13.9.12

Apple kopira Nokiju???

Mi znamo koliko je tesko dizajnirati nesto dobro, i znamo dobro koliko vremena to potrosi i sve. Ali jednog tuziti da krade tvoj dizajn i na kraju "ukrasti" neciji drugi dizajn i prodavati tako, jeli to ok? Nakon sudenja u Koreji, i nakon toga u Americi Apple protiv Samsung inc. Apple je u Americi pobjedio parenje i Samsung ce morati platiti 1milirajrdu i par desetina hiljada $ Apple-u radi "krade" dizajna interfejsa i radi "krade" dizajna uredaja samog koji kako kaze Apple "dosta lici na iPhone". U Koreji je Samsung i Apple izgubili parenje i optuzeni su oboje za kradu. dok se u Europi jos raspravlja jeli Samsung kriv i  hoce li se zabraniti prodaja Samsungovih uredaja "koji lice na iPhone" ili ne.

Sad da okrenemo malo stvar, Apple na jucerasnjem sastanku gdje su prezentirali svoj novi iPhone 5, prestavili usput i iPod novi. necu vam nista puno govoriti prije nego sto vidite sami sliku. pogledajte...

izvor slika WPcentral.com
Ovo lijevo na slici je u crvenoj boji prepoznatljivo Nokia Lumia 920 (Windows Phone 8). desno u tirkiznoj boji vidimo "novi" dizajn iPod-a Nano. jeli vama ovdje nesto slicno? Ili nas oci varaju? Kad malo bolje pogledate vidjet ce te da je zaobljen kao Nokia Lumia 800/900/920 plus pogledajte ovaj okvir bijeli kako je zaobljen na rubovima. Slicno, a? Osim toga baterija gore na zaslonu veoma, veoma lici na ikonu baterije u Windows Phone-u. Pogledajte svoje telefone i uporedite. S na slici vidimo sta Apple pise jos za dizajn uopsteno, prevodimo: "U Apple-u, mi vrijednujemo orginalnost i inovaciju i dajemo nase zivote u pravljenje najboljih produkata na svijetu. Mi pravimo te produkte da nasi konzumenti uzivaju, a ne za nasu konkurenciju da kopira iste." kraj citata ("rece" covjek i osta' ziv). Mislim nakon ovog ociglednog kopiranja da ce dobiti jos neko ribanje, ne mozda od strane Nokije ili Microsoft-a. Ali od strane konzumenata. Konzumenti su najvece sudije produkata.




Ovdje nije kraj, imamo jos jednu sliku da vama pokazemo. Naime radi se o bojama, kako je poznato vec duze Apple forsira trenutno bijelu i crnu boju za svoje uredaje. Pogledajte sada jednu sliku na kojoj su oklopi Nokia Lumia 820 uredaja, a ispod varijante boja iPod Nano koje ce biti. Slicnost?!

Po nama, ove boje, a posebno ona cyan boja su najprepoznatljivije boje Nokia Lumia serije. Zuta je zaduzena da stvori slijedeci trend boja kod windows Phone 8 uredaja sa Nokia Lumia 920. Apple je "uzeo" sada te boje, bas sve iste boje, nijedna ne fali! i koristit ce ih u svrhu svog reklamiranja "dizajna" i inovacije, na kraju ce reci da su oni poceli s tim. Ne smetaju nama ove boje, ma ni dizajn sto su preuzeli, nego smeta cinjenica da je Apple do sad forsirao minimalistiku i za Nokia Lumia seriju svi korisnici Apple-ovih produkata su rekli da su presareni za njih i nikad ih ne bi koristili. cinjenica je da su to rekli samo zato sto je Nokia u pitanju bila, i zato sto Apple nije ranije uzeo te boje i iskoristio, jer bi onda bilo drugacije. Onda bi se Nokia pravdala zasto bas te boje koristi. Sta vi mislite o svemu ovom? Jeli ovo fer sto Apple radi sa sudenjem protiv Samsunga, a na drugoj strani sami vide da u tehnologiji i napretku nema beskrajnih mogucnosti dizajna, pa i oni moraju nekad "ukrasti" boju ili oblik neki. Sudite sami po slikama, i naravno dodajem Nokia Lumia 820 se pojavljuje vec 2 mjeseca u ovim bojama, iPod Nano tek od juce. Nokia Lumia serija je bila vec u Nokia N8 uredaju prije Windows Phone-a, a u iPod Nano tek sada ulazi taj okvir u dizajn. Ipak cemo preostaviti vremenu da sudi o pravednosti. A jedna recenia za kraj "Nokia se dize poput Phoenix-a iz pepela".

1 komentara :

Ostavite komentar