22.6.16

[Insider] Dostupan Windows 10 Mobile Insider Preview build 14371 (dodatak)

Windows 10 Mobile build 14371 setup

Microsoft je izbacio novi Insider Preview build koji donosi mnogo ispravki grešaka i dalje poliranje korisničkog iskustva sa Windows 10 Mobile kako se bliži oficijelno puštanje „Anniversary“ nadogradnje koju očekujemo na godišnjicu puštanja Windowsa 10 za PC tj. 29.07. Novi build je dostupan za Windows Insidere na bržem načinu preuzimanja nadogradnji. Sporiji način preuzimanja nadogradnji od sada ima dostupan build 14367 o kojem smo ranije pisali i možete pročitati više o istom ovdje.

 

Kao što smo očekivali novi build ne donosi nove funkcije nego ispravlja postojeće greške te poboljšava korištenje samog sistema. Iako je build 14367 bio veoma dobar i stabilan na našoj Lumiji 1520 ipak znamo da to sve može još bolje i evo Microsoft pokazuje da može.

 

Ispravke koje donosi ovaj build:

  • Ispravljena greška gdje nedostajala ikona postavki u postavkama za pozadinski rad aplikacija i na spisku potrošnje Internet prometa stranice. Ispravljena je također greška gdje + simbol bio odsječen na određenim stranicama postavki. Ispravljena greška gdje se rušila stranica postavki za bateriju ako se pritisne „potrošnja po aplikacijama“ i promjeni interval statistike dok se učitavao spisak na toj stranici.
  • Ispravljena greška koja je rezultirala u mogućoj promjeni tonaliteta nakon automatske promjene muzike u Groove Music aplikaciji ako se slušao sadržaj sa OneDrive.
  • Ispravljena greška gdje pritisak na obavijest u Action Center nije radio ništa ako je Action Center bio otvoren preko zaključanog zaslona dok se unosio PIN. Ispravljena greška koja je također u obavijestima zauzimala ogromnu količinu mjesta (kao trgovina nakon nadogradnje aplikacija).
  • Ispravljena greška koja je dovodila Start zaslon da dobije zelenu boju ili se cijeli start „rastvori“ u kaleidoskopski oblik.
  • Ispravljena greška gdje prva riječ mogla biti odrezana ako se prenosila preko Bluetooth na drugi uređaj. Također je ispravljena greška da se nije čuo uopšte zvuk preko određenih Bluetooth uređaja, kao i druga poboljšanja u pouzdanosti sa Bluetooth povezivanjem u automobilima.
  • Ispravljena greška koja je prikazivala jezik tastature nakon restarta uređaja koji je inače zadnji na spisku koje je korisnik namjestio umjesto da prikazuje onaj prvi (primarni).
  • Ispravljena greška koja je ponekada dovodila do zamrzavanja uređaja ako uključite mobilni Internet iako nemate mobilni Internet dostupan.
  • Ispravljena greška ne prikazivanja tačnog ninja cat emoji u obavijestima.
  • Ispravljena greška gdje korištenje Corotane na zaključanom zaslonu Cortana umjesto da kaže „molim otključaj zaslon“ kazala samo „molim“ i nakon unošenja PINa tek izrekla ostatak rečenice. Također ispravljena greška gdje Cortana tražila otključavanje uređaja ako pošaljete odgovor na obavijest iako to nije potrebno.
  • Ispravljena greška gdje ručno podešeni datum i sat nisu sačuvani nakon restarta telefona.
  • Ispravljena greška koja je zamrzavala Microsoft Edge ponekad ako pritisnete funkciju „printaj ovu stranicu“.
  • Ispravljena greška gdje aplikacijske ikone u Continuumu na task baru nisu uklonjene nakon rušenja ili gašenja što je rezultiralo u duplim ikonama ponekada.
  • Ispravljena greška da određene aplikacije (kao Dinamic Wallpaper) nisu bile u mogućnosti postavljati fotografije na zaključani zaslon ili kao pozadinsku fotografiju. Na PCu je ova greška ispravljena na prethodnom buildu.
  • Ispravljena greška trzanja zaslona nakon okretanja položaja dok gledate video u Film ili TV aplikaciji.
  • Ispravljena greška koja je prikazivala kamera tipku na zaključanom zaslonu iako je bila potrebna tipka za vraćanje unazad.
  • Ispravljena greška gdje određene univerzalne aplikacije nisu skrolovale sadržaj iznad tastature ako su fokusirale na polje za unos teksta na dnu zaslona, što je prouzrokovalo da polje za unos teksta bude prekriveno sa aplikacijskom trakom.
  • Ispravljena greška gdje narator neočekivano ubrzavao govor.
  • Ispravljena greška ikona na splashscreenu (prvi zaslon aplikacije) gdje su ikone bile uvečane ako su se koristile aplikacije preko Continuum modusa.
  • Ispravljena greška gdje ukidanje veze između telefona i Bluetooth uređaja rezultiralo u procesu koji prekida vezu između u beskonačnost.
  • Ispravljena greška gdje greška u sistemu ispod mogla prouzrokovati da se cijela plejlista ne može reproducirati u Groove Music umjesto da samo jedna pjesma koja je prouzrokovala grešku se ne može reproducirati.

 

Poznate greške ovog builda su:

  • Microsoft mijenja način pravljenja sigurnosne kopije na Windows 10 Mobile kako bi smanjio veličinu sigurnosne kopije koju pravi na OneDrive. Kao rezultat toga ako napravite sigurnosnu kopiju na uređaju sa ovim buildom i vratite se nazad na 10586 build (tj. zadnji oficijelni) i vratite sadržaj sigurnosne kopije vaš Start zaslon se neće povratiti i ostat će u stanju kao nakon Hard reseta. Vaša prethodna sigurnosna kopija će biti prepisana. Ako imate potrebu da se vratite na 10586 build, nakon što ga instalirate ugasite sigurnosno kopiranje kako ne bi prepisalo novu sigurnosnu kopiju na novijim buildovima.
  • Poznata greška da se baterija iznenadno brzo troši na uređajima Lumia 830, 930 i 1520 (uređaji sa SoC 8974 čipsetima).
  • Poznata je greška o gašenju Wifi povezanosti. Ako iskusite ovu grešku javite se u povratnim informacijama i glasajte za ovaj prijedlog ili pogledajte ovaj unos na Microsoft forumu o detaljima.
  • Kao što vidimo mnogo grešaka za koje nismo ni znali su uklonjene i nama je posebno drago koliko Microsoft ipak ulaže resursa u sistem koji ne ostvaruje veliku prodaju. To dokazuje naše tvrdnje da Windows 10 Mobile neće nigdje nestati kako to prognoziraju određeni „analitičari“ niti će biti ukinuti ili zaboravljen jer je dio Windows 10 operativnog sistema.

 

Napomena

 

Windows Insider program je beta program za testiranje softvera koji nije još oficijelno dostupan i korisnici ga testiraju dobrovoljno. Prije nego što instalirate ovakav build pročitajte uslove korištenja Windows Insider programa jer se radi o nedovršenom softveru koji može imati neočekivane greške/posljedice.

 

Izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar