3.9.13

Microsoft “kupuje” Nokiju

Screenshot (36)

Dasnas je ova odjeknula vijest kao bomba sirom cijelog svijeta. Microsoft naime kupuje prava na Nokijinim “uredajima i servisima” do 2015 godine. Ovo se kao i predvidjelo sa Nokijinim kasnim ulazenjem u segment pametnih telefona, a s druge strane Microsoft nije uspio odma napraviti veliki korak naprijed sa novim Windows Phone od kako su prekinuli razvijanje Windows Mobile-a. Sada obje kompanije imaju porast, cijela 2013. godina stoji u znaku + za obje kompanije, prodaje se sve sto oni naprave ali jos ne dovoljno da bi profit bio veci od troskova. Microsoft i Nokia su se sada sastali da bi smanjili prvo troskove, a drugo zajedno se borili na trzistu pametnih telefona.

Microsoft ce platiti 5,4 milijardi € za prava na Nokiji (3,78 milijardi za uredaje i servise i 1,65 milijardi za patente Nokije), napominjemo to je nekad bila godisnja zarada Nokije, a sada se prodaje za toliko. Sa ovom vijesti Nokijini vrijednosni papiri su skocili na svijetskim berzama, u Finskoj su skocili do 48%, a u Frankfurtu su skocili na vrijednost od 4,33 sto je rekord nakon augusta 2012 kada su imali samo 1,41. Trenutno se vrijednosni papir nalazi na 4,09 i raste dalje nakon blagog pada danas.

SavedPicture-20139310215

Sta ce se sada desiti slijedece, kao prvo 2014. godine prelaze 32.000 radnika iz Nokije u Microsoft, spominje se i Steven Elop koji je sef Nokija kompanije kao zamjena Steve Ballmer-u koju odstupa sa svog mjesta Microsoft-ovog menedzera.

Dalje se Nokia zeli etamblirati u Kartama, a to su “Here” servisi koje vidite na trenutnim Lumia telefonima. Osim toga ce ponuditi i navigaciju za automobile uskoro koje ce imati “Here” karte. Ovim potezom Microsoft i Nokia se spajaju da prave jos bolje uredaje i servise jer i Microsoft ima “poteskoca” ili ce ih imati ako ne razvijaju dalje u pravcu mobilnih uredaja (pametnih telefona i tableta), jer udio PC-a na trzistu racunara nije zavidljiv, a sve veci potencijal pokazuju telefoni i tableti. Za par godina mozemo ocekivati samo jace kompanije Microsoft i Nokia.

2 komentara :

  1. Ja mislim da to neće biti ista kvaliteta kao do sad,bit će to puno lošija izrada mozda se varam,ali nokia se uvijek trudila napravit kvalitetan uređaj što nije slučaj sa microsoftom.

    ReplyDelete
  2. I Microsoft proizvodi kvalitetno, kada uzmemo Surface njihov, on je vrh kvaliteta. Magnezijum tijelo, veoma tanak, dobro izraden, stalak koji se nikad ne kvari itd itd. Onda tastature i misevi iz Microsofta, meni je svaki njihov proivod jos u funkciji bez obzira na godine. To je znak kvaliteta. A vjerujem i da bi telefone isto tako proizvodili, oni su i htjeli od pocetka svoj Windows Phone bez imena bez icega drugog. Ja se protiv takog ne bi bunio ako znam da ce ga Nokia izmisliti i proizvesti

    ReplyDelete

Ostavite komentar