21.8.13

Glance zaslon i profili boja nakon Amber nadogradnje

IMG_2540

Nokia Amber nadogradnja je u punom jeku stizanja na sve Lumia telefone a mi idemo sa slijedecim clankom o nadogradnji i njenim funkcijama. Ovo je treci clanak u nizu od serije koju planiramo uraditi samo o Amber nadogradnji. U ovom clanku se radi o zaslonu, tkz. Glance zaslonu s kojim Nokia pokusava da vrati stari osjecaj symbian korisnika na Windows Phone, prvobitno sa onim satom koji radi na zaslonu a u drugom planu sa funkcijama kao duplim pritiskom za otkljucavanje zaslona i profilima boja za razlicite tipove zaslona (AMOLED ili LCD).

Glance screen (zaslon)

wp_ss_20130821_0002

Gdje da krenemo?! Od pocetka, Glance screen (zaslon) je izmisljen da bi sat stojao tu i uvijek imate na oku koliko je sati, uz to pise da li se telefon puni ako je prikljucen na adapter. Duplim pritiskom mozete otkljucati zaslon ako zelite umjesto standardnom tipkom. Tu funkciju mozete pojedinacno upaliti, jedna je funkcija duplim pritiskom da se upali zaslon, a druga je sat.

Sat ima vise funkcija, ona najsofisticirana je da kada predete preko zaslona rukom bez da ga dorinete on upali sat. Tu je Nokia upotrebila gestike koje su dostupne u Windows Phone, a i senzore naprijed na telefonu. Sat ima vise funkcija koje mozete odabrati ova sa gestikom je samo jedna od njih, druge dvije su da sat radi non stop i da se sat ugasi nakon 15 minuta samostalno. Naravno postoji i funkcija da se ugasi sat kompletno, i tada ipak mozete koristiti onu funkciju dupli pritisak na zaslon za paljenje istog.

Profili boja na zaslonu

wp_ss_20130821_0001

Nokia je upotrebom AMOLED zaslona pocela razmisljati o bojama na displeju i sta ljudi osjecaju kada su boje pogresne sto se zna desiti cesce na AMOLED nego na LCD zaslonima, zato su dodali i ovu funkciju koja vam omogucava slicno mijenjanje toplote boje kao na monitoru sto imate na svom racunaru. Ti profili se sastoje od dvije glavne funkcije, jedna odreduje toplotu, ili je mozete napraviti hladnijom (to se radi kada je okolinska svijetlost vise “plava” ili toplijom kada se okolinska svijetlost vise topla – crvena, zuta itd. Osim toga imate saturaciju boja, ili zivlje boje ili vise blijede. To sve mozete namjestiti sa novim profilima boja nakon Amber nadogradnje na vasim Lumia telefonima.

6 komentara :

  1. mislite li vi da je sada windows 7.8 malo zapusten, posebno tu mislim na lumiu 800 koja ja super ali da je na windows 8 bila bi puno bolja?

    ReplyDelete
  2. I ja mislim da jeste tako, lumia 800 po izgledu dosta lici na lumia 920. Zakrivljen zaslon na krajevima, oblik malo lici, ali wp7 spada sada vec samo u 1/3 svih windows phone-a na svijetu. Znaci da 2/3 cini windows phone 8. A jeste malo zapusten wp7 softverski, iako jos aplikacije izlaze. Npr ovog mjeseca ce izaci ista facebook aplikacija kao za wp8. Mislim na izgled ista, mozda nece biti isto brza ali funkcije ce imati... Znaci da wp7 jos zivi i ocekuje se da vecina tih korisnika postanu nekad i WP8 korisnici.

    ReplyDelete
  3. Poz, kako updejtovati 820 telenor srbija. kopanjazoran1987@live.com
    hvala

    ReplyDelete
  4. http://www.nokia.com/global/support/software-update/wp8-software-update/availability-in-europe/



    ovdje inace pise o svakom mobilnom operateru koji ima ugovor sa Nokijom da oficijelno prodaje njihove telefone. ako si nabavio tamo telefon oni nisu izgleda ni prijavili da ce nadogradnju primiti u razmatranje, evo na toj stranici iznad pise sve, ima samo lumia 720 620 i 520 i to drzavne varijante bez operatera ijednog u srbiji, a o lumia 820 ne pise nista.

    ReplyDelete
  5. Pozdrav,imam Lumiu 920 ali nemam taj nokia glance screen,i kad odem na app store nemrem naći službenu verziju,molim pomoć?

    ReplyDelete
  6. Ovo nije aplikacija, ovo je nova verzija koju dobijes preko "update" u podesavanjima telefona. Kada skines najnoviju verziju koja se zove Amber ovu funciju dobijes i pojavi se u podesavanjima kao zasebna funkcija sada.

    ReplyDelete

Ostavite komentar