10.7.16

[Insider] Dostupan Windows Insider Preview build 14385 za PC i Mobile

Windows 10 Insider Preview 14385 PC   Mobile

Microsoft je nas malo iznenadio jer su upravo pustili novi build za Windows Insider korisnike na bržem načinu primanja nadogradnji. Iznenađujuća je činjenica da imamo vikend, a subota je inače neradni dan u Microsoftu. Ipak ako žele da ispeglaju sve moguće greške kojih je sve manje i manje imaju za taj zadatak samo još 22 dana na raspolaganju. Kako smo ranije objavili 02.08.2016 dolazi naredna veća nadogradnja za Windows 10 (PC i Mobile) oficijelno svim korisnicima koji su oficijelno na Windows 10.

 

Ovaj build ima nekoliko stotina manjih ispravki a veće/značajnije je Microsoft objavio na blogu i mi ih prenosimo ispod.

 

Poboljšanja i ispravke za PC:

  • Od sada ne bi trebali vidjeti više obavijest da vam ističe Windows 15.07.2016.
  • Poboljšana potrošnja baterije na Surface uređajima
  • Ispravljene greške oko Spotify aplikaciji dok reproducira muziku.
  • Ispravljena greška da je Google Chrome bio odsječen na dnu kada je prozor bio maksimiran.
  • Ispravljena greška gdje mobilni hotspot mogao prouzrokovati plavi zaslon smrti (BSOD) ako je dijelio mrežu na 5GHz rasponu.
  • Ispravljena greška gdje unos za pin kada se spajate na određene VPN bio prikazan iza drugih prozora umjesto ispred.
  • Ispravljena greška gdje LastPass i AdBlock ekstenzije za Microsoft Edge nisu bile prikazane kako treba te nisu prikazivale status kako treba.
  • Projiciranje na PC i automatsko pronalaženje je sada ugašeno standardno. Ipak se može uključiti u postavkama > system > projecting to this PC postavkom na “Windows PCs and phones can project to this PC when you say its OK” ili jednu od druge dvije postavke za odobravanje. – ova funkcija je ugrađena u sistem tako da možete projicirati vaše univerzalne aplikacije direktno sa drugog Windows 10 PC ili telefona na PC sa Windows 10 i na zadanom PCu možete čak koristiti miš i tastaturu u otvorenoj aplikaciji kao da je aplikacija instalirana na tom PCu, kao korisnik ne primijetite uopšte da se radi o projiciranju aplikacije sa telefona.

 

Poboljšanja i ispravke za Mobile:

  • Od sada možete otvarati dokumenta PDF formata u Microsoft Edge te reagiraju od sada na dodir kako trebaju.
  • Poboljšanja u trajanju baterije za starije uređaje kao Lumia 830, 930 i 1520!
  • Ispravljena greška gdje korisnici nisu bili u mogućnosti postaviti ime za SIM karticu.

 

Poznate greške za PC:

  • Nedavna popravka za Hyper-V firmver je stigla ali će prouzrokovati nemogućnost podizanja sistema Windows Server 2016 Tech Preview 5 na Virtualnim Mašinama sa uključenim sigurnim Boot-om. Ispravka je već na putu ali neće stići prije Technical Preview 5. Isključite sigurni Boot kako bi mogli podići sistem ako koristite ovu verziju Insider Preview-a.
  • Nakon instalacije ovog builda možete iskusiti grešku 0x80004005 ako uključite Developer mode u postavkama za razvijače. Iako se ova greška prikazuje i dalje ste u mogućnosti razvijati aplikacije i instalirati ih kroz Visual Studio na uređaj. Kako bi ispravili ovu grešku možete otvoriti postavke > system > klik na “apps and features” > manage optional features > add a feature >selektirajte “Windows Developer Mode” i pritisnite ”install” > restartuje PC i uključite Command Prompt kao admin > unesite Run: sc config debugregsvc start=auto    > na kraju otvorite postavke za razvijače i sada možete omogućiti ostale funkcije koje nisu radile.

 

Poznate greške za Mobile:

  • Snimanje razgovora opcija se ne prikazuje uvijek kao opcija prilikom razgovora.
  • Tastatura može nestajati u Microsoft Edge ako koristite InPrivate karticu za surfanje. Microsoft već radi na ispravljanju ove greške. Ako vam se pojavi ova greška možete na link u polju za adresu (na štit) pritisnuti kako bi tastatura opet proradila.
  • Microsoft mijenja način pravljenja sigurnosne kopije na Windows 10 Mobile kako bi smanjio veličinu sigurnosne kopije koju pravi na OneDrive. Kao rezultat toga ako napravite sigurnosnu kopiju na uređaju sa ovim buildom i vratite se nazad na 10586 build (tj. zadnji oficijelni) i vratite sadržaj sigurnosne kopije vaš Start zaslon se neće povratiti i ostat će u stanju kao nakon Hard reseta. Vaša prethodna sigurnosna kopija će biti prepisana. Ako imate potrebu da se vratite na 10586 build, nakon što ga instalirate ugasite sigurnosno kopiranje kako ne bi prepisalo novu sigurnosnu kopiju na novijim buildovima.

 

Napomena

 

Windows Insider program je beta program za testiranje softvera koji nije još oficijelno dostupan i korisnici ga testiraju dobrovoljno. Prije nego što instalirate ovakav build pročitajte uslove korištenja Windows Insider programa jer se radi o nedovršenom softveru koji može imati neočekivane greške/posljedice.

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar