26.10.16

Windows 10 Mobile i USB OTG

Windows 10 Mobile USB OTG

Windows 10 Mobile posjeduje USB OTG funkciju što znači da se mogu spojiti razni uređaji preko USB-a na vaš pametni telefon. Mi ćemo u ovom članku navesti nekoliko situacija u kojima možete koristiti USB OTG funkciju, a gdje možda niste ni znali da to može vaš Windows 10 Mobile uređaj. U testu imamo USB kabl koji je spojen na Lumia 950XL na USB Type C priključak, a korisniku daje ženski USB 2.0 ulaz gdje mogu priključiti razni uređaji kao miš i tastatura, u ovom testu koristimo Microsoftov Desktop Wireless set 3000 V2 koji preko USB adaptera (bijeli na fotografiji iznad) ima vezu sa mišem i tastaturom.

 

Windows-10-USB-OTG-Type-C

USB Type-C na USB A (ženski)

 

Ovakav ili sličan priključak vam treba ako imate USB OTG sposoban uređaj kao Lumia 950 ili 950XL. Postoje i adapteri bez kabla, oni ulaze direktno u Windows 10 Mobile uređaj i na svom kraju imaju ženski izlaz na koji se mogu spojiti uređaji, pretežno su oko 2-3cm dužine i veoma su praktični, samo što se mogu zagubiti vrlo brzo i nisu savitljivi što može oštetiti vaš Windows 10 Mobile USB priključak ako nespretno koristite spojeni uređaj.

 

Windows 10 Mobile USB OTG 2

U našem testu miš i tastatura se na sistemu, a i u aplikacijama ponašaju onako kako se očekuje. Gdje ima polje za unos teksta tu možete i tipkati na hardverskoj tastaturi, mišem možete upravljati i selektirati, a tastatura, ako se dozvoli ispravljanje riječi, će ispravljati riječi za vas dok pišete. Komande sa tastaturom kao print screen će praviti fotografiju zaslona, ALT+F4 će ugasiti aplikaciju, Windows (ili ALT) Tab otvara i mijenja glavnu aplikaciju u multitasking zaslonu i ostale komande kao CTRL+C i CTRL+V jednostavno rade bez da morate razmišljati o njima da li rade. Miš ako posjeduje treću tipku koja inače služi za vraćanje unazad također je podržana i u aplikacijama se može koristiti koje imaju primjenu za tu tipku.

 

USB stik ili čitač kartica ako uključite imat ćete u fajl menadžeru na Windows 10 Mobile u glavnom meniju stavku za svaku karticu ili drive koji eksterno priključite na ovaj način. Odatle možete podatke gledati, editirati, prebacivati ili dijeliti.

 

Na ovaj način preko USB OTG se mogu spojiti razni uređaji kao mikrofon, web kamera, mrežna kartica na koju možete spojiti LAN kabl kako bi koristili internet sa vašeg modema preko kabla na Windows 10 Mobile, USB lampe, USB slušalice, USB čitače kartica, USB tastature i miševi, USB stikovi, USB kontroleri, daljinski upravljači kao i hard diskovi koji imaju vlastito napajanje.

 

Ovako na malom zaslonu sa 5.7” koristiti tastaturu i miš nema baš nekog značaja osim što brže napišemo članak/email ali nešto gdje zahtjeva duže pisanje uz proširenje na TV pomoću Continuum funkcije, na drugi zaslon, projektor ili drugi uređaj koji može primati Miracast signal ova funkcionalnost će vama omogućiti da brže i efikasnije odradite posao sa vašim podacima na vašem pametnom telefonu.

 

Na USB Lumia 950XL teoretski bi se mogao spojiti USB hub na koji možemo spojiti više uređaja istovremeno. Primjer hardverska tastatura, hardverski miš, čitač kartica, i eksterni hard disk. Prilikom spajanja uređaja ćete čuti standardni Windows zvuk za spajanje uređaja isto kao na vašem računaru što simbolizira uspješno spajanje.

 

Mi smo u ovom testu na Lumia 950XL (verzija sistema 14393.321) isprobali USB stik od Sony-ja koji je star nekoliko godina, USB slušalice od Maxell također stare nekoliko godina i koje traže napajanje od uređaja, Microsoft Tastaturu i Miš set za Desktop koji se spaja preko USB dongle i povezuje tastaturu i miš bežično na telefon i svi uređaji su radili kako smo i očekivali. Postoje i adapteri koji omogućavaju i napajanje uređaja ako je potrebna jača snaga nego što Windows 10 Mobile može pružiti, takvi adapteri imaju ulaz u telefon, iz kojeg izlaze dva kabla, jedan za napajanje, a drugi za USB uređaje.

 

Detalji i definicija

 

USB On-The-Go ili skraćenica OTG je specifikacija koja je uvedena 2001. godine i koja dozvoljava USB uređajima kao pametnim telefonima, audio plejerima i drugim uređajima da se ponašaju kao "host” (domaćin) za druge USB uređaje kao USB stikove, digitalne kamere, miševe i tastature. Primjer jedan jeste da pametni telefon može čitati sa USB stikova  i drugih medija kao domaćin ali prezentirati i sebe kao spremište kada se spoji na drugog “domaćina” tj. računar, tablet ili laptop. Drugim riječima USB OTG omogućava da se uređaji ponašaju istovremeno kao glavni i sporedni uređaj.

 

Računari su generalno kao “domaćini” postavljeni jer se na njih spajaju ostali uređaji, pametni telefoni nisu uvijek određeni da imaju USB OTG funkciju jer primarno agiraju kao sporedni uređaj koji se spaja na domaćina radi sinkronizacije fotografija, muzike i dokumenata. Zbog toga određeni telefoni ne mogu se spojiti na printere ili USB stikove kako bi bili domaćini ali USB OTG mijenja tu ulogu i pametni telefon može postati domaćin i upravljati spojenim uređajima koji su spojeni na isti.

 

Windows 10 Mobile kao dio sistema Windows 10 ima “standardne” drajvere koje će prepoznati uređaje koje spajate na pametni telefon isto onako kao što to radite na Windows 10 PC. Postoje određeni uređaji koji neće biti prepoznati, prije kupovine ili spajanja na Windows 10 Mobile koji imaju USB OTG funkciju morate provjeriti na funkcionalnost kao i sa svakim drugim uređajem za vaš računar što radite.

 

Za ovu funkciju uređaji (pametni teelefoni) moraju imati USB Dual Role omogućenu fabrički i nije moguće omogućiti funkciju USB OTG na uređajima koji nisu namijenjeni za to kao što su stariji WP8.1 uređaji. Ova funkcija da bi radila mora uređaj imati pored drajvera i hardversku komponentu koja će omogućiti priključenim uređajima da ih sistem “primi” u tzv. host način rada tj. da se drajveri i "svijest” priključenih uređaja odvijaju na Windows 10 Mobile te Windows 10 Mobile u ovom režimu rada daje napajanje za uređaj koji je priključen, a ne obrnuto. U tom trenutku sistem regulira ponašanje spojenih uređaja kao “host” (domaćin), a uređaji podležu funkcijama sistema. Specifikacije za USB Dual Role možete pronaći ovdje.

 

Windows 10 Mobile slično kao i PC varijanta ima set drajvera za slijedeće uređaje i primjene:

  • USB Hubs (USBHUB)

  • HID - Keyboard/Mice (HidClass, KBDCLass, MouClass, KBDHid, MouHid)

  • USB Mass Storage (Bulk & UASP)

  • Generic USB Host Driver (WinUSB)

  • USB Audio in / out (USBAUDIO)

  • Serial Devices (USBSER)

  • Bluetooth (BTHUSB)

  • Print (usbprint) – ako podržava proizvođač vlastitim drajverima

  • Scanning (USBSCAN) - ako podržava proizvođač vlastitim drajverima

  • WebCam (USBVIDEO) - ako podržava proizvođač vlastitim drajverima

  • Media Transfer Protocol (MTP Initiator) - ako podržava proizvođač vlastitim drajverima

  • Remote NDIS (RNDIS) - ako podržava proizvođač vlastitim drajverima

  • IP over USB (IPoverUSB) - ako podržava proizvođač vlastitim drajverima

 

Funkcije koje iznad zahtijevaju drajvere proizvođača kod novijih uređaja kao mrežnih kartica podržavat će Windows 10 Mobile te će raditi onako kako se zahtjeva od istih ali postoji mogućnost da ipak određeni uređaji neće raditi radi nedostatka drajvera proizvođača.

 

Primjena

 

Korisnici se često pitaju za primjenu određenih funkcija, tako će i za USB OTG se pitati “zašto mi to treba”. Evo nekoliko primjera gdje vam ova funkcionalnost može olakšati dosta posao i uštedjeti na vremenu:

  • Brzi backup svih fotografija sa telefona na USB stik ili eksterni hard disk bez spajanja na računar.
  • Brži rad u aplikacijama kao Word, Excel i Power Point kao i drugim aplikacijama gdje jednostavno mišem i tastaturom možemo brže odraditi posao (uz kombinaciju spajanjem na TV i Continuum sigurno će dodatno ubrzati sav proces).
  • Ograničeno mjesto na pametnim telefonima možemo zaobići sa USB stikovima koji dolaze i do par TB memorije, iste možemo koristiti kao spremište za fotografije, muziku i filmove mada nije baš pametno gledati filmove sa USB stika na Windows 10 Mobile jer u tom slučaju telefon napaja USB stik, a i troši bateriju pored toga na prikaz podataka.
  • Spajanje uređaja na pametni telefon ili tablet sa Windows 10 Mobile koji nam mogu zatrebati kao kvalitetniji mikrofoni za snimanje poslovnih razgovora?! Ili kontroleri za igranje igrica ili pak treći uređaji.

 

Znamo da ova funkcija postoji duže vremena u svijetu i na drugim sistemima, na Windows 10 Mobile od prošle godine (mart) je podržana u Insider Preview od sistema, a od pojavljivanja prvih Lumia sa Windows 10 Mobile kao Lumia 950/950XL i oficijelno dostupna na prvim uređajima sa Windows 10 Mobile. S ovim kao i drugim člancima u kategoriji “Osnove” želimo pokazati što više funkcija sistema za koje korisnici možda nisu znali te za nove korisnice/čitaoce koje zanima Windows 10.

 

Jeste li vi probali ovu funkciju, i ako jeste sa kojim uređajima?! Imate li vi neku primjenu za USB OTG koju nismo spomenuli iznad, javite nam se u komentarima sa vašim utiscima.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar