29.10.12

Windows Phone 8 i sve novosti koje su vezane za WP8


Danas je bila prezentacija Windows Phone 8 operativnog sistema u San Francisku. Pocelo je u nasoj regiji oko 18:00. Microsoft je objavio mnostvo novih funkcija i potvrdio neke od glasina koje smo objavili i mi ranije na nasem blogu. Zato necemo puno oklijevati i evo cijeli spisak svih potvrdenih novih funkcija koje WP7 nema a koje ce WP8 imati.

Sposobnosti WP8 OS:
  • Live Lockscreens
  • Skype radi u pozadini
  • 46 od 50 najpopularnijih aplikacija svijeta
  • Facebook i Skype ce odma imati aplikacije spremne posebno za WP8
  • Pandora aplikacija stize za WP8 i imate godinu dana koristenja besplatno
  • Windows Phone 8 SDK stize sutra tokom konferencije programera BUILD
  • Data Sense aplikacija ce se brinuti za potrosnju vaseg internet saobracaja
  • Kids corner ce se pobrinuti da vasa djeca ako koriste vas telefon ne vide stvari koje nisu za njih
  • Novosti u kontaktima (People Hub)
  • Skydrive potpuno itegrisan u WP8, za muziku, dokumente i slike
  • Novi Xbox Music, potpuno ravnopravna verzija WP8 i Windows 8
Ovo su samo neke od znacajnijih stvari koje cemo kratko opisati a na kraju ce te imati mogucnost pogledati 18 minutni video o svim funkcijama uzivo. Joe Belfiore ce vam sve detaljno i uzivo pokazati i objasniti.


LiveWall
Live Lockscreen je pozadina kada je vas telefon zakljucan, sada ce te imati mogucnosti koristiti svoje omiljene aplikacije da vam tu pruze prve informacije koje vas zanimaju prije nego sto otkljucate svoj telefon. Facebook, USA Today, bing i ESPN ce biti jedni od prvih koji ce pustiti svoje aplikacije sa tim sposobnostima te ih mozete koristiti odma nakon kupovine vaseg WP8.

Skype aplikacija ce raditi na WP8 u pozadini te nece raditi kao dosadasnje aplikacije i izvoditi neke kodove u pozadini, nego ce raditi u pozadini neprimjetno i kao dio telefona, pored svega nece trositi nikako bateriju dok radi u pozadini, to je velika mana kod Android telefona koji koriste Skype u pozadini da radi, baterija se suvise brzo potrosi.
46 od 50 najpopularnijih aplikacija na svijetu ce biti dostupni za Windows Phone 8, ostale 4 su jos u pregovorima. Tako da niko vise nece moci reci da Windows Phone nema dovoljno aplikacija. I naravno pored tih 46 ima jos 120.000 ostalih aplikacija koje ce biti odma dostupne
Facebook kao i Skype ce odma imati svoje posebne verzije za Windows Phone 8 dostupne, koje ce biti bas "live aplikacije". Live aplikacije su one koje imaju zivu plocicu i koje vama pruzaju informacije bez da ih otvarate. Facebook ce tako imati skroz novu aplikaciju dostupnu koja ce imati novi dizajn, i prije svega imati funkcije uskladene sa WP8. Na zivoj plocici bilo koje velicine (mala, srednja, velika) imat ce te mogucnosti dobijati sve moguce informacije sa vaseg facebook profila. To isto vazi i za Skype, Skype ce pruziti novosti poput propusteni pozivi i poruke i detalje oko poruka na zivoj plocici.
PandoraWP8
Popularna aplikacija Pandora, s kojom mozete slusati muziku ce biti dostupna za Windows Phone 8 i svako ko kupi Windows Phone 8 imat ce godinu dana besplatno skidanje i slusanje muzike!
Windows Phone SDK ce biti dostupan od sutra za svakoga za skidanje, ovo je posebno vazno za programere aplikacija jer ce dobiti nove mogucnosti programiranja bas za WP8. Sutra je takode BUILD konferencija programera i tokom nje ce se jos vide detalja dobiti o SDK. Nadamo se samo i potrebni alati poput Visual Studio Express 2012 for Windows Phone ce biti dostupni uskoro.
Data Sense aplikacija je jedan segment operativnog sistema koji smo vam vec nagovijestili ranije. Radi se o aplikaciji koja ce pratiti potrosnju vaseg internet saobracaja i uradit ce sve moguce da vam ustedi koji MB. Data Sense ima sposobnost ida komprimira sadrzaj koji gledate na internetu, i tako imat emogucnost da ustedite i do 50% vaseg internet saobracaja. A to je na kraju svima vazno koji imati limitirani internet saobracaj ili cak placaju skupo po KB saobracaja kako je to slucaj u BiH.
kidscorner
Kids Corner (djeciji kutak) ce biti dostupan za svaki Windows Phone 8 uredaj i imat ce te mogucnost ako vasi mali zele koristiti vas telefon da bih se igrali na njemu da sakrijete sadrzaje od njih koji nisu za njih. Npr. imate mogucnost da im odobrite samo igre i odaberete cak koje igre, i sav ostali sadrzaj na telefonu ce im biti nedostupan. Djeca ce biti zato u mogucnosti napraviti svoju verziju telefona unutar vaseg, mogu promijeniti boje plocica, boju pozdine, redoslijed zivih plocica itd. Imate i dalje mogucnost da im odobrite slike i posebne foldere koje ce moci da vide i muziku takode.
Rooms Feature_ws
People Hub (Kontakti) su se dosta promijenjeni, sada imati jos bolje mogucnost grupiranja nego u WP7, jer vam WP8 da mogucnost pravljenja takozvanih "rooms" (sobe) koju su kao dosadasnje grupe kontakata na WP7 uredajima ali sa dosta novih funkcija, nove funkcije su grupni chat preko windows live usluge (ne trosi znaci vase impulse), zajednicki kalendar (ako imate vi i vasi kontakti neki miting ili nesto sto morat eobaviti to ce pisati u tom zajednickom kalendaru), zajednicki album fotografija (svi kontakti koji su povezani u toj grupi ce imati albume koje stvarno i dijele u stvarnom zivotu), Zajednicke biljeske (to su biljeske poput liste za kupovinu ili poslovne liste koje mozete dijeliti sa tom grupom u "rooms").
Skydrive ce biti potpuno itegrisan u WP8 uredaje, tako ce te recimo raditi na svom Desktop racunaru i snimiti neki dokument, taj dokument ce te usput doraditi na vasem telefonu, a na poslu ce te nastaviti raditi dalje na tom istom fajlu, u isto vrijeme bez kasnjenja. Ili primjer nevezean za posao, imate neke dokumente koje zelite pokazati svojim prijateljima, ili neke slike, sada ste ih uslikali sa vasim telefonom i odma su dostupne u punoj rezoluciji na vasem Windows 8 (Desktop, latptop, tablet) veoma dobra integracija, i veoma korisno prije svega.
xboxmusic
Xbox Music je sada sto je bio Zune player na Windows Phone 7. Xbox Music vam nudi jos dublju integraciju sa vasim racunarom, tako da muzika koja se nalazi na vasem Skydrive-u ce se moci pustati i na telefonu i na Windows 8 racunarima potpuno ravnopravno bez ikakvih kompromisa! Aplikacija na WP8 uredajima ce imati potpuno iste funkcije i skoro isti izgled kao aplikacija na Windows 8.
I za kraj imamo obecani Video sa Joe Belfiore koji ce vam jos malo bolje opisati i pokazati sve ove i jos drugih funkcija na Windows Phone 8 uredaju.

9 komentara :

  1. u 8 nema FM radio, izbacili!? Ma neka se nose, ne da ga nebi uzeo , nema sanse. Samo filozofiraju, umjesto da nesto dodaju oni oduzimaju!

    ReplyDelete
  2. hmm Cudno. O tome nisam jos razmisljao a ako su izbacili tu funkciju onda imaju validan razlog a to je da oni preko interneta slusaju radio... Ima cak podosta aplikacija za to a izbor kanala ogroman. Mozda jesu oduzeli u 8ce ali 7.5 jos ima :) tako ce i 7.8 imati...

    ReplyDelete
  3. Ma i ja sam se iznenadio! Danas ga ima gotovo svaki telefon. Jos ima posle da kazu kako su istrazivanja pokazala da se slabo koristi pa onda nema potrebe za njim. Pa bila bi im bas fora da nam izbrisu u 7.8 ( nema logike, kad hardver podrzava). Moram priznati da i ja slabo koristim, ali dam mu przu ponekad.
    A i kad te pitaju: super telefon, sta ima? A ti odgovoris kratko i ponosno: SVE! :D

    ReplyDelete
  4. Ma i ja sam se iznenadio! Danas ga ima gotovo svaki telefon. Jos ima posle da kazu kako su istrazivanja pokazala da se slabo koristi pa onda nema potrebe za njim. Pa bila bi im bas fora da nam izbrisu u 7.8 ( nema logike, kad hardver podrzava). Moram priznati da i ja slabo koristim, ali dam mu przu ponekad.
    A i kad te pitaju: super telefon, sta ima? A ti odgovoris kratko i ponosno: SVE! :D

    A ne: nema radio!? :( @ #*

    ReplyDelete
  5. reci mi, ne znam gdje mogu kvrckati mimo teme, pa moram ovde! :P sta je opcija u setingsu "ease of access" sta se time ukljucuje i sta znace one opcije HCO i VCO?

    ReplyDelete
  6. mozes se javiti gore pod stavkom "o wp7 novosti" ima formular, tu upisi tvoj email, ime, i posalji sto zelis reci onda cu imati tvoj email pa tako mi mozes napisati sta te zanima :) i ako znam mogu ti odg. a ja kako sam isprobavao nekad davno te opcije su bile za osobe sa poteskocama poput sluha i vida. tako da mozes upaliti da ti cita poruku npr kad stigne i email i tako te stvari koje olaksavaju slijepom koristenje windows phone-a. tako ti HCO znaci pojacanje zvuka kako bi ljudi koji slabije cuju culi nesto. a ease of access ti znaci olaksano koristenje. ima mnogo dobrih opcija iako nisi ni slijep recimo to citanje poruka, mada cita na engleski pa ti zamisli kako to zvuci, domaci tekst a na engleskom izgovara :)

    ReplyDelete
  7. OK! Hvala!

    I jos jedna stvar kod apdejta 7.10.8773 je pisalo da postoji i opcija za prebacivanje contakta na sim i obrnuto (http://www.windowsphone.com/en-GB/How-to/wp7/basics/update-history) ali nista od toga, ili znas nesto o tome? Cak na ovoj novoj stranici su to izbacili, odkako je lansiran wp8, imam snimljenu staru stranicu na kojoj pise:

    Update 7.10.8773.98

    Messaging. Adds new messaging capabilities to your phone. You can now attach multiple pictures, videos, audio notes and ringtones to text messages.

    SIM card. Adds features related to SIM card contacts. You can now export phone contacts to a SIM card and selectively import SIM card contacts to your phone.

    Other quality improvements. Includes many other improvements to Windows Phone.

    This update is not available in all markets or for all phones.

    Je li od toga nesto bilo ili je neka greska? U mene to fon ne moze!

    ReplyDelete
  8. a ja sam to imao na toj verziji to sto imas je Tango verzija i ona je uvela bas to sto pise, vise slika u jednom mms, video slanje porukom audio, ai ovo sa prebacivanjem kontakata na sim je takode bilo. to je tamo u opcijama -> kontakti tu ima opcije poput importiranje sim kontakata, exportiranje na sim, i one standardne funkcije koje su bile i prije "filtriranje kontakata" i ostalo... ali moguce je da su to neki proizvodaci izbacili, oni imaju pravo na to da izbace neke djelove za koje smatraju da ih ne zele kod svojih korisnika. a ja na svom HTC-u sam isao preko Zune ono nasilno da dobije nadogradnju i bile su te opcije.

    ReplyDelete
  9. kod mene na LG E900 ta eksport nema, smo ove dve, redovno apdejovo, al sta da se radi! :(
    hvala na info!

    ReplyDelete

Ostavite komentar