13.9.12

iPhone 5 vs Nokia Lumia 920 vs SGS3 vs HTC One X

Stranica iMore.com u spuku sa svim ostalima koje su u sestrinskoj kooperaciji stranica kao i WPCentral su napravili malu tabelu specifikacija da bi uporedili novi iPhone protiv svih novih telefona, ali i par koji su vec na trzistu kao Samsung Galaxy S3, HTC One X. Medu njima je i Nokia Lumia 920, pogledajte samo sliku specifikacija i sami ce te vidjeti da Nokia po vecini specifikacija vodi ovu utrku! Mi to ne govorimo samo zato sto volimo Windows Phone, nego zato sto je istina. pogledajte sami i uvjerite se.

slika preuzeta sa WPCentral.com

Kao sto i sami vidite sto se tice kvalitete zaslona, trenutno Nokia ima najmoderniji i najbolji zaslon. ovdje ne pise tacno ali to je PureMotion HD+ koji ima kasnjenje zaslona manje od 9ms! Dok je razlika spram konkurencije ogromna, oni imaju oko 50-100ms. Drugi fakt boje na tom zaslonu su drasticno bolje, a pogotovo radi gustoce piksela u jednom incu koja iznosi 332ppi na 4.5" zaslonu, dok je kod konkurencije manje i samim tim se prije vide pikseli. Treci fakt kamera, ubjedljivo najbolja sa svojom optickom stabilizacijom i objektivom od f/2.0 i BSI senzorom vrh, moze pricati iPhone i konkurencija koliko zeli ali protiv ove kamere ove godine trenutno nema bolje! 4. fakt Corning Gorilla Glass 2 koji je dodatno poboljsan od Nokije i iza jos ima film koji se zove clear black, a to je ustvari polarizacioni filter koji ce vam odbijati suncane zrake i smetnje sa zaslona (reflekcije). Baterijska razlika postoji iako Nokia ima slabiju bateriju ali sve od proizvodaca navedene specifikacije koliko se na kojem uredaju moze pricati ili koliki je standby Nokia obara ostale, jer Windows Phone 8 sam po sebi trosi manje struje. 5. fakt Nokia Lumia 920 i 820 ce se puniti bezicno, NFC ce prenositi muziku do vaseg plejera, a Qi tehnologija ce puniti usput uredaj dok lezi na tom plejeru ili na posebnom uredaju za punjenje. Ovo su samo od nekih primjera Zasto je Nokia top ove godine, a ostali iza, postoji jos razloga ali su previse u specifikacije tako da vas toga zelim postediti.

Nakon prezentacije iPhone-a 5. vecina njihovih dosadasnjih korisnika nije bila nesto obradovana, odma su poceli sa pitanjima zasto nema NFC tehnologiju kao Lumia 920, zasto nema bezicno punjenje, zasto je kamera slabija... itd. Cak stranica koja prati samo vijesti Apple-a iMore.com nisu bili posebno obradovani jer po njima fali dista toga da ovaj iPhone bude konkurentan. Recimo LTE mreza, iPhone nju prestavlja trenutno kao d asu je oni izmislili, jer su je tek uveli! dok ostali uredaji je koriste vec godinu dana npr HTC Titan, Nokia Lumia 800/900, HTC Titan II, Samsung Focus 2 itd. vec je koriste. Tako isto i konkurencija Samsung Galaxy S3 i HTC One X.

Jedino gdje pobjeduje ovaj iPhone jeste u informacijama o prodaji, jer su u tom segmentu malo ispred Nokije i zna se vec kad ec biti dostupan i koji model kosta koliko, dok kod Nokije se jos ne zna kad ce biti dostupna Lumia 920 niti tacno koliko ce kostati. To je jedini fakt gdje vodi iPhone 5. a t osto oni reklamiraju da imaju 28MP kameru kada sastave panorama sliku vise puta 8MP, onda mozemo i mi reci imamo i mi 280MP na Nokia Lumia jer cemo sastaviti Photosynth panoramu 360 stepeni koja ce imati rezoluciju slike od 280 megapiksela. Ali to je apsurd, jer tako se ne mjeri nista danas, mjeri onoliko koliko kamera u jednoj slici moze zapisati.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar