22.6.16

[Insider] Dostupan Windows Insider Preview build 14371 za PC

Windows 10 Insider Preview 14371 PC

Microsoft nakon što je pustio Windows 10 Mobile Insider Preview build 14371 sinoć u kasne sate danas su pustili istu nadogradnju i za PC/tablet uređaje. Kao što smo ranije pisali Microsoft je u fazi stabiliziranja softvera kako bi mogli isporučiti Anniversary nadogradnju koja odlazi vjerovatno krajem jula. U tom procesu ne uvode nikakve nove funkcije nego dodaju prijevode za mnoštvo jezika koje podržava Windows, ispravljaju greške i popravljaju generalno manje dileme oko korisničkog sučelja i iskustva u korištenju Windowsa 10.

 

Šta je sve novo u ovom buildu

 

Poboljšanja u aktiviranju Windowsa – Određeni broj korisnika se oglasio kroz povratne informacije kako imaju problem sa provjerom autentičnosti na Windows 10 nakon promjene nekog od vitalnih dijelova računara kao što je hard disk, matična ploča ili slično. Kao dio Anniversary nadogradnje Microsoft počevši sa ovim buildom unaprijedio je to i ispravio dosta tih grešaka. U ovom buildu predstavljaju Actiovation troubleshooter koji će pomoći u pronalaženju grešaka prilikom aktivacije Windowsa.

 

Jedan primjer je ako ste digitalno dobili vašu licencu za Windows 10 i otključali Windows 10 Pro i bili primorani da reinstalirate sistem i u tom procesu slučajno instalirate Windows 10 Home ovaj troubleshooter će vam savjetovati da uradite nadogradnju na Windows 10 Pro i aktivirati Windows za vas.

 

Također bazirano na povratnim informacija Microsoft je ugradio spajanje licence Windowsa sa MSA (Microsoft nalogom) sa kojim se svakako prijavljujete na Windows 10. Ako ste ranije koristili MSA račun prilikom prijave na Windows i prijavite se sada sa ovim buildom licenca će biti automatski povezana tako da će svaka naredna reinstalacija sistema sa tim računom biti automatski licencirana.

 

Druge ispravke koje donosi ovaj build:

  • Ispravljena greška nemogućnosti pokretanja naratora ako je postavka istog bila uključena u postavkama uređaja. Također je ispravljeno da narator izgovara neobičnom brzinom riječi.
  • Poboljšanja u učenju pisanja malih znakova japanskog IME i predikcije istih.
  • Poboljšanja u preuzimanju podataka sa Microsoft Edge. Od sada ako kliknete na link izvan Microsoft Edge-a to će brzo otvoriti tab i od sada će se otvorit Download hub sa strane kako bi bilo jasno da je download u toku ili uspješan. Također je ispravljeno ako kursorom izlazite iz vidljivog polja za unos teksta dok editirate favorita to prouzrokovalo prijelaz na drugog favorita. Dodatno vezano za Edge je ispravljena greška gdje Enter ponekad nije započeo navigaciju ako ste unijeli već određeni tekst u polje za unos URLa.
  • Od ovog builda pa na dalje 3D postavke za zaslon će biti sačuvane kroz nadogradnje.
  • Ispravljena greška u MPEG-2 video zapisima gdje se vidjelo pogrešno vrijeme u Filmovi i TV aplikaciji.
  • Ispravljena greška gdje tekst „opcije skeniranja“ bio odsječen u Windows Defenderu ako korisnik koristi DPI od 225%. Također su ispravljene ikone za zvuk i mrežu kada se koriste DPI postavke izvan standardne.
  • Dodana manja animacija koja je vidljiva tokom brisanja u Action Center tokom brisanja obavijesti i sveukupno poboljšano korisničko iskustvo sa Action Centrom.
  • Ispravljena greška koja je prikazivala stari kalendarski unos na današnjem danu na satu i datumu.
  • Ispravljena greška gdje određene tipke prestanu raditi u univerzalnoj aplikaciji kalkulator nakon promjene sa OCT u HEX modus rada. Ispravljena također greška gdje pritiskom na Enter kalkulator mogao otvoriti meni slučajno umjesto prikaz rezultata.
  • Ispravljena greška gdje su se VPN postavke zamrzavale kada korisnik pritisne „Connect“.
  • Ispravljena greška gdje ikona postavki nedostajala na određenim stranicama u postavkama kao u pozadinskom radu aplikacija ili statistikama Internet potrošnje. Ispravljena također greška gdje sadržaj u Insider postavkama bio odsječen.
  • Ispravljena greška File Explorera koji je pokazivao dvije iste fotografije na telefonu ako je telefon spojen na PC iako je samo jedna verzija fotografije u stvarnosti prisutna.
  • Ispravljene greške gdje Action Center javljao dubple obavijesti kao „VPN povezanosti su potrebni vaši podaci za prijavu“.
  • Ispravljena greška gdje određeni PDF nisu mogli biti štampani.
  • Ispravljena greška gdje kvadrat za fokusiranje na pretragu nije bio dostupan nakon pokretanja Start menija što je rezultiralo u nemogućnosti vršenja pretrage sa tipkanjem teksta.

 

Poznate greške ovog builda su:

  • Pritiskom na mrežu ili VPN povezanost u taskbaru neće otvoriti postavke koje treba.

 

Napomena

 

Windows Insider program je beta program za testiranje softvera koji nije još oficijelno dostupan i korisnici ga testiraju dobrovoljno. Prije nego što instalirate ovakav build pročitajte uslove korištenja Windows Insider programa jer se radi o nedovršenom softveru koji može imati neočekivane greške/posljedice.

 

Izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar