4.3.16

Windows 10 Insider build 14279 dostupan [Dodatak]

windows-10-1
Microsoft je pustio novi build za Windows Insajdere na bržem kanalu primanja nadogradnji pod verzijom 14279. Nova verzija donosi nekoliko novih funkcija i dodatak koje nismo imali do sada. Pogledajmo šta tačno sve donosi ova verzija.
Cortana je od sada dostupna za španski jezik (regija Meksiko), portugalski (Brazil) i francuski (Kanada). Microsoft naglašava da za svaki jezik postoji ekipa koja prilagođava iskustvo Cortane spram države i jezika, zbog toga je širenje podrške Cortane malo teže jer ona obuhvata i običaje, navike korisnika iz te regije, poprima humor i izreke kao i sve moguće što se veže za jednu regiju kao jezik, jedinice temperature, vijesti lokalne, lokalne sport novosti, lokalne kompanije itd. Jasno je da Microsoft odabir jezika veže za uspjeh operativnog sistema u toj regiji jer španski, portugalski, francuski pored engleskog i njemačkog jezika su najpopularniji jezici na Windowsu, u Windows aplikacijama i u igrama.
 
Cortana će od ovog builda biti još „pametnija“ jer će pamtiti stvari kroz vaš dan i kasnije kad joj se obratite u vezi nečega što ona „prati“ za vas shvatit će kontekst toga što joj govorite. Do sada možemo zadati Cortani na nešto da nas napomene, na događaj, termin, telefonski razgovor ili slično, a sa ovim buildom možemo i nove stvari kao npr. „napomeni me da pročitam [tu i tu knjigu]”, Cortana će shvatiti kontekst te rečenice i moći će uskoro spram toga ponuditi i rješenja, možda čak neku aplikaciju koja ima tu knjigu dostupnu ili najbližu knjižaru kada budete u blizini.
 
Novo iskustvo prilikom prijave – Do sada na PCu prilikom prijave smo imali dva odvojena zaslona jedan zaključani zaslon i drugi za prijavu. Microsoft spaja ta dva zaslona i zaslon za prijavu i zaključani zaslon će dijeliti pozadinsku fotografiju, slično kao na telefonima. Ako imate postavljenu pozadinsku fotografiju na zaključanom zaslonu vidjet ćete da je ta fotografija sada na oba zaslona. Microsoft uz ovo piše da dalje rade na poboljšanju iskustva prilikom otključavanja na PCu kako bi sve teklo glatko.
 
Poboljšana podrška za japanski jezik i unos – performansi tokom unošenja, posebno tipkanja su poboljšani za ovaj jezik. Tako je tipkanje tečnije nego do sada. Proširen je također rječnik za predikciju riječi i možete odabrati od većeg izbora riječi.
 
Šta je ispravljeno u ovom buildu za PC:
  • Ispravljena greška gdje su se rušili Microsoft Edge i Cortana korisnicima koji koriste Windows 10 na više uređaja.
  • Ispravljena greška gdje Cortana prikazivala događaje koji su prošli ili odgođeni na drugom uređaju.
  • Ispravljena greška kada se kopira/pomjeri sadržaj na Desktop i on nije bio odmah prikazan nego se moralo osvježiti sa desnim klikom ili pritiskom na F5.
  • Ispravljena greška pojavljivanja BSOD (plavog zaslona smrti) tokom preuzimanaj određenih drajvera kroz Windows Update.

Poznate greške ovog builda:
  • Određeni broj korisnika Surface Pro 3, Pro 4 i Surface Book će iskusiti smrzavanje zaslona i nemogućnost unosa ili manipulacije tastaturom ili mišem, jedini način kako se to može zaobići jeste držanje Power tipke kako bi se sistem restartovao.
  • Microsoft još ispravlja aktivno grešku gdje određeni broj korisnika vidi BSOD ili PC zamrzne nakon vračanja iz hibernacije. Gašenje hibernacije je trenutno rješenje za ovaj problem.
  • Ako koristite Kaspersky Anti-Virus, Internet Security ili Kaspersky Total Security Suite na vašem računaru postoji još uvijek ista greška sa drajverima kao i kod prošlog builda da ti programi ne rade kako bi trebali. Microsoft već radi sa Kaspersky oko ispravljanje te greške za buduće nadogradnje.
  • Korištenjem opcije „prikaži uvijek sve ikone u notifikacijskoj traci“ će korumpirati raspored notifikacijskog polja (to je meni sa malom strelicom u obliku V).
  • Microsoft prati izvještaje Insajder korisnika o rušenju programa kao QQ, Windows Live Mail ili Expression Encoder 4.

Dodatak


Screenshot-29-768x513
Kako MSPU saznaje, novi build će prikazivati SMS poruke u aplikaciji Poruke na računarima sa ovim buildom. Odmah nakon otvaranja aplikacije će se iz sigurnosne kopije preuzeti već prisute poruke i ažurirati da budu kao ogledalo spram verzije na telefonu. Nažalost funkcija slanja dodataka u SMS porukama sa PC-a još nije dostupna ali bitno je da se ide naprijed sa novim funkcijama. Šta vi mislite o cjelokupnoj integraciji poruka pa čak i poziva u bliskoj budućnosti na vaš računar?












0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar