7.10.16

[Insider] Dostupan Windows Insider build 14942

redstone-2

Microsoft je upravo pustio novi Insider Preview build pod verzijom 14942 za Insajder korisnike koji su pretplatnici bržeg načina primanja nadogradnji. Novi build kao i prethodni stiže prije Mobile builda, ali kada bude pušteno za Mobile mi ćemo dodati u ovaj članak novosti vezane za Mobile verziju ovog builda.

 

Novosti u ovom buildu su:

 

hide-app-list

Sakrivanje spiska aplikacija na Startu – Od sada korisnici mogu jednostavno sakriti spisak aplikacija na Start zaslonu. Postavke za ovu funkciju su u postavkama > personalizacija > Start i tu možete uključiti “sakrivanje aplikacija na Start meniju”.

 

Microsoft fotografije novi izgled PC

Nova verzija Microsoft Fotografije aplikacije koja donosi – horizontalnu navigaciju što će olakšati upravljanje posebno na mobilnim uređajima, svijetla tema aplikacije koju mogu odabrati korisnici koji vole svijetle teme u aplikacijama, kada pregledate fotografije u full screen modu vidjet će te nove animacije otvaranja/zatvaranja te nove ikone za upravljanje fotografijama. Dodatno je ova aplikacija dostupna od sada i za Xbox One.

 

Poboljšanja u touchpad upravljanju na dodir i cijelom iskustvu sa touchpadom.

 

Poboljšanja u nadogradnji sistema – prošli build je uveo funkciju da se pamti i ne reinstaliraju aplikacije koje je korisnik izbrisao. Tako Windows neće više instalirati ponovno standardne aplikacije i ako ih izbrišete ostat će izbrisane. Za IT-Pro ima od sada nova funkcija odobravanja aplikacija i to stanje odobravanja će biti prenijeto na svaku narednu nadogradnju sistema, a ne izbrisano kao ranije.

 

new_windowsupdate_icon_black

Nova ikona za Windows Update – Windows Update šalje obavijesti za vas kada postoji nova nadogradnja i od sada taj dio postavki ima novu ikonu s kojom će te odmah prepoznati da se radi o nadogradnji sistema.

 

services_2

Service host je sada podijeljen na zasebne procese na računarima sa 3.5+ GB RAM – Vremenom kako su servisi sistema rasli od Windows 2000 Service Host je postao sve nepregledniji. Od sada je Service Host pouzdaniji u radu te pregledniji jer možete pogledati koliko resursa (CPU, memorije, disk ploče ili mreže) određeni servis troši. Dodatno je poboljšana potrošnja servisa kao i sigurnost koju pružaju individualne dozvole i izolacija pojedinačnih servisa.

 

Aktivni sati su sada prošireni – Aktivni sati određuju kada ste vi za računarom i u tom periodu Windows neće vršiti nadogradnju sistema. Do sada je to vrijeme bilo ograničeno na 12 sati uzastopnih ali korisnici su javljali kako je to previše malo te je sada prošireno na 18 sati koje možete odrediti kada da sistem ne radi nadogradnje bez vašeg odobrenja. Ova nova proširenja aktivnih sati su dostupna za Windows 10 Pro, Education i Enterprise.

 

Narator se sada snalazi i u formama te će vam čitati i pomoći u upravljanju – Dok skenira narator možete koristiti slijedeće komande kako bi skakali između formi:

 

  • F i Shift + F – skok na naredno/prethodno polje.
  • C i Shift + C – skok na naredno/prethodno polje sa spiskom.
  • E i Shift + E – skok na narednu/prethodnu kutiju za editiranje.
  • X i Shift + X – skok na narednu/prethodnu selekcijsku kutijicu.
  • R i Shift + R – skok na naredni/prethodni radio dugme.
  • B i Shift + B – skok na naredno/prethodno dugme.

Slovo i Shift vrše navigaciju naprijed dok Shift + slovo unazad.

 

Druga poboljšanja i ispravke za PC:

  • Narator će od sada čitati novim redoslijedom u Windows 10 aplikacijama koji imaju aplikacijsku traku na dnu aplikacije. Kao npr. OneDrive čiji će sadržaj prvo pročitati pa zatim sadržaj aplikacijske trake.
  • Ispravljena greška koja je prekidala “sfc /scannow” komandu na otprilike 20%.
  • Ispravljene greške koje su dovodile do rušenja aplikacija kada se pokreću preko obavijesti.
  • Ispravljena greška rušenja postavki u personalizaciji > pozadinske postavke.
  • Ispravljena greška sa Windows Defenderom koji je trošio previše resursa u određenim trenutcima.
  • Ispravljena greška stranice uređaja i printera koja se sporo otvarala za određene korisnike.
  • Ispravljena greška gdje određenim korisnicima disk bio prikazan kao “RAW” umjesto NTFS format particije.
  • Od ovog builda pa na dalje će se spremati ime unikatnih printera.
  • Poboljšanja u traci za igre u full screen modu.

 

Poznate greške za PC:

 

Korisnici (web razvijači) će vidjeti da im ne rati intranet server radi odvajanja service host-a (iznad spomenutog). Kako bi ispravili tu grešku slijedite:

  1. Pokrenite ovu komandu kao administrator ili editirajte registry samostalno:
    REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\W3SVC /v SvcHostSplitDisable /t REG_DWORD /d 1 /f
  2. zatim

    REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WAS /v SvcHostSplitDisable /t REG_DWORD /d 1 /f

  3. Restartuje sistem kako bi W3Svc i WAS servisi podijelili jedan servisni proces.

 

Veoma važna napomena o isticanju Insider buildova

 

Od 01.10. stariji Insider Preview buildovi su počeli se restartovati svaka tri sata. Počevši od 15.10.2016. računari sa tim starim buildovima će prestati se podizati! Ako posjedujete računar sa buildom na kojem imate upozorenje o isticanju nadogradite ga na noviji build. Ako posjedujete verziju 14393.* za vas ne važi ova opomena.

 

Napomena

 

Windows Insider program je beta program za testiranje softvera koji nije još oficijelno dostupan i korisnici ga testiraju dobrovoljno. Prije nego što instalirate ovakav build pročitajte uslove korištenja Windows Insider programa jer se radi o nedovršenom softveru koji može imati neočekivane greške/posljedice.

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar