1.7.16

[Insider] Dostupan Windows Insider Preview build 14379 za PC i Mobile

Windows 10 Insider Preview 14379 PC   Mobile

Microsoft je poslao novi build za Windows Insajdere na bržem načinu primanja nadogradnji koji nosi verziju 14379. Novi buildovi kao što smo ranije pisali ne donose nove funkcije nego samo ispravljaju postojeće kako bi mogli pustiti oficijelno nadogradnju 2. avgusta sa što manje grešaka ili poteškoća u radu. Mada poteškoća ili greška je relativan pojam i ko želi može instalirati danas već ovaj build i uvjeriti se da stvari rade dobro i pouzdano. Windows 10 (a i Mobile), su daleko od onog stanja u kojem su bili kada su izašle tek prve Lumije sa Windows 10 Mobile tj. u decembru 2015.

 

Ostalo je Microsoftu još oko dvije-tri sedmice da srede stvari kako bi imali gotovu nadogradnju koju će pustiti za preko 350 miliona aktivnih korisnika na svijetu. Pogledajmo šta je novo u ovom buildu.

 

Ispravke za PC:

  • Ispravljena greška gdje veličina polja za unos podataka o korisniku nije bila dovoljno velika da se prikaže sav sadržaj na PCu sa postavkama visokog DPI.
  • Ispravljena greška gdje Action Center se rušio nakon brisanja velikog broja obavijesti.
  • Ispravljena greška gdje Centennial aplikacije pokrenute sa Starta ili Cortane nisu se uvažavale u aplikacije koje se nalaze u “najčešće korištene” sekciji start menija.
  • Ispravljena greška gdje bilješke nisu imale fokus nakon minimiziranja i ponovnog otvaranja tako da tipkanje tastaturom nije unosilo ništa.

 

Ispravke za Mobile:

  • Ispravljena greška gdje se ponekada vidio kvadrat oko komandi/dugmadi u određenim aplikacijama kao što je Groove ili Cortana. Misli se na kvadrat oko hamburger menija ili drugih dugmadi u aplikaciji koji je inače vidljiv samo ako se upravlja hardverskom tastaturom kroz aplikaciju.
  • Ispravljena greška gdje razmjer fotografija na živim pločicama nije sačuvan tamo gdje su trebale biti smanjene što je dovodilo do toga da su izgledale razvučene.

 

Poznate greške za PC:

  • Korištenje Continuuma sa vašeg telefona na PC kako bi upravljali aplikacijama sa telefona direktno na PCu u ovom buildu ne radi ali će biti ispravljeno u narednom buildu.

 

Poznate greške za Mobile:

  • Microsoft mijenja način pravljenja sigurnosne kopije na Windows 10 Mobile kako bi smanjio veličinu sigurnosne kopije koju pravi na OneDrive. Kao rezultat toga ako napravite sigurnosnu kopiju na uređaju sa ovim buildom i vratite se nazad na 10586 build (tj. zadnji oficijelni) i vratite sadržaj sigurnosne kopije vaš Start zaslon se neće povratiti i ostat će u stanju kao nakon Hard reseta. Vaša prethodna sigurnosna kopija će biti prepisana. Ako imate potrebu da se vratite na 10586 build, nakon što ga instalirate ugasite sigurnosno kopiranje kako ne bi prepisalo novu sigurnosnu kopiju na novijim buildovima.
  • Poznata greška da se baterija iznenadno brzo troši na uređajima Lumia 830, 930 i 1520 (uređaji sa SoC 8974 čipsetima).
  • Poznata je greška o gašenju Wifi povezanosti. Ako iskusite ovu grešku javite se u povratnim informacijama i glasajte za ovaj prijedlog ili pogledajte ovaj unos na Microsoft forumu o detaljima.

 

Microsoft ide kao i svaka druga Američka kompanija na odmor radi glavnog praznika 4. jula. Ipak prije toga su nad iznenadili novim buildom i kako čujemo Microsoft ima novi pristup puštanja još češće buildove nego inače za korisnike na bržem načinu preuzimanja nadogradnji. Ako vam se ne dopada ovakav način na Windows Insider programu imati ipak izbor i za sporiji ili Release Preview.

 

Napomena

 

Windows Insider program je beta program za testiranje softvera koji nije još oficijelno dostupan i korisnici ga testiraju dobrovoljno. Prije nego što instalirate ovakav build pročitajte uslove korištenja Windows Insider programa jer se radi o nedovršenom softveru koji može imati neočekivane greške/posljedice.

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar