17.8.13

Data Sense aplikacija i mjerenje protoka

wp_ss_20130817_0019

Data Sense je slijedeca funkcija/aplikacija u nizu uz Amber nadogradnju. Ona vam omogucava da pratite svoju potrosnju interneta, zasebno Wifi i mobilni internet preko SIM kartice. Kao sto vidite iznad na slici tako izgleda kada namjestite limit za vasu potrosnju i kada ga pregledate, ja sam primjera radi postavio na jednokratno mjerenje/limit i limit ogranicio 67MB i rok trajanja od 9 dana, kao sto vidite potrosio sam nekih 56MB i ostalo mi je 11MB.

Pored toga imate funkciju da ogranici aplikacija automatski internet saobracaj i smanji potrosnju kada budete blizu granice limita. Ta granica je kod mene se mijenjala, jednom je ogranicila aplikacija na 20MB, drugi put na 5MB. Moguce da zavisi sve od kolicine unaprijed postavljenog limita.

wp_ss_20130817_0021

Moguce je postaviti limit u MB i GB, rok moze se postaviti jednokratno u danima, mjesecno ili cak neograniceno pracenje. Desno na slici vidite potrosnju posebno preko Wifi mreze i posebno preko mobilnog internet saobracaja. Na desnoj slici vidite i ispod aplikacije koje trose internet (skoro sve aplikacija na vasem Windows Phone-u trose internet saobracaj!), Na tom spisku imate aplikacije poredane po potrsonji, na vrhu su glavni potrosaci i imate tamnu i svijetlu boju u MB izrazenu i pored toga kvadrat gornji broj i kvadrat se odnose na mobilnu mrezu, donji na Wifi.

[Dodatak 22.08.2013]

Imamo informaciju vaznu vezanu za Data Sense, Data Sense nece biti dostupan na kraju svakoj mrezi, svaki mrezni operater ce odluciti samovoljno hoce li ili ne ostaviti Sata Sense u softveru koji je dobio iz Nokije. Ovo je malo porazavajuce jer mrezni operateri gube tako vazan dodatak koji zele dosta korisnika.
Uskoro cemo objaviti i slijedeci clanak u nizu o Amber nadogradnji, nadamo se da je sve do sada objasnjeno detaljno i dovoljno?! Ako imate dalja pitanja slobodno ih navedite ispod u komentarima.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar