13.10.16

[Insider] Dostupan Windows Insider Preview build 14946 za PC i Mobile

Windows 10 Insider Preview 14946 PC   Mobile

Microsoft je upravo pustio novi Redstone 2 build za korisnike na bržem načinu preuzimanja nadogradnji sa nekoliko dobrodošlih izmjena i novih funkcija kao i ispravki i generalnih poboljšanja. Redstone 2 je nova grana razvijanja koja je tek započela nakon oficijelnog puštanja Anniversary nadogradnje u avgustu te će se razvijati kroz Insider program do naredne godine otprilike do aprila gdje će dostići nivo koji je zadovoljavajući da bi se nadogradnja pustila svim korisnicima koji nisu na Insider programu.

 

Nova verzija 14946 donosi

 

touchpad-1

Nova sekcija za touchpad za vaš Laptop ili tastaturu koja ima touchpad za upravljanje na računaru. Do novih postavi možete doći kroz postavke > uređaji > touchpad. Sa novim postavkama možete odrediti mnogo novih funkcija kao pokretanje pretrage sa Cortanom, promjenu aplikacije, multitasking, prikaži desktop, i druge.

 

touchpad-2-advanced

Za napredne korisnike Microsoft je ugradio još veću kontrolu nad touchpadom koju možete vidjeti iznad na fotografiji.

 

Mobile Continuum poboljšanja (Mobile)

 

Od danas Continuum za telefone (Mobile) ima odvojeno zaključavanje zaslona od onog na TV ili eksternom monitoru, to znači da korisnici mogu zaključati svoj telefon u Continuum načinu rada, a da na eksternom uređaju nastave dalje raditi. To će uštedjeti dosta baterije korisnicima te će spriječiti urezivanje na AMOLED zaslonima kao Lumia 950/950XL. Nove postavke će raditi i sa automatskim zaključavanjem zaslona koje odredite u postavkama > personalizacija > zaključani zaslon.

 

Poboljšanja za nove Wifi postavke (PC i Mobile)

 

wi-fi-turn-back-on

U ovom buildu vidimo nastavak rada na novim Wifi postavkama od proteklih buildova i od sada je moguće odrediti opet za koliko se Wifi treba uključiti nakon što ga ručno isključite. Ova funkcija je postojala za Mobile korisnike ali od sada i za PC korisnike.

 

Pravopis (Mobile)

 

Za pravopisne postavke Microsoft donosi nešto što se čekalo i što je imalo mnogo glasova u povratnim informacijama, od danas možemo ukloniti riječ koju smo dodali “slučajno” u rječnik. Dodavanje riječi je jednostavno, ako napišete nešto i selektirate tu riječ pojavit će se u prijedlozima ispred te riječi “+” znak koji simbolizira dodavanje u rječnik. Nekada dodamo nešto što nismo ni željeli ili je gramatički pogrešno pa želimo ukloniti i od sada to možemo. Na isti način kako se dodaje riječ se ista može i ukloniti. Selektirate riječ koju želite ukloniti i pojavit će se “-“ znak koji će ukloniti riječ iz rječnika.

 

Druga novost oko pravopisa koju su uveli jeste da želite napisati riječ drugačije nego što rječnik želi da ispravi. Trenutno kada pišete riječ tastatura će pokazati podebljano ono što će ispraviti ako napravite razmak ali odmah poslije toga će pokazati i riječ koju ste unijeli. Možete znači namjerno pogrešno napisati nešto i spriječiti ispravljanje, rječnik će to naučiti i sve manje predlagati “tačnu” riječ te na kraju preferirati onako kako ste napisali prvobitno. Jedan primjer je sada ova riječ “tačnu” na hrvatskom jeziku je “točnu” dok ja lično pišem “tačnu”, ispravio sam tastaturu da piše nako kako ja želim i u budućnosti će ponuditi samo novu riječ umjesto onu koja je gramatički tačna.

 

Veoma korisna dva dodatka za tastaturu po nama.

 

Sigurnosne kopije (Mobile)

 

Od ovog builda pa na dalje je promijenjen interval za koji će sistem praviti automatsku sigurnosnu kopiju za vas. Do sada se sigurnosna kopija pravila iz više dijelova skoro svakodnevno, što dodatno korisnicima crpi bateriju. Sada je to podešeno na jednom sedmično automatski ali korisnici mogu uvijek ručno napraviti sigurnosnu kopiju u postavkama za sigurnosne kopije. Svakako je sigurnosna kopija najbolja stvar prije instalacije nove nadogradnje kao i što je i sa ovom nadogradnjom slučaj, nemojte je zaboraviti.

 

Druga poboljšanja za PC:

  • Dodaci kao Hyper-V i Bash se ne moraju više reinstalirati nakon nadogradnje sistema.
  • Ispravljena greška gdje se nije moglo prijaviti na igre koje koriste Xbox Live prijavu kao Age of Empires. Od sada bi se trebali moći prijaviti uspješno.
  • Ispravljena greška koja je dovodila do rušenja Microsoft Edge (od prošlog builda).
  • Ispravljena greška gdje skrol pomoću dodira u Windows 10 aplikacijama kao Windows Novosti ili Microsoft Edge bio preosjetljiv.
  • Ispravljena greška zakucavanja explorer.exe ako pokušavate otvoriti veliki .mov podatak.
  • Ispravljena greška gdje povremeno prikazivali crveni x na mrežnim postavkama iako ste uspješno spojeni na internet.
  • Ispravljena greška gdje automatsko osvjetljenje se nije poklapalo sa postavkama koje ste prethodno odredili u Action Center.
  • Ispravljena greška gdje narator nije pratio glavnu tačku na Start meniju, tačnije na spisku svih aplikacija ili na živim pločicama.
  • Ispravljena greška sa zaslonom “otvori sa…” koji je se pojavljivao da odaberemo između dvije kalkulator aplikacije, a zapravo postoji samo jedna.

 

Druga poboljšanja za Mobile:

  • Ispravljena greška koja je spriječila korisnike da pošalju SMS poruku.
  • Ako spojite vaš pametni telefon na računar i otvorite fajl menadžer te listate mapu fotografija, sada će iskustvo pregledanja biti mnogo bolje i brže.
  • Poboljšanja naratora u čitanju unutar Windows 10 aplikacija koje imaju aplikacijsku traku na dnu aplikacije.
  • Ispravljena greška koja je dovodila do nestajanja malih fotografija unutar WhatsApp aplikacije kada šaljete videozapise.
  • Ispravljena greška sa kamerom koja je na video zapisima imala čudne zvukove koji ne pripadaju na snimak.

 

Poznate greške za PC:

  • Ako imate treće anitiviruse kao Bitdefener, Kaspersky iinstalirane na vašem računaru ovaj build se neće instalirati uspješno i vratit će se na prethodni.
  • Veće igre koje ste preuzeli iz trgovine kao ReCore, Gears of War 2, Forza Horizon 2, Killer Instinct i Rise of the Tomb Raider će možda imati problema prilikom pokretanja.

 

Poznate greške za Mobile:

  • Ako imate dodatne jezičke pakete (za prepoznavanje govora) instalirane na vašem pametnom telefonu ovaj build se neće moći instalirati te će javljati grešku 0x80188319. Brisanje jezičnih paketa neće pomoći u instalaciji te se savjetuje prebacivanje na sporiji način preuzimanja nadogradnji ako želite izbjeći korištenje WDRT alata za vraćanje uređaja na fabričke postavke. Naredni build će ovu grešku ispraviti ali se neće moi instalirati preko ovog builda ako nije uspješan.

 

Napomena oko pogrešne konfiguracije za računare

 

Određeni broj korisnika na Insider Preview kanalu koji ne dobivaju uspješno nadogradnje za sistem jer su dobili nevažeću konfiguraciju za nadogradnje svog računara će biti premješteni u sporiji kanal primanja nadogradnji gdje će moći primati nove nadogradnje.

 

Dodatna napomena za sve korisnike

 

Windows Insider program je beta program za testiranje softvera koji nije još oficijelno dostupan i korisnici ga testiraju dobrovoljno. Prije nego što instalirate ovakav build pročitajte uslove korištenja Windows Insider programa jer se radi o nedovršenom softveru koji može imati neočekivane greške/posljedice!

 

izvor: Microsoft

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar