17.6.16

[Insider] Šta donosi Windows Insider build 14367 za PC

Windows 10 Insider Preview 14367 PC

Microsoft je upravo pustio novi build za Windows Insajdere na bržem načinu primanja nadogradnji, da, ne ponavljamo članak ovo je novi build i drugi u ovoj sedmici. Na Twitteru su Dona Sarkar i drugi zaduženi za Windows Insider program obećavali nešto zanimljivo ove sedmice i to se odnosi na ovaj drugi build u sedmici za PC i Mobile.

 

Oba builda donose mnogo ispravki i poboljšanja koja će popraviti korisničko iskustvo. Buildovi ove grane 14*** će oficijelnim korisnicima stići u obliku Anniversary nadogradnje krajem jula i zbog toga Microsoft danas već pegla sve moguće greške i vidimo kojom brzinom to rade.

 

Nova prečica za povratne informacije – korištenjem Windows + F kombinacije tipki će otvoriti sada povratne informacije (Feedback Hub) kako bi mogli što bolje poslati Microsoftu šta vam smeta, šta vas brine, šta mislite da bi trebalo doradu i slično. Na telefonima ta kombinacija je i dalje „smanjivanje glasnoće tipka + power tipka“.

 

23 nova jezika za prepoznavanje rukopisa, možete ih instalirati sada kako bi sistem prepoznao vaš rukopis i ponudio ispravljanje riječi od rukopisa.

 

Novi alat za restart/refresh računara – Od sada je dostupan novi alat za restart računara. Kako bi bilo što jednostavnije uraditi novu instalaciju sistema Microsoft je izdao ovaj alat koji će vam pomoći u tome. Više o samom alatu možete pročitati ovdje.

 

Novosti/ispravke ovog builda za PC su:

  • Obavijesti između uređaja preko Cortane su sada mnogo pouzdanije i brže. Također možete sada odgovarati na računaru na obavijesti sa telefona koje pristignu na računar ako one to podržavaju. Postoji mala greška još u tome koju će Microsoft ispraviti, a to je da zaslon telefona mora biti uključen kako bi mogli odgovoriti. Sve obavijesti sa vašeg telefona na računaru će biti grupirane pod „Windows Phone“ obavijesti tak oda znate da su sa tog uređaja.
  • Ispravljena greška gdje su emoji u obavijestima koje smo spomenuli iznad bili prikazani kao kvadrati kao i u određenim aplikacijama/programima kao Notepad.
  • Ispravljene su greške sa Project Centennial – Desktop App converter ali morate preuzeti novu verziju ovdje.
  • Ispravljena greška koja je prikazivala povremeno preveliku poruku ako se pridružujete na računaru Azure AD.
  • Brze prečice u Action Center će prikazivati on/off indikator prilikom paljenja/gašenja tako da bi još bolje raspoznali da li je postavka upaljena ili ugašena. Također je ispravljena greška koja nije pokretala Action Center na kombinaciju tipki Win + A. Ispravljena je uz to greška koja nije omogućila otvaranje Action Center radi određenih obavijesti.
  • Ispravljena greška gdje Cortana nije prikazivala relevantne sistemske postavke za određene termine kao „typo“ ili „connect“.
  • Ispravljena greška gdje zaslon sa Wifi mrežnim postavkama mogao promijeniti boju iz bijele u crnu tokom unosa korisničkih informacija ako se koristi tamni način rada sistema.
  • Ispravljena greška gdje PowerShell prečice koje su zalijepljene za taskbaru mogle kreirati samo jedan prozor.
  • Ispravljena greška gdje svaka novo otvorena ljepljiva bilješka treptala bijelo i crno nakon što se napravi određeni broj bilješki.
  • Dodana prečica za paljenje/gašenje privatnog moda tokom korištenja japanskog unosa slova/znakova. Prečica je CTRL + Shift + P.
  • Nova ikona Update & security u postavkama kako bi bolje prikazala svoje značenje/radnju.
  • Ispravljena greška gdje se nisu pojavljivale Office aplikacije na start zaslonu sekciji „najviše korištene“.
  • Ispravljena greška gdje pozivanjem „Hey Cortana“ pokretalo Windows Ink.
  • Ispravljena greška gdje se rušio prozor nakon unosa explorer.exe u Command prompt ako kliknete u mapi nakon „otvori command prompt s ove lokacije“.

 

Poznate greške ovog buila za PC su:

  • Narator se ne pokreće ako je postavka uključena u postavkama.

 

Napomena

 

Windows Insider program je beta program za testiranje softvera koji nije još oficijelno dostupan i korisnici ga testiraju dobrovoljno. Prije nego što instalirate ovakav build pročitajte uslove korištenja Windows Insider programa jer se radi o nedovršenom softveru koji može imati neočekivane greške/posljedice.

 

Izvor: Windows blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar