31.7.16

Kako preuzeti Anniversary nadogradnju za Windows 10 kada bude dostupna

Windows 10 Anniversary setup novi

Anniversary nadogradnja je naredna veća nadogradnja za Windows 10 i bit će dostupna za PC, tablete, laptope, telefone i kao što smo jučer pisali Xbox. HoloLens kao novi član porodice će također dobiti kasnije u avgustu novu nadogradnju. Kako smo ranije pisali Anniversary nadogradnja stiže od 02.08.2016.

 

Nadogradnje od sada na Windows 10 kao i Windows 10 Mobile kontrolira Microsoft i ne moraju prolaziti kroz testiranje mobilnog operatera kao što je bio i slučaj sa 10586 nadogradnjom nakon 10240. Anniversary nadogradnja kako izgleda bit će puštena u valovima jer Microsoftovi serveri sami neće moći podnijeti masu od preko 350 miliona aktivnih Windows 10 korisnika koji će istovremeno dobiti automatski nadogradnju. U ovakvim slučajevima Microsoft čak unajmi određene serverske kapacitete kako bi postigli što bezbolniju nadogradnju za korisnike.

 

U ovom slučaju se može očekivati da će Anniversary nadogradnja stići prvi dan za sve uređaje koji su došli sa Windows 10 i Windows 10 Mobile fabrički kao i za Surface uređaje. Nakon toga dolaze ostali koji su nadogradili sa Windows 7, 8 ili 8 kao i sa WP8.1. Pored ovog faktora zavisi i od lokacije na planeti jer ne počinje svugdje 02.08. u isto vrijeme, logično, kao i gustoće prometa na serverima gdje se nadogradnje mogu i zaustaviti. Taj proces se može razvući na par dana ili sedmica i ne trebate se brinuti ako se ne pojavi nadogradnja u istom trenu kada bude oficijelno dostupna. Ipak vjerujemo da će za većinu korisnika stići odmah bez daljih problema.

 

Kako preuzeti nadogradnju

 

Postupak na Windows 10 PC i Mobile je isti:

 

snip_20160731073207

 

  1. Otvorite postavke.
  2. Pritisnite na ažuriranje i sigurnost.
  3. Pritisnite na provjeri ima li ažuriranja.

 snip_20160731073247

 

Nakon što pritisnete provjeru ažuriranja sistem će provjeriti da li postoji nadogradnja, u slučaju da postoji počet će preuzimanje i prozor možete zatvoriti ili na Mobile možete se vratiti svojim zadacima jer će se sistem kasnije javiti kada preuzme nadogradnju i kada bude dostupna da se instalira ista.

 

Nadogradnje možete odgoditi za vrijeme kada vi nešto radite na PCu, za to postoje postavke u “ažuriranje i sigurnost” > “Promjena aktivnih sati” koje reguliraju vrijeme kada ste aktivni za računarom/telefonom, u tom razdoblju sistem neće izvršiti nadogradnju.

 

Nadogradnja pomoću Media Creation Tool (za PC)

 

Windows 10 se također može nadograditi pomoću Media Creation Tool prisilno iako nije odmah dostupna nadogradnja. Ovaj mali alat će preuzeti nadogradnju ako je dostupna na vaš uređaj i izvršiti nadogradnju na postojeći sistem, podaci koje preuzima su isti kao što će biti preko metode koju smo iznad opisali.

 

  1. Preuzmite jednostavno Media Creation Tool ovdje.
  2. Otvorite zatim MediaCreationTool.exe na vašem računaru i slijedite upute za nadogradnju sistema.
  3. Pritisnite na “Upgrade this PC now” > zatim “next”.
  4. Nakon što se preuzme nadogradnje prihvatite uslove korištenja
  5. I u narednom koraku pobrinite se o tome da sačuvate lične podatke tokom nadogradnje jer ovaj alat može izvršiti i čistu instalaciju ako to želite.
  6. Pritisnite “install” i instalirajte nadogradnju.

 

Za korisnike koji su već Insajderi

 

Korisnici koji su već u Insider Preview programu na PC ili Mobile i nalaze se na verziji 14393.* neće dobiti nikakvu nadogradnju jer je to verzija koja će biti oficijelno puštena 02.08. Da bi istupili iz Insider programa kako bi primali samo oficijelne nadogradnje u narednom periodu možete postupiti ovako:

 

snip_20160731074406

 

  1. Otvorite postavke.
  2. Pritisnite na ažuriranje i sigurnost.
  3. Pritisnite na Windows Insider Program na lijevoj strani.
  4. Pritisnite “prekini primanje međuverzija Insider Preview”.
  5. Pritisnite “želite potpuno prekinuti primanje međuverzija Insider?”.

 

snip_20160731074357

 

Ovaj postupak će vas odjaviti iz Insider Preview i nadogradnje će te primati samo pomoću oficijelnih kanala tj. kada bude dostupna novija verzija nego što imate trenutno instaliranu na uređaju. Kasnije ako se ipak odlučite opet pristupiti Insider Preview programu, postupak je skoro identičan, jedina razlika je od tačke 4. tu će se pojaviti “pristupi Insider Preview…” umjesto “prekini…”. Na PCu pristupanje Insider Preview traje i do 48h nakon pritiska na dugme, to neka vas ne zabrinjava ako nadogradnja nije automatski dostupna nakon pritiska.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar