7.4.16

Windows 10 Insider Preview build 14316 dostupan

Windows 10 setup novi 3
Windows Insider Preview korisnici na bržem načinu primanja nadogradnji mogu od sada preuzeti novi build za PC koji nosi verziju 14316 i donosi mnoštvo novosti i poboljšanja. Novi build za Mobile danas nije pušten uslijed greške sa mobilnim podacima koju su pronašli u internom testiranju. Na //build/ konferenciji Microsoft je predstavio nekoliko novosti za razvijače koje ćete primijetiti sa ovim buildom.

Šta je novo u buildu 14316


bash-1024x569

Nativni Bash (Ubuntu) na Windowsu. Ovaj build će vam omogućiti nativno da pokrećete Bash u Windowsu kao što je predstavljeno prošle sedmice na //build/ konferenciji. Da bi to uradili morate otključati funkciju u “developer mode” postavkama u  ažuriranje & sigurnost > za razvijače. Potražite funkciju “Windows funkcije” i odaberite “uključi/isključi Windows funkcije” i odaberite Windows podsistem za Linux (Beta). Kako bi pokrenuli sve ukucajte u Command Prompt “bash” kako bi instalacija započela.

Ako niste razvijač, a posebno ne upoznati sa Linuxom ova nova funkcija za vas neće biti zanimljiva.

Cortanine nove sposobnosti


Počevši danas Microsoft će puštati nove funkcije za Insajdere na redovnoj bazi i koji će omogućiti najbolju sinkronizaciju vaših uređaja.  Cortana će tak obiti bolje sinkronizirana na vašim Windows 10 uređajima. Sa ovim buildom Cortana dobija slijedeće sposobnosti:

Obavijesti o praznoj bateriji sa telefona na PC-u. Telefon će vam ako to uključite slati obavijesti o praznoj bateriji direktno na PC, to je korisno ako niste imali cijeli dan u rukama telefon i ne znate stanje baterije. Mala ali korisna funkcija. Pogledajte videozapis ispod kako će to funkcionirati.


Pronađi/pozvoni moj telefon - Ako ikada izgubite telefon Cortana ga može za vas pronaći vrlo brzo. Do sada je ova funkcija raidla na portalu accounts.live.com ali je Microsoft ugradio direktno u sistem odakle možete potražiti lokaciju vašeg telefona ili ipak pozvoniti ako ga ne možete pronaći u kući.


Dijeljenje zadanog pravca na kartama - Do sada je teško bilo podijeliti s nekim pravac u koji želite da putujete ali sa Windows kartama i Cortanom je to dosta lakše sada. Cortanu možete pitati jednostavno pravac do neke lokacije i isti taj pravac će biti poslat na telefon koji je umrežen sa vašim Microsoft nalogom. Na ovaj način će Microsoft umanjiti korake koje morate uraditi između dva uređaja kako bi završili zadatak i ovo je samo jedan primjer kako će Windows 10 biti bez prijelaza između korištenja aplikacija na PC i telefonima.


Lakše postavljanje Cortane u podržanim državama. Ako ste do sada postavljali Cortanu možda ste imali manjih problema oko preuzimanja dodatnog jezika za prepoznavanje glasa ali od sada će taj postupak biti znatnoj lakši.

new-edge-extensions
Nove i nadograđene ekstenzije za Microsoft Edge - Prije nekoliko sedmica puštene su prve ekstenzije za Edge u Windows Insider programu, a danas Microsoft predstavlja dostupnost “Pin it” i “OneNote Clipper” ekstenzija uz dorađeni način instalacije istih. Ako ste imali do sada instalirane ekstenzije morat ćete ih reinstalirati kako bi radile na ovom buildu.

Nova pregledna verzija Skype univerzalne aplikacije je dostupna u ovom buildu - Od sada korisnici mogu isprobati preglednu verziju Skype univerzalne aplikacije za Windows 10 koju je Microsoft malo i demonstrirao tokom otvaranja //build/ konferencije. Ista aplikacija će biti puštena i za Mobile u jednom od narednih buildova jer vjerovatno zahtjeva doradu u dizajnu, ali aplikaciju smo mogli vidjeti u akciji već na //build/ jer je bila demonstrirana na Lumiji 950XL.

Poboljšanja Action Centra - Dodana je mogućnost da korisnik odabere koje su obavijesti važne za njega. Na vašem uređaju možete odrediti koje obavijesti za koju aplikaciju da stižu u postavkama > system > notifications & actions. Od sada možete postaviti i prioritet obavijesti u tri razine “normalna”, “visoka” ili “prioritet”. Dodatno korisnici mogu odrediti koliko obavijesti je moguće prikazati po aplikaciji u Action Centru. Po standardu je napravljeno da su vidljive 3 obavijesti i da se nakon toga pokaže “prikaži više” ali korisnik može povećati ovaj broj ako želi.

Poboljšani Emoji - Dizajn ekipa Windowsa je kreirala nove Emoji za Windows 10 koji će se pojaviti u ovom buildu.
EMOJI-HIGHLIGHTS-v2_Page_02-2


dark-mode
Personalizacija izgleda - Dodane mogućnosti postavljanja tamne teme Windowsa pored svijetle u postavkama > personalizacija > boje. Ako postavite tamnu verziju sistema, univerzalne aplikacije kao alarm, trgovine, postavke, kalkulator i mnoge druge biti tematizirane tamnijom bojom automatski. U aplikacijama gdje imate da odredite sami boju, a želite da sistem ipak određuje boju onda odaberite “sistemsku temu” gdje je to moguće. Dobar razvijač će ugraditi naravno odabir tamne teme, svijetle teme i teme sistemskih postavki.

personalization-updates-colors-1024x741
Dodatno je dodana funkcija postavljanja naslovne trake aplikacije u boju odvojeno od postavljanje Start trake u boju to su tražili Insajderi.

connect-app-1024x640
Nova tačka pristupa za Windows 10 Mobile - Koristeći Connect aplikaciju na PC možete spojiti vaš telefon na PC i koristiti Continuum u prozoru aplikacije bez korištenja Docka ili Miracast adaptera. Uz ovo ova funkcija omogućava Miracast omogućenim PC uređajima da projiciraju zaslon na druge računare bez Docka ili Miracasta. Aplikacija će spomenuti da morate spojiti USB kabl na vaš PC kako bi se spojili ali to je samo greška aplikacije jer ona podržava samo bežično spajanje. Ovo je pregledna verzija aplikacije i ima još posla na istoj.

vd-show-all-desktops-1024x640

Poboljšanja virtualnih Desktopa - Od sada možete pinovati prozor tako da postaje vidljiv na svakom virtualnom Desktopu bez da pokrećete više instanci.

new-upgrade-UI-1024x608

Novi korisnički zaslon i iskustvo tokom nadogradnje sistema - tokom nadogradnje ovog builda primijetiti ćete sigurno novo iskustvo nadogradnje i instalacije sistemskih nadogradnji.

battery-savings-1024x741

Poboljšanja u uštedi baterije - ušteda baterije se sada zove baterija jer Microsoft smatra da je to glavna dolazna destinacija za sve vezano za bateriju uređaja, a ne samo ušteda.


battery-details

Pored toga poboljšano je iskustvo sa uštedom baterije za svaku aplikaciju zasebno - korisnici će imati mogućnost da odrede da li aplikacije smiju raditi u pozadini ili ne, ali imat će i novu funkciju da puste Windows da odredi da li smije raditi aplikacija sama u pozadini i izvršavati kod ili ne. Sa ovom opcijom. Dodana je također opcija tokom otvaranja aplikacije kada je baterija ispod 20% da li korisnik želi da uključi uštedu ako ona nije automatski postavljena. Ova funkcija je bila prisutna na WP8.1 i vratila se na Windows 10 jer su Insajderi željeli da su postavke i funkcije što sličnije WP8.1.

Poboljšana u Windows Update - Možete od sada postaviti “aktivne sate” kada je uređaj u korištenju i kada ste najaktivniji s uređajem. Windows nadogradnja će pokušati automatski zaobići da preuzima nadogradnje u to vrijeme. Ta postavka se nalazi sada u postavkama > ažuriranje i sigurnost > Ažuriranje Windowsa.

fb-hub-comment

Komentiranje na povratne informacije - tokom //build/ konferencije također je najavljeno da će biti komentiranje omogućeno na povratne informacije Insider korisnika. Microsoft ovim potezom želi da čuje šta drugi misle o pojedinim prijedlozima ili greškama koje su prijavljene. Komentiranje će također omogućiti korisnicima da ukažu drugim korisnicima da je prijavljena greška ili kvar ispravljena ili da ima rješenje za istu iako nije predstavljeno oficijelno preko Windows bloga.

Povratne informacije i mi preporučujemo svakom korisniku koji nije zadovoljan, tamo može ispustiti sve svoje kritike i biti siguran da će ga Microsoft pročitati. Ako sakupi prijedlog dovoljan broj glasova greška ili prijedlog će biti uvaženi po demokratskom principu.

Poruke svugdje - Ova funkcija dolazi uskoro i korisnici će dobijati u “porukama” na PC SMS poruke sa svog telefona kao i obavijesti o istim, uz to će korisnici moći direktno odgovoriti na njih sa PC-a. Kako to funkcionira predstavili smo ranije, PC će u slučaju odgovaranja na SMS poruku poslati odgovor na telefon koji će dalje poslati poruku u istom trenutku i korisnik ne mora uzimati više svoj telefon u ruke ako želi odgovoriti na poruke. Ova funkcija će biti uključena kroz nadogradnju “poruke” aplikacije na Windows 10.

Šta je sve ispravljeno na ovom buildu za PC:

  • Ispravljena greška koju smo spominjali na prethodnom buildu sa TPM čipovima kao na ASUS Zenbook UX31
  • Ispravljena greška korisnicima koji su koristili Hyper-V i imali virtualni switch konfiguriran za mrežu i koja je prouzrokovala crveni "X” u Task traci.
  • Poboljšanja na prozoru za Wifi spajanje i mreže gdje je tekst unosa šifre za Wifi mreže bio pogrešno plasiran.
  • Ispravljena greška gdje pokretanje aplikacija preko cijelog zaslona na multi-monitorskim konfiguracijama rušilo Windows Explorer.
  • Ispravljena greška gdje Cortana nije pokazivala postavke tokom pretrage.
  • Ispravka u obavijesti koja stiže direktno nakon nadogradnje sistema, od sada će pritisak na tu obavijest prikazati vašu prošlost nadogradnji.
  • Ispravljena greška gdje su Desktop (Win32) aplikacije koje su zalijepljene na Start bile pomjerane nakon nadogradnje na novi build.
  • Ispravljena greška gdje “ažuriraj i restartuj” i “ažuriraj i ugasi” nije pokretalo nadogradnju.

Poznate greške ovog builda su:
  • Visual Studio Emulator za Windows 10 Mobile i HoloLens neće raditi. Ako ste razvijač i treba vam emulator kako bi pravili aplikacije sugeriramo da koristite sporiji način nadogradnji u Windows Insider programu i preskočite ovaj build.
  • Microsoft i dalje ispravlja grešku sa naratorom i drugim programima koji čitaju zaslon radi nemogućnosti čitanja povratnih informacija, Cortane i drugih aplikacija.
  • U Microsoft Edge veća preuzimanja izgledat će kao da su “zapela” na 99% ali se može zaobići tako što promijenite naziv sadržaja koji ste preuzeli nakon zatvaranja Edge preglednika.
  • Developer Mode se može rušiti, ako iskusite tu grešku pratite ove upute kako bi omogućili korištenje istog.
  • Određene aplikacije možda će vam prikazati samo ikonu umjesto punog naziva aplikacije u Action Centru.

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar