30.7.16

Xbox One dobiva već Anniversary nadogradnju

chrome_2016-07-29_21-08-08-e1469822986183

Xbox One je jedan od različitih faktora i tipova uređaja na kojima se vrti Windows 10 u pozadini, iako je ne dijeli izgled sa Windowsom 10 na PCu u pozadini radi dosta sličnih procesa te je podloga za univerzalne aplikacije ista kao na ostalim uređajima kao PC, telefoni i tableti. Nova verzija operativnog sistema za Xbox One nosi verziju 10.0.14393.1018 (što je Anniversary nadogradnja jer će PC i telefonski korisnici dobiti također verziju 14393).

 

Iako Xbox Blog piše da je nadogradnja puštena 29.07. korisnici javljaju da još nisu dobili nadogradnju. Ipak pogledajmo ispod šta donosi nadogradnja za vaš Xbox One.

 

chrome_2016-07-29_21-08-17-e1469822997819

Cortana na Xbox One u upotrebi

 

Cortana dostupna od sada i na Xbox za US i V. Britaniju

  • Pričajte sa Cortanom preko mikrofona na Kinect ili preko slušalica sa mikrofonom. Kako bi započeli razgovor ili akciju samo pozovite “Hey Cortana” i ona će se pojaviti na zaslonu.
  • Ako koristite Kinect možete i uključiti konzolu sa “Hoy Cortana, Xbox on.”

 

Pozadinska muzika/audio reprodukcija

  • Aplikacije koje koriste audio podatke za reprodukciju bilo to muzika ili drugi sadržaji od sada mogu se izvoditi u pozadini te će zvuk i dalje se reproducirati. Takom ožete slušati muziku dok otvarate druge aplikacije na Xboxu.
  • Nakon što pokrenete muziku i nalazite se u drugoj aplikaciji možete jednostavno doći do kontrola za zvuk duplim pritiskom na Xbox dugme kako bi otvorili Multitasking i odabrali kontrole zvuka.
  • Aplikacije da bi reproducirale muziku/audio u pozadini razvijači moraju dodati jedan mali detalj u aplikaciju, više informacija o tome uskoro.

 

Moje igre i aplikacije

  • Vaše stvar isu sada bliže, sa početnog zaslona pomjerite se desno i selektirajte moje igre i aplikacije.
  • U tom meniju imate novo sortiranje sadržaja
  • “Ready to install” sekcija će vam pokazati koje ste igra ranije kupili, a nisu instalirane na uređaju, isto važi za univerzalne aplikacije.
  • Nadogradnje za igre i aplikacije će se pojaviti u ovom polju kada budu dostupne.

 

Jezik i lokacijske postavke

  • Od sada možete odabrati vašu lokaciju odvojeno od jezika uređaja. Kako bi to odabrali pritisnite dvostruko na Xbox dugme > otvorite postavke > all settings > system > language & location.
  • Svi jezici nisu još dostupni za sve lokacije. Kada odaberete jezik koji nije inače povezan sa lokacijom većina sistemskog jezika će biti u odabranom jeziku. Možete vidjeti i mix jezika koje odabere u sekcijama kao trgovina ili online sadržaji.

 

Top PC igre na XBOX Live

  • Najbolje PC igre su dobile novo mjesto u Xbox Live. Gdje god se nalazili trenutno - na PCu, Xboxu ili pametnom telefonu vidjet će te igre i vaše prijatelje koji igraju iste. Podijelite snimljene videozapise ili fotografije zaslona kao i poruke sa prijateljima na Xbox Live. Na Xbox One i Windows 10 PC možete se pridružiti grupnom chatu sa prijateljima bez obzira šta oni upravo rade.

 

Nova trgovina

  • Xbox One i Windows trgovina se spajaju i kupovina igara i aplikacija postaje jedan proces. Sa početnog zaslona pomjerite se desno na trgovinu i pokrenite je da bi vidjeli sve nove sadržaje.
  • Pred narudžbe se sada naplaćuju bliže izlasku same igre umjesto za vrijeme kupovine. Možete također otkazati pred narudžbu kao i promijeniti način plaćanja prije nego što se naplati pod account.microsoft.com.
  • Korisnici u Americi, Švicarskoj, Norveškoj, Italiji, Njemačkoj i Finskoj mogu sada preko mobilnih operatera plaćati sadržaje. Korisnici u Kini mogu od sada koristiti China Union Pay.

 

Facebook prijatelji

  • Pronađite vaše Facebook prijatelje spajanjem vaših Facebook i Xbox Live računa. Na glavnom zaslonu pritisnete dvostruko Xbox gume > guide >Friends > i odaberite “suggestions” > tu odaberite “Find Facebook Friends” i pratite upustva. Prijatelji koji su uradili isto to pojavit će se u vašim sugeriranim prijateljima.

 

Kontrolirajte automatsko dijeljenje uspjeha

  • Od sada možete odlučiti šta da se dijeli automatski od vaših uspjeha, fotografija zaslona ili videozapisa igranja na vaš profil. Kako bi to odlučili otvorite postavke za dijeljenje > postavke > preferences > activity feed.

 

Xbox-Cortana-Small

 

Ovo je naredna veća nadogradnja za Xbox One konzolu ove godine, a prije toga je dobila konzola verziju 10586 sa dosta novih funkcija i poboljšanja. Sada vidimo kako sve više vrijeme odmiče Microsoft je stvorio jedan sistem za sve uređaje jer će se univerzalne aplikacije polako pojavljivati u Xbox One trgovini, zapravo danas već kada pogledamo u Windows trgovini za dosta aplikacija piše već da su dostupne za Xbox One pored HoloLens, telefona i PC/tableta sa Windows 10.

 

Razvijači, da li će te vi objaviti vaše aplikacije na Xbox One?

 

izvor: Xbox Support

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar