18.3.16

Windows Insider: Build 14291 dostupan za PC i Mobile

Windows 10 hero picture

Windows Insideri na PC i Mobile (samo telefoni koji su fabrički došli sa Windows 10) od sada mogu na Insideru bržem kanalu preuzeti najnoviji Redstone build koji donosi nekoliko poboljšanja i novosti za vas. Microsoft je danas oficijelno pustio Windows 10 Mobile nadogradnju za većinu WP8.1 telefona i u narednom periodu će omogućiti Redstone buildove kroz Windows Insider program i na starijim telefonima koji su danas dobili oficijelno nadogradnju na Windows 10 Mobile.

 

Novi build za PC donosi jednu od najtraženijih funkcija kroz povratne informacije a to su ekstenzije za Microsoft Edge. Mi smo pisali o tome kako je kružila glasina jer se pojavila i stranica na kojima se mogu preuzeti određene ekstenzije ali je sada stvarnost. Ekstenzije na Edge su u testnoj fazi i bit će promjena tu do zvanične verzije.

 

Pogledajte videozapis ispod kako se instaliraju i koriste ekstenzije.

 

 

edge-pinned-tabs

  • Pored ekstenzija Edge je dobio funkciju pinovanja tabova kako bi brže dolazili do vaših omiljenih stranica. Pinovane stranice će ostati pinovane i nakon gašenja i ponovnog pokretanja Edge web preglednika.

edge-paste-to-go

  • Od sada je također moguće link desnim klikom unijeti u polje za adresu i nastaviti sa opcijom „paste and go“ ili možete kopirati riječi i desnim klikom pritisnuti „paste and search“ što pokreće pretragu.
  • Za mobilne uređaje je sada lakše zatvaranje tabova jer su uvećali polje gdje reagira „x“ za gašenje tabova.

 

maps-app-pc-1024x695

 

wp_ss_20160317_0001-576x1024

 

Ažurirana Windows Karte aplikacija – Windows karte najavio je Microsoft da će poboljšati u narednoj verziji i to se upravo desilo. Windows Karte su univerzalna aplikacija na PC/Tabletima i telefonima koji imaju Windows 10 (trenutno samo Redstone ali će vjerovatno biti puštene i za verzije prije Redstone).

 

Nove funkcije Windows karti su:

  • Dugme u aplikacijskoj traci za pretragu umjesto da na vrhu ima cijelo polje koje stoji i kad akorisnik ne želi ništa tražiti.
  • Možete imati više pretraga u isto vrijeme kao i više uputa kako doći do neke tačke B u isto vrijeme. I to sve na istoj mapi jedna na drugoj kako bi vidjeli i odabrali najbolju.
  • Možete minimizirati od sada pretrage, upute, i informacije o lokaciji kako bi uživali u lakšoj pretrazi i prostoru na uređaju i karti.
  • Možete vidjeti natpise vaših pretraga direktno na mapi umjesto brojeva koji opisuju u spisku zasebnom koja je lokacija šta.
  • Brže pronalaženja gradova u 3D jer će se nalaziti na jednom spisku umjesto da ih tražite po mapi.
  • Možete sada otvarati vaše favorite (markere) i bez interneta i čak možete vršiti promjene ili dodavati notese na iste.
  • Cortanin glas će sada preuzeti glas glasovne navigacije (ako je Cortana dostupna u vašoj regiji i uključena).
  • Ispravke i poboljšanja u izgledu i korištenju navigacije u vodoravnom položaju.

 

Još malo fotografija nove verzije Windows Karte -

 

Maps

Lijevo stara verzija, desno nova.

 

Maps-4

korisničko sučelje pretrage i rezulat pretrage “Barcelona”.

 

More-maps-1024x576

Uspravni i vodoravni način tokom navigacije koji dosta liči na HERE Drive ali na svoj način ipak bolje i u skladu sa Windows 10 dizajnom.

 

Maps-5

Prikaz nakon pretrage tranzitnih podataka i kada se korisnik nalazi već na pravcu koristeći funkciju transit.

 

wp_ss_20160317_0002

Ažurirana aplikacija alarm i sat – novi dizajn aplikacije za lakše editiranje i pravljenje alarma.

 

JPN10KeyOnehandedSIP-1024x565

Japanska tastatura za Windows 10 PC koja se može koristiti jednom rukom.

 

JPNHandwriting-1024x212

Japanski unos znakova na Input polje.

 

FeedbackHub14291-1024x609

Novi feedback hub – Mjesto u kojem će se spojiti Insider Hub i Feedback aplikacija. To su bile dvije aplikacije do sada, jedna za povratne informacije i jedna gdje ste nalazili uvijek najnoviji sadržaj vezan za Windows Insider.

 

Greške na koje će te možda naletjeti su:

  • Uklonjena je mogućnost pravljenja screenshota i umjesto toga je Microsoft omogućio ipak upload screenshota direktno na OndeDrive sa poznatim kombinacijama glasnoća(+) + power dugme za telefone i Windows tipka + print screen za PC.
  • Hub za povratne informacije će se ponekada rušiti ako pokušate pokrenuti aplikaciju sa kombinacijom tipki koju vidite iznad.
  • Ako imate od ranije zalijepljenu aplikaciju „Windows povratne informacije“ na Startu onda će te primijetiti da živa pločica te aplikacije je „mrtva“. Microsoft već radi na ispravljanju. Brisanje i ponovno lijepljenje može pomoći u rješavanju tog problema.

 

Ispravljene greške na PC-u su:

  • Greška koja je prouzrokovala notifikacijsku regiju na dnu da bude razbacana i pogrešno prikazana je ispravljana.
  • Ispravljena greška gdje spajanje na starije Wifi mreže nije raiidlo uslijed korištenja WEP enkripcije.
  • Ispravljena greška gdje „X“ za gašenje funkcije traženja u Microsoft Edge bilo izvan prozora uređaja na 8“ zaslonima u uspravnom formatu.
  • Ispravljena greška gdje USB ikona u notifikacijskoj regiji na dnu vraćala na staru ikonu kada se pritisne da se isključi uređaj.
  • Ispravljena greška u Microsoft Edge koja je sugeriranu pretragu pretvarala u URL koji bi tražila umjesto URL da pokrene.

 

Ispravljene greške u Mobile verziji su:

  • Ispravljena greška gdje spajanje na starije Wifi mreže nije raiidlo uslijed korištenja WEP enkripcije.
  • Ispravljena greška sporijeg unosa riječi ako se tipka mnogo riječi uzastopno.
  • Poboljšanja u Word Flow prepoznavanju dužih riječi.
  • Spisak aplikacija će sada primiti DPI postavke zaslona koje zadate, ako uvećate font sistema font će se i na spisku aplikacija sada uvećati.
  • Ispravljena greška gdje u postavkama se ponekad pojavljivala nepoznata imena postavki u postavkama > extras.
  • Ispravljena greška gdje su dodirne tačke bile izvan polja kada selektirate fotografije.

 

Poznate greške PC verzije:

  • Surface Pro 3, Surface Pro 4 i Surface Book mogu iskusiti zamrzavanje unosa tastaturom ili dodirom. Rješenje za sada je da restartujete uređaj.
  • PC vam može zamrznuti kada uključite XBOX One ili Xbox 360 kontroler kao i druge kontrolere na ovom buildu.
  • Ako koristite Hyper V i imate virtuali switch konfiguriran za mrežni adapter možda će te vidjeti indiktaor za grešku (crveni X) za mrežni adapter u notifikacijsom polju na dnu start trake. Indikator prikazuje pogrešno stanje i mrežni adapter trebao bi raditi normalno.
  • Aplikacije i programi kao WW se ruše, Microsoft radi već na ispravljanju greške. Ova greška može prouzrokovati i druge programe da se ruše kao Windows Live Mail ili Expression Encoder 4.
  • Ako imate Kasperski Anti-Virus, Internet Security ili Kaspersky total Security Suite instalirane na vašem PC postoji greška drajvera koja onemogućava korištenje i rad tih programa kao što je predviđeno. Microsoft radi sa Kaspersky kompanijom kako bi riješili ovaj problem.

 

Poznate greške na Mobile su:

  • Ako resetujete telefon na ovom buildu (14291) i vratite sigurnosnu kopiju aplikacije vam neće biti reinstalirane i ostavit će prazna mjesta aplikacija sa sivim praznim kvadratima. Ako izbrišete te sive kvadrate i pokušate reinstalirati iste aplikacije iz trgovine vaši podaci koji su bili spremljeni u tim aplikacijama će nestati. Nova sigurnosna kopija sistema će prepisati ispravnu sigurnosnu kopiju sa ovom koja ne radi i kako bi izbjegli ovu grešku nemojte resetovati vaš telefon i umjesto povrata sigurnosne kopije radije se opredijelite za svježu instalaciju sistema.
  • Ako posjedujete Microsoft Band 1 ili 2 i ako su upareni sa vašim telefonom sinkronizacija neće više raditi radi greške u API koja je prouzrokovana nadogradnjom na ovaj build. Ako želite da vam Band sinkronizira kako treba možete privremeno promijeniti jezik telefona što će pokrenuti sinkronizaciju pa opet vratiti nakon sinkronizacije dok Microsoft ne ispravi ovu grešku.
  • Gadgets aplikacije neće ispravno prepoznati Microsoft Display Dock na telefonima sa Windows 10 Mobile insider verzijom i zbog toga nećete moći na ovom buildu primiti firmver za Display Dock ako je on dostupan. Možete i iskusiti manje greške sa USB-C stabilnošću tokom korištenja ali ipak će te moći koristiti Continuum funkciju sa vašim Dock.
  • Postoji nova opcija u postavkama > ažuriranje i sigurnost > Windows Insider Program koja još ne radi kako treba ali će to zamijeniti Windows Insider aplikaciju. Koristite i dalje Insider aplikaciju umjesto ovu postavku.

 

Microsoft je pustio malo veći build ovaj put za Redstone i mi se odjavljujemo za večeras. Javljamo se sutra sa utiscima novog builda, te novim funkcijama kao Edge ektenzijama i Windows kartama.

 

Izvor: Windows blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar