3.9.12

Pitanja citalaca nasih II


I ove sedmice imamo pitanja nasih citala. I posto je zadnja sedmica, tacnije dva dana prije prezentacije WP8 Nokia uredaja i jos nekih drugih novosti, imamo posebna pitanja od vas na koja cemo odgovoriti ako niste nasli odgovor vec na nasem blogu.

Ove sedmice najcesca pitanja su:

1. Kada ce kod nas biti dostupan Marketplace?

Hmm, dobro pitanje, Marketplace kao Marketplace je gdje mi preuzimamo aplikacije sa nasih Windows Phone uredaja, on je povezan sa Dev Center (bivsi App Hub) preko kojeg se objavljuju aplikacije, Dev Center je vec dostupan za BiH, Hrvatsku i Srbiju. Tako da se mozete prijaviti na njih da objavljujete aplikacije, a ako je pitanje islo vise na konzumerski smjer tj. kad ce doci da mozemo domace aplikacije sa domacih trzista skidati na telefon, to ce se desiti tek kada budemo imali nase jezike na telefonima. To se ocekuje u Windows Phone 8 ili sto mi cak ocekujemo u Windows Phone 7.8. Tek kada budemo imali nase jezike moci cemo uvezati postojeci Microsoft profil sa "domacim" trzistem za aplikacije. Do tad imamo ipak mogucnost preko linka kao npr nase aplikacije WP7 Novosti ciji je link -> http://www.windowsphone.com/s?appid=415b7543-ccfe-4b8f-aad6-d10ce9ba5aea promjenom ovog "s?appid=" u "hr-hr", "de-DE"... prebaciti u hrvatsko, njemacko ili neko drugo trziste. To ce ovaj link sa "s?appid=" automatski uraditi za vas i uzet ce u obzir "mjesto" gdje je prijavljen vas Microsoft ili Windows live racun.

2. Instaliranje .xap fajlova?

ovo je bilo par puta postavljeno pitanje u zadnje vrijeme pa zelim malo pojasniti, i skratiti unaprijed ocekivanja nekih. Microsoft je uveo zastitu na sve .xap fajlove koje se skidaju trenutno sa Marketplace-a, i nije je moguce ukloniti! Tako da mozete samo instalirati .xap fajlove koje trenutno imate i koje nisu zasticene. To mozete uraditi pomocu programa kao sto je Visual Studio 2010 za Windows Phone, i njegov pomogni dodatak "Application Deployment" ali to mozete samo ako vam je otkljucan Windows Phone tj. ako imate Dev Center profil ili ako ste stekli na drugi nacin neki Windows Phone koji je unaprijed bio otkljucan, jer su se takvi telefoni prije dijelili programerima besplatno. Postoje i drugi nacini ali koje morate sami procitati na xda-developers forumu ili izguglati nazive kao "custom unlocked ROM for Windows Phone (i model vaseg telefona)" itd.

Ostala pitanja su se ponavljala vec ranije pa pogledajte ispod "Sedmica" gore na navigaciji i procitajte ih. I jos jednom se zahvaljujem na preko 11.000 posjeta vec, a posebno je nam drago da se aplikacija koristi kako smo i planirali, sve vise posjeta dolazi iz nase aplikacije i to sirom svijeta!

2 komentara :

  1. Moje je zekic advin i omam putanje na koje me interesuje odg zasto se nokia lumia920 grije kasa ke u upotrebi neko odredjeno vrijeme recimo kada je u dunkciji skajp na njoj ili dok sam na fb ????

    ReplyDelete
  2. Jednostavno je, Skype koristi prvo internet saobracaj i to ne malo nego malo vise. Drugo Skype koristi mikrofon, kameru, senzore pokreta, sve elemente telefona, uz to i procesor koristi vise nego "male" aplikacije, i zato se grije. Isto tako se grije i u racunaru procesor pa im hladnjak koji ga hladi. Kod Lumia 920 nema "hladnjaka" u smislu ventilatora nego je bakarni list koji treba samo prosiriti toplotu po telefonu da se on ne bi pregrijao. To grijanje je normalno kada se koristi svaki telefon.

    ReplyDelete

Ostavite komentar