbrisati svoj cache sa pretrazivaca jer su neki stari djelovi jos u vasem cache pa mozda necete vidjeti promjene kako treba. Pokusajte ove boje i recite nam u komentarima sta mislite o njima? Boje su odabrane po bojama kodova Windows Phone-a. Sta mislite o zutoj varijanti, hocemo li je dodati?

4 komentara :

  1. Dragan Jovanovic30 January, 2013

    pohvaljum, vrlo lepo osmisljeno :-)

    ReplyDelete
  2. hvala, a jeli mozda bolje prebaciti ova podesavanja na posebnu stranicu? Da ne smetaju ovdje na stranici? Da napravim nesto kao settings stranicu i tamo kad podesite ostane ta boja, osim toga na tu stranicu bi mogli vise sadrzaja napraviti npr vecinu teksta povecavati ili smanjivati itd. Ja sam zamislio da bi se moglo sa ovom stralicom pristupiti toj settings stranici i tamo podesiti sve. Jeli vama smetaju ovdje ove 3 plocice?

    ReplyDelete
  3. Jovanovic Dragan30 January, 2013

    divim ti se na entuzijazmu, na tebi je da odlucis, mada bi korisnici wp-a i ove aplikacije mogli vise da se ukljuce u razmeni misljenja (problema, resenja, saznanja) na ovom blogu (aplikaciji), ja sam za settings stranicu, koja bi vremenom mogla da se nadogradjuje

    ReplyDelete
  4. tako sam i ja zamisljao, nekako kao settings. a nije tesko napraviti settings, postoji ta stranica vec u pozadini, napravio sam je da testiram ovo sto sam radio sad. Nije tesko ni dodati za one koji zele malo veca ili manja slova, a za svakog korisnika posebno ce snimiti te postavke, naravno na tom racunaru jer na drugom ce biti onako kako je tamo namjesteno...

    ReplyDelete

Ostavite komentar