12.7.16

Nova Windows Novosti univerzalna aplikacija

snip_20160712004456

Nakon nekoliko mjeseci razvijanja, testiranja i mnogo rada danas objavljujemo prvu verziju naše univerzalne aplikacije za Windows Novosti. Aplikacija radi na svim Windows 10 PC/tablet ili Mobile uređajima od verzije 10240 (od prve). Nećemo ostati samo na PC/tablet i Mobile uređajima nego ćemo ponuditi našu aplikaciju kasnije i u Xbox kao i HoloLens trgovinu.

 

Nova aplikacija koju mogu preuzeti svi sa Windows 10 preko trgovine je povezana direktno na postojeću Windows Novosti aplikaciju tako da će te dobiti nadogradnju na postojeću aplikaciju. Za sada omogućili smo dostupnost samo za plaćenu verziju jer besplatna nije još gotova. Korisnici koji plate našu aplikaciju, a samim tim i naš trud kao i troškove koje imamo oko rada i stranice imaju prednost u nadogradnjama kao što je ova.

 

snip_20160712004527

 

Aplikaciju smo napravili veoma intuitivnom i lagano je se snalaziti u istih. Dizajn je naslonjen prema pravilima Windows 10 dizajna aplikacija. Dodatno smo slušali sve vaše kritike i sugestije te smo ugradili komentare kao “web” prikaz direktno u aplikaciju, do sada smo koristili WP8.1 Disqus SDK koji je stao u razvoju i još nisu izdali SDK za Windows 10, zbog toga smo odlučili ugraditi komentare kao web prikaz što i nije loša stvar je omogućava sve funkcije kao što imaju preko web stranice kada komentirate.

 

Šta smo još poboljšali ili dodali:

  • Adaptivni izgled aplikacije, prilagodit će se svakoj širini prozora ili uređaja kojeg koristite. Pokušajte smanjivati ili širiti prozor pa pogledajte razne izglede i dizajne koje ima aplikacija kako bi se prilagodila većini današnjih uređaja.
  • Aplikacija direktno otvara linkove do aplikacija u trgovinu, bez otvaranja web preglednika.
  • Fotografije se također mogu otvoriti direktno u aplikaciji bez otvaranja u web pregledniku.
  • Dodali smo u aplikaciju novu kategoriju “nadogradnje” koju koristimo u zadnje vrijeme kako možete pratiti sve nadogradnje sistema.
  • Aplikacija posjeduje dvije teme crnu i bijelu ali korisnik može odabrati da tema zavisi od sistema pa će sistem odrediti temu ako izaberete tu postavku.
  • Osnovna funkcija paljenja/gašenja obavijesti i žive pločice (uskoro ćemo dodati i “tihe sate” da ne primate uvečer obavijesti do određenog perioda ujutro").
  • Dva izgleda članaka na glavnom spisku - grid i list prikazi
  • Dva izgleda žive pločice, jedan ima fotografiju novog članka kao i tekst istovremeno dok drugi izgled ima fotografiju na jednog strani i slajdom se prikaže naslov članak.
  • Zvukovi obavijesti, znamo da je stari zvuk bio čudan te smo ga obradili malo da bude "normalniji”. Dodatno smo dodali osam novih zvukova pa možete birati koji da se oglasi kada stigne obavijest za aplikaciju.
  • Određivanje veličine fonta u člancima, dodali smo tri veličine za font u člancima i pojednostavili za korisnike izbor na – mali, srednji i veliki, a ne kao određene aplikacije da ponudimo korisnicima komplicirane kontrole od 10-30 p da biraju jer to nije baš intuitivno korištenje. Dodatno smo dodali direktno ispod postavke za veličinu fonta jedan primjer teksta kako će izgledati font u članku gdje korisnici direktno mogu vidjeti promjene.
  • Prikaz fotografija u člancima na staroj aplikaciji ako je bila korištena na Windows 10 Mobile nije bio prikladan radi promjena u samom jezgru sistema, ova univerzalna aplikacija ispravlja tu grešku.

 

Mobile screenshot za članak 01

 

Mobile screenshot za članak 02

 

Dodatne stvari koje će te zapaziti

 

Izdvojeni članci

 

Izdvojeni članci GIF

Izdvojeni članci na Mobile se rotiraju automatski.

 

Nekoliko mjeseci već imamo izdvojene članke na našoj stranici i od tada već radimo na istoj funkciji za aplikaciju. Konačno smo uspjeli dodati ih kako smo željeli, a to je da na širem prozoru (PCu/tabletu) vidite izdvojene članke na prvobitnoj stranici isto kao na web stranici, dok na Mobile ili manjoj širini prozora vidite izdvojene članke kao karusel koji se okreće (slično kao što je u Windows 10 Mobile trgovini). Izdvojeni članci će prikazivati zanimljive teme za čitaoce koje se često komentiraju mnogo ali i čitaju iznad prosječno.

 

Anniversary update obavijesti

 

Izdvojena obavijest 04

Izdvojeni članci sa Anniversary nadogradnjom

 

wp_ss_20160625_0016

Izdvojeni članak na Mobile ali je Microsoft napravio tako da je slika prvobitno sakrivena i pojavi se povlačenjem preko obavijesti prema dolje

 

Obavijesti smo spomenuli iznad malo ali želimo ovdje malo detaljnije. Određene članke za koje smatramo da zaslužuju posebnu pažnju šaljemo kao “izdvojene”, isti ti članci sa Anniversary update koji stiže 02.08.2016. imat će veliku fotografiju u obavijestima dok će standardni članci imati malu fotografije lijevo pored naslova.

 

Font

 

Font u univerzalnim aplikacijama je nešto što želimo dodatno objasniti svim korisnicima jer dobivamo više puta sedmično poštu sa upitima zašto su fontovi veliki u određenim aplikacijama i ispostavi se da su korisnici postavili u postavkama > Olakšan pristup > Dodatne mogućnosti > veličina fonta sa 100% preporučenog na 150-200% što u krajnosti znači da će svako slovo zauzimati duplo više prostora nego što je razvijač prvobitno zamislio. Fontovi univerzalnih aplikacija kao što je Edge (pa i web stranice koje gledate preko Edge), Windows 10 trgovina, Windows 10 diktafon ili digitron pa sada i naša Windows Novosti aplikacija se direktno vežu za veličinu fonta kojeg postavi korisnik baš u tim postavkama. Mi smo napravili dizajn prema preporukama i kako je preporučeno za 100% veličinu fonta tako da znate ako povećate font da neće sve izgledati baš kao na našim fotografijama zaslona koje smo objavili u trgovinu i koje vidite ovdje u članku.

 

Više o fontovima ćemo pisati u narednim člancima u kategoriji “osnove” kako bi pojasnili korisnicima kako se podešava za najbolje iskustvo.

 

Budućnost

 

Za buduće nadogradnje planiramo posebne funkcije kao što smo iznad spomenuli gašenje obavijesti u određenom vremenskom razdoblju kako vama ne bi smetale, interval osvježavanja aplikacije, dodatna poboljšanja oko uštede internet prometa i druge zanimljive funkcije koje imamo u planu.

 

Hvala!

 

Na kraju želimo se zahvaliti još jednom svim Beta testerima koji su nam dali povratne informacije i pomoću kojih smo ugradili određene stvari koje nisu bile u prvobitnom planu. Naravno rad na aplikaciji se ovdje ne završava nego je ovo tek početak i ako otkrijete bilo kakvu grešku ili želite nešto da ispravimo/poboljšamo slobodno se javite direktno iz aplikacije putem emaila na koji mi uvijek i svakome odgovorimo.

 

Preuzmite Windows Novosti univerzalnu aplikaciju ovdje.*

 

*Preuzimanjem i plaćanjem aplikacije na jednom uređaju omogućava vama preuzimanje iste aplikacije i na vašim ostalim uređajima (PC ili tablet sa Windows 10) besplatno.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar