25.3.16

Windows 10 Insider: build 14295 dostupan

Windows 10 hero picture
Windows Insider build 14295 dostupan upravo za PC i Mobile na bržem kanalu primanja nadogradnji korisnicima koji su oficijelno dobili Windows 10 nadogradnju. Za nadogradnju su direktno kvalificirani uređaji koji su fabrički došli sa Windows 10 te oni koji su naknadno dobili Windows 10 Mobile nadogradnju oficijelnim putem. Nadogradnja donosi nekoliko ispravki grešaka i za PC i Mobile.
 
Verzija operativnog sistema nakon ove nadogradnje će biti 10.014295.1000.
 
Ispravke za PC su:
  • Ispravljena greška zamrzavanja PC kada se uključi Xbonx One, Xbox 360 ili drugi kontroler.
  • Ispravljena greška Microsoft Edge koja je osvježavala stranice na pritisak tipke Caps Lock u polju za šifre.
  • Ispravljene greške koje su sprječavale Xbox aplikaciju i druge Xbox Live aplikacije i igre da se korisnik prijavi.
  • Ispravljen greška drajvera koja je pravila greške sa Kaspersky Anti Virusom, Internet Security i Kaspersky Total Security.

Greške koje su ispravljene na Mobile:
  • Ispravljena greška gdje se nakon reseta telefona na buildu 14921 i povratkom sigurnosne kopije nisu instalirale aplikacije. S ovim buildom bi trebali moći vratiti sigurnosnu kopiju bez problema nakon hard reseta.
  • Ispravljena greška nemogućnosti instaliranja jezika za tastature, ovo je posebno važno za našu regiju gdje koristimo hrvatsku ili srpsku tastaturu i predikciju riječi. Iako je ispravljena greška instalacije morate manualno još uraditi restart kako bi se sve instaliralo. Znači postavite tastaturu koju želite i sistem vas pita da li želite dodatak instalirati i vi pritisnete da (ako to želite), nakon toga odete u postavkama telefona pod ažuriranje & sigurnost > ažuriranje telefona i tu ručno restartujete telefon (ugasiti/upaliti) i instalacija bi trebala započeti.

Ovako kratko prije Build (razvijačke konferencije) Microsoft nije ugrađivao nove funkcije ali će te primjetiti sigurno još po neku ispravku koju nisu evidentirali u svom članku. Postoje glasine da će na Build konferenciji prezentirati malo noviji build za Windows 10 PC i Mobile sa oznakom 14308 ili 14306 sa novim funkcijama u Action Centru i oko Cortane, koji će vjerovatno pustiti tokom ili odmah poslije konferencije Insadjerima.
 
Build 10586 danas nažalost nema nadogradnju sa ispravkama grešaka ali se nadamo da će u narednoj sedmici pustiti novi build i za korisnike koji su na 10586 jer je to i oficijelni kanal na kojem su novi uređaji sa Windows 10 kao Lumia 950/950XL, 650, 550, Vaio, HP, Alcatel i ostali telefoni pored PC uređaja.
 
Poznate greške za PC su:
  • Microsoft je upoznat greškom da „narator“ i drugi čitači zaslona kao u povratnim informacijama ili u Cortani i drugim aplikacijama. Rade već na ispravljanju ove greške i izvinjavaju se svima koji su pogođeni istom.
  • Na određenim PC sa TPM čipovima kao ASUS Zenbook UX31 može doći do neočekivanih zvukova kada se koristi trackpad radi „tpm-maintance“ pozadinskog zadatka koji je u konstantno u toku umjesto da se uključi jednom svakog boota. Trenutno postoji samo rješenje da ugasite tpm-maintance u Task Sheduleru ispod „\microsoft\windows\tpm“.
  • Ako koristite Hyper V i imate virtuali switch konfiguriran za mrežni adapter možda će te vidjeti indikator za grešku (crveni X) za mrežni adapter u notifikacijsom polju na dnu start trake. Indikator prikazuje pogrešno stanje i mrežni adapter trebao bi raditi normalno.
  • PC koji koriste windows Hell pili PIN za prijavu njima će se pojaviti Microsoft unos šifre. Ako se to vama dogodi postoji greška sa ovim buildom oko Bluetooth koji konstantno traži nove uređaje. To prouzrokuje druge greške kao smanjeni rok trajanja baterije, greške zvuka , kašnjenje sa unosom Bluetooth mišem ili tastaturom i smanjen Wifi kroz Wifi/Bluetooth kombinaciju čipseta kao i smanjen protok podataka kroz Bluetooth uređaje. Kao trenutno rješenje ove greške možete isključiti Microsoft Passport (NgcSVC) servis otvaranjem administratorski command prompt i unošenjem „reg add HKLM\System\CurrentControlSet\Services\NgcSvc /v Start /t REG_DWORD /d 0x4 /f“ i restartom uređaja nakon potvrde. Međutim ova metoda će isključiti prijavu preko Windows Hello i tek naredni build će omogućiti ponovno korištenje.
  • Nakon nadogradnje na ovaj build sa 14291 pokušaj spajanja na Miracast resiver neće raditi. Rješenje je da unesete u Regitry „HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters“ i selektirate “StandaloneDhcpAddress” I promijenite vrijednost sa “192.168.173.1” na “192.168.137.1” (vrijednost mora biti tipa REG_SZ). Nakon toga pokušajte se opet spojiti.
  • Aplikacije i programi kao WW se ruše, Microsoft radi već na ispravljanju greške. Ova greška može prouzrokovati i druge programe da se ruše kao Windows Live Mail ili Expression Encoder 4.

Poznate greške na Mobile su:
  • Nakon nadogradnje sa prethodnog builda sistemska greška je prouzrokovala da se Microsoft Band 1 i 2 ne sinkroniziraju sa vašim PC. Kako bi ispravili tu grešku na ovom buildu možete uraditi jednostavno reset telefona koji će ispraviti tu grešku i sinkronizacija bi trebala opet raditi.
  • Nakon nadogradnje na ovaj build sa prethodnog spajanje na Miracast resiver neće raditi. Trenutno nema rješenja za ovaj problem na Mobile.
  • Gadgets aplikacije neće ispravno prepoznati Microsoft Display Dock na telefonima sa Windows 10 Mobile insider verzijom i zbog toga nećete moći na ovom buildu primiti firmver za Display Dock ako je on dostupan. Možete i iskusiti manje greške sa USB-C stabilnošću tokom korištenja ali ipak će te moći koristiti Continuum funkciju sa vašim Dock.

Kao što vidite ima mnogo grešaka još uvijek Redstone build i mi toplo preporučujemo svim Insajderima da ne koriste brži ili sporiji kanal nego se prebace na najsporiji u Windows Insider programu. Postoje ovakve greške koje možete samo unosom u reigistry trenutno ispraviti a za tako nešto morate imati malo predznanja oko unosa/manipulacije registry podataka. Zato Insider program nije namijenjen za obične korisnike nego samo za avanturiste i razvijače.
 
Izvor: Windows Blog














0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar