20.4.16

Dostupan Windows 10 Mobile Insider Preview build 14327 [dodatak]

Nadogradnja setup novi
Microsoft je pustio novi build za Windows 10 Mobile pod verzijom 14327 za Windows Insider korisnike na bržem načinu primanja nadogradnji. 14*** buildovi se razvijaju pod granom zvanom Development Branch i nadogradnje mogu preuzeti samo noviji uređaji i oni koji su oficijelno podržani za Windows 10 Mobile nadogradnju sa WP8.1. Ostali uređaji koji nisu podržani su na 10586.218 koji je trenutno aktuelni build.

Novi build ne donosi toliko mnogo kao prošli što se vidi i po manjem skoku u verziji, ali ipak donosi nekoliko ispravki i manjih novosti.

Šta je sve novo u ovom buildu:

Messaging everywhere (Poruke svugdje)


Messaging-Windows-10
Funkcija koja će omogućiti da šaljete SMS poruke sa bilo kojeg Windows 10 PC ili Tableta sa verzijom 14316 (Redstone) i novim buildom za Mobile 14327 koji to omogućava. Postavljanje je vrlo jednostavno. Važno je se prijaviti na dva uređaja sa vašim Microsoft nalogom, zatim u postavkama poruke aplikacije na telefonu uključiti funkcije “slanje poruka na sve Windows uređaje” (iznad lijevo na fotografiji), slijedeći korak je da na PC ili Tabletu odlučite s kojeg uređaja želite primati SMS (fotografija iznad desno) jer možete priključiti više Windows 10 Mobile koje možete kasnije onda birati. Nakon toga poruka prispjela na telefon će se prikazati i na PC/tabletu i direktno možete odgovoriti sa PC na nju.

PC/tablet će poslati tu poruku na telefon, a on zatim dalje preko GSM mreže dalje kome je namijenjen odgovor. Funkcija kako smo saznali radi skoro pa instantno i nema kašnjenja u slanju ili odgovaranju poruka.

Integracija Skype poruka u sistem je u ovom buildu uklonjena i Skype uwp aplikacija mijenja poruke i pozive na Skype, korisnici su željeli tako i dobili su. Skype uwp aplikacija za Mobile će biti dostupna u narednom buildu.

Cortana priča više jezika


S ovim buildom Cortana postala je dostupna za španski jezik (Mexico), portugalski (Brazil) i francuski (Kanada) za Mobile verziju Wnidowsa 10. Unos glasom tj. diktiranje gdje je dostupno u aplikacijama je također omogućeno sada za ove jezike.

Trgovina


notif-e1461173064542
Trgovina od sada šalje obavijesti o novim nadogradnjama aplikacija i ovo je prvi build od WP8.1 koji ovo podržava, ovo je funkcija koju su mnogi korisnici dugo čekali.

Šta je ispravljeno u ovom buildu:
  • Ispravljena greška nemogućnosti preuzimanja dodataka za jezike/tastature.
  • Ispravljena greška gdje se zaslon prilikom otključavanja zatamnio i nije mogao otključati ako ste koristili brzo i više puta uzastopno otključavanje.
  • Ispravljena greška gdje razmak ili enter nisu radili na tastaturi.
  • Ispravljena greška koja je dovodila do nemogućnosti direktnog otvaranja Facebook Messenger i drugih aplikacija kao WeChat, Transfer My Data, UC Browser i druge.
  • Ispravljena greška gdje razne emoji nije iblo moguće izbrisati nakon unosa u interaktivnu obavijest.
  • Ispravljena logika automatskog ispravljanja riječi i sada možete prekinuti ispravljanje jedne riječi tako što pritisnete na nju kada se pojavi podebljano.
  • Poboljšan info zaslon (Glance Screen) koji prati sada postavke korisnika u Ease of Access skaliranje fonta, ako tamo povećate/umanjite font onda će i info zaslon pratiti te postavke i veličinu.
  • Ispravljena greška gdje spajanje na Bluetooth nije radilo ako Bluetooth ranije nije bio uključen.
  • Ispravljena greška nemogućnosti postavljanja fotografija na zaključani zaslon koje su došle sa sistemom.

Poznate greške ovog (i prošlih) builda su:
  • Feedback hug nije preveden i zasloni e biti na na engleskom jeziku.
  • Kamera aplikacija se zna rušiti ako otvorite galeriju direktno iz nje (Microsoft već radi na rješenju ovog problema).
  • Aplikacije se mogu pokazivati duplo i u trgovini moguće da se pojavljuju kao nadogradnje ali to je greška. Moguće kratkoročno rješenje je da pokrenete download tih aplikacija i pauzirate i zatim pritisnete “nastavi sve” kako bi ih preuzelo kako treba.
  • Moguće da ćete vidjeti kvadrate u aplikacijama sa novim emoji, još uvijek Microsoft radi na integraciji za sve emoji u cijelom sistemu. To će biti ispravljeno u narednom buildu.
  • Još uvijek određene aplikacije se neće pokretati kao Tweetium ili slične, Microsoft već radi i na ovom problemu.
  • Internet veza preko mobilnih podataka može prikazivati da ste spojeni ali ipak da interneta nema.
  • Postavke Info zaslona, tačnije da li je upaljen/ugašen su izbrisane nakon ove nadogradnje te ih morate ponovno postaviti.
  • [novo] Dodavanje jezika za tastaturu ipak ima još grešaka i Microsoft je prepravio izvorni članak o ispravkama i greškama dodajući da istražuju grešku ovu aktivno.
Kao što vidite Redstone tj. Anniversary nadogradnja je još u razvijanju i postoji mnogo grešaka, korisnici koji su na 10586 njima ne savjetujemo da instaliraju još Redstone buildove jer oni nisu još napravljeni da rade glatko. 10586.218 je dovoljno stabilan i radi glatko ako ažurirate sve aplikacije i postavite telefon kako treba. Redstone buildovi još su daleko od stabilnog jer će tek biti oficijelno dostupni krajem jula.

I korisnicima koji su hakirali telefone kako bi dobili Redstone buildove također ne savjetujemo da koriste tu metodu i dalje jer se povećano pojavila greška koja dovodi do boot loop uslijed 512MB RAM na uređajima i prisustva Snapdragon S4 čipseta koji nisu više podržani na Redstone buildovima kako treba.

Kao i uvijek sve nadogradnje izvodite na vlastitu odgovornost, da je oficijelna nadogradnja u pitanju ovo ne bi pisali ali pošto je Insider Preview u pitanju jasno moramo staviti do znanja korisnicima daje ovo beta testiranje u koje se možete dobrovoljno uključiti.

izvor: Windows Blog

Dodatak


Iznad smo dodali jednu novu grešku koju je Microsoft prepravio, a radi se o tastaturi i dodavanju jezika za predikciju. Greška je još prisutna.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar