21.10.16

Kako instalirati Insider Preview build 14951 ako javlja grešku prilikom preuzimanja ili ako je zastalo na 0%

Windows 10 Mobile Anniversary build Mobile Insider Preview

Za one Insider korisnike na bržem načinu primanja nadogradnji koji su pokušali instalirati build 14951 na postojeći 14946 build možda su iskusili grešku da preuzimanje stoji na 0% i ne miče se s mjesta bez obzira koliko dugo čekali.

 

Greška je na serverskoj strani i izgleda da postoji zaobilazno rješenje kako ipak možete instalirati nadogradnju uspješno. Moramo napomenuti i ponoviti opet da se ovdje radi o Insider Preview nadogradnji tj. dobrovoljnom beta testiranju i na bržem načinu primanja nadogradnji koji nije namijenjen za svakodnevni rad na vašem uređaju jer to korisnici zaborave brzo. O temi Insider Preview ćemo imati članak uskoro jer smatramo da se mora obnoviti i pojasniti značenje i smisao Insider Preview programa još jednom, kako za stare tako i za nove korisnike koji su tek sada počeli sa korištenjem istog.

 

Naime postoji zaobilazno rješenje, i ne jedno nego par. Najlakše što možete pokušati jeste slijedeće:

 

  1. Otvorite postavke
  2. Pritisnite na sistem
  3. Pritisnite na informacije
  4. pritisnite na dugme za reset telefona*

 

*Ovaj način jeste najbrži i nakon njega će se moći instalirati nadogradnja ali on briše sve sa vašeg uređaja nepovratno zato se pobrinite o sigurnosnoj kopiji te spremite vašu muziku ako nije u oblaku kao i dokumente koje sigurnosna kopija ne sprema.

 

Drugo rješenje bez da se gube podaci (prisiljavanje sesije da obnovi meta-podatke nadogradnje):

 

  1. Priključite uređaj u punjač
  2. Otvorite postavke
  3. Pritisnite na ažuriranje i sigurnost
  4. Pritisnite na Windows Insider Program
  5. Promijenite kanal sa bržeg načina primanja nadogradnji na sporiji pa zatim opet na brži
  6. Otvorite postavke za internet i aktivirajte zrakoplovni način rada
  7. Otvorite postavke za datum i sat te promijenite datum nekoliko dana unaprijed (probajte sa 7 dana unaprijed)
  8. Vratite se na Start zaslon i restartujte telefon
  9. Nakon restart (gašenja/paljenja) otvorite postavke
  10. Otvorite postavke za internet i pronađite zrakoplovni način > zatim ga isključite
  11. Otvorite ažuriranje telefona u postavkama
  12. Provjerite na ažuriranja što će također dobiti grešku radi pogrešnog datuma
  13. Vratite se u postavke za datum i sat te postavite na današnji dan
  14. Ponovite proces u ažuriranju telefona koji može opet javiti grešku ali u tom slučaju samo ugasite pa upalite telefon i nadogradnju bi trebalo preuzimati uredno.

 

Korisnici u ovom procesu mogu dobiti grešku 80242006, kako bi to zaobišli otvorite Windows Insider postavke i postavite kanal opet na sporiji način primanja nadogradnji > provjerite ažuriranja i telefon bi trebao javiti da je aktuelan > zatim otvorite Windows Insider postavke > promijenite na brži način primanja nadogradnji i nadogradnju bi trebalo uspješno preuzeti.

 

Još lakše rješenje za ovu grešku je sačekati pet dana što će samostalno ažurirati meta-podatke nadogradnje t će preuzeti nadogradnju uspješno.

 

Moguće da se ovaj proces tj. drugo rješenje može dosta skratiti i moguće da nije potrebno raditi postavke sa zrakoplovnim načinom rada ali za sada je tako izjavljeno da ispravlja grešku preuzimanja. Windows Insider korisnici na bržem načinu preuzimanja mogu preuzeti nadogradnju i želimo ponoviti da je ovo greška sa Insider Preview programom na bržem (nesigurnom) načinu primanja nadogradnji, a ne zvaničnom nadogradnjom, da ne bi dolazilo do zabune kod korisnika. U narednim nadogradnjama ovi koji su oprženi Insider Preview programom razmislit će dva puta hoće li koristiti Insider Preview ili samo zvanične nadogradnje.

 

Javite nam u komentarima je li kod vas instalirano uspješno i koju metodu ste koristili.

 

izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar