10.3.16

Microsoft pustio naredni Redstone build Windows 10 Mobile 14283

Nadogradnja setup novi
Microsoft je upravo pustio novi Redstone build za telefone koji su došli “fabrički” sa Windows 10 i koji koriste Windows Insider program na bržem kanalu primanja nadogradnji. U tu skupinu telefona spadaju samo Lumia 550, 650, 950, 950XL, Xiaomi mi4 i Alcatel OneTouch Fierce XL. Microsoft planira dodati i ostale uređaje u Redstone nadogradnje ali tek kada bude oficijelna Windows 10 Mobile nadogradnja za njih dostupna.
 
Redstone buildovi su naprednija grana Windowsa 10 sa verzijom od 14*** koja donosi nove funkcije koje će kasnije ovog ljeta biti puštene oficijelnim korisnicima na Windows 10 (i Mobile). Dok sporiji kanal i Release Preview kanal Windows Insider programa se nalaze još na Threshold buildu (10586) i gdje primaju kumulativne nadogradnje kako bi ispravili greške sa postojećim funkcijama.
 
Novi build 14283 je neznatno ispred PC verzije (14279) i donosi slijedeće:
 
phone-app-header-1024x280
Poboljšanja u telefonskoj aplikaciji, od sada će se voicemail indikator pojaviti sa postojećim voicemail porukama (ako vaš mobilni operater ima takvu funkciju). Uz to vidimo malu vizualnu promjenu i da vrh u telefonskoj aplikaciji nema više sivu traku i nema ispod ikona naziva šta su te ikone zapravo (historija, favoriti, pad za biranje i voicemail ovdje na slici). Izgled se malo više naslanja na Android što i nije loša stvar.

running-late-notif-1024x558
Outlook Mail i Kalendar aplikacija je jučer imala nadogradnju koja donosi nekoliko novosti, a neke od njih su vidljive samo na Redstone buildovima kao nova mogućnost da odgovorite korisnicima direktno u obavijesti termina, svi korisnici koji su označeni u tom terminu će dobiti obavijesti kao u ovom slučaju „kasnit ću“.

Feedback Hub – danas smo spominjali da će se Windows Deeback i Insider Hub spojiti u jednu aplikaciju i zvat će se Feedback Hub, u njoj ćemo nalaziti sve informacije i novosti o Windows Insider programu ali i možemo ostavljati povratne informacije za Microsoft o samom programu i buildovima.

Šta je sve ispravljeno u ovom buildu:
  • Ispravljena greška gdje je na spisku aplikacija nakon povratka iz aplikacija zatamnjujući zaslon iznad pozadinske fotografije nestajao
  • Ispravljena greška gdje mijenjanje pjesme u muzičkom aplikaciji nekoliko puta prikaže istu animaciju promjene pjesme.
  • Ispravljena greška koju su imali korisnici na 14267 gdje se telefon zamrzavao tokom pisanja i restartovao.
  • Poboljšan je cjelokupni sistem živih pločica i logike iza pokretanja procesa živih pločica. Sada ako postoje aplikacije u redu koje žele ažurirati pločice neće biti jedna po jedna ažurirane nego sve odjednom. Uz to ako aplikacija ima broj (za propušteni poziv) i neki drugi sadržaj na pločici obje stavke će biti prikazane kako treba i konačno uz to sve aplikacije će se brže pokretati sa Start zaslona ako u isto vrijeme ima nadolazećih obavijesti za tu aplikaciju.
  • Ispravljena greška živih pločica za određene aplikacije kao Vrijeme koje ponekad budu jednostavno prazne.
  • Ispravljena greška zastajkivanja pozadinske fotografije tokom skrola gore/dolje po Start zaslonu.
  • Ispravljena greška pojavljivanja tastature na spisku aplikacija bez da je korisnik pritisnuo polje za pretragu.
  • Ispravljena greška gdje određene aplikacije budu prikazane veoma sitno u mapama na Start zaslonu iako je korisnik postavio 350% DPI postavke za zaslon.
  • Ispravljena greška gdje „više obavijesti“ poruka u notifikacijskom centru nije prikazana kako treba.
  • Ispravljena greška gdje određeni jezici (posebno naši domaći) prilikom pritiska na @ unose prethodno kopirani sadržaj umjesto @.
  • Ispravljena greška da nakon brisanja sa telefona nekog zasebnog zvona od bilo koje aplikacije nije bilo nikakvog zvuka, sada sistem vrati zvono na default zvuk.
  • Spajanje na bežične zaslone bi trebalo sada da radi, posebno u notifikacijskom centru na brzim prečicama prilikom pritiska na „Connect“.

Poznate greške:
  • Microsoft je dodao novi Bluetooth AVRCP profil za mobile (verziju 1.5). Određeni automobili će imati manjih problema sa novim profilom pa se savjetuje brisanje prethodnog parenja i novo parenje uređaja. Ako primijetite da nedostaje nešto kao izvođač pjesme, naziv pjesme ili slično javite u povratnim informacijama model automobila, model telefona i godište automobila.
  • Ako koristite Microsoft Band 1 ili 2 i imate upareni sa telefonom sinkronizacija sa telefonom neće više raditi radi greške u sistemu koja se pojavila u ovom buildu. Ako ipak želite sinkronizirati telefon sa Band možete promijeniti jezik telefona dok ne izvršite sinkronizaciju. Također se može ugasiti/paliti telefon to će također pokrenuti ponovno sinkronizaciju. Ova greška će biti ispravljena u narednom buildu i može također prouzrokovati probleme sa Skype video ili pozivima.
  • Gadgets aplikacija ne prepoznaje Microsoft Display Dock na telefonima sa Windows 10 Mobile i zbog toga ne može ni nadograditi firmver uređaja. Ako imate Display Dock koji je na verziji 4 onda ova greška se ne tiče vas. Ako imate Display dock koji nije primio novi firmver možete imati manje probleme sa USB-C stabilnošću.
  • Spajanje na starije Wifi mreže koje koriste WEP enkripciju moguće da neće raditi. WEP je nesigurna metoda zaštite Wifi mreže ali je ipak koristi mali broj Windows korisnika. Ova greška ne postoji na mrežama koje koriste WPA ili WPA enkripciju. Greška će također biti ispravljena u narednom buildu.

Kao uvijek do sada želimo napomenuti, Windows Insider je beta program koji može imati greške za koje mi ne odgovaramo niti ih možemo predvidjeti. Windows Insider je program na dobrovoljnoj bazi i pristupate mu sa znanjem da postoje rizici. Posebno je to važno napomenuti kada je Microsoft počeo puštati nove Redstone Buildove, oni imaju funkcije koje nisu baš ispitane, razlikuju se mnogo od „provjerene“ verzije 10586 koja je sada na sporijem i Release Preview kanalu. Za dalje informacije pročitajte ugovor prilikom pristupanja Windows Insider programu.
 
Redstone nadogradnja je tek u prvim koracima nove grane razvijanja unutar Windows 10 sistema i ko je koristi ne treba očekivati da će imati 100% ispravan telefon i zbog toga niko vam ne savjetuje da koristite brži kanal za nadogradnje na Windows Insider programu. I ove funkcije koje se dodaju sada u ovim ranim buildovima tek će u junu/julu stići oficijelnim putem korisnicima koji su izvan Insider programa.
 
Izvor: Windows Blog













0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar