5.6.17

CShell donosi Windows 10 Start meni i izgled na Mobile uređaje

Screenshot (20)

Microsoft u zadnje vrijeme je radio na tzv. CShell koji treba ujediniti sve verzije Windowsa 10 na svim uređajima i danas imamo prvi pogled od Windows Central koji nam pokazuje dosta poboljšanja koja će doći na Windows telefone u budućnosti. Windows Phone korisnici nisu bili baš zadovoljni u zadnje vrijeme sa novostima i promjenama i to sa razlogom jer mjesecima nisu vidjeli nešto novo, danas ipak vidimo da Microsoft misli na sve korisnike i da rade na CShell koji će raditi i na Mobile uređajima.


Najkraće kako možemo opisati CShell na  Mobile uređajima je da će Windows 10 dizajn koji imamo na računarima i koji sadrži moderne elemente kao Start meni, Cortanu i Action Centar će biti ujedinjeni i radit će isto kao na računarima. I uz to donosi određena poboljšanja koja smo čekali cijelo vrijeme, naime Continuum će se znatno poboljšati tako što će se moći aplikacije otvarati u prozorima, a ne kao na trenutnoj verziji Windows 10 Mobile samo u full screen modu te ćemo moći koristiti telefone vodoravno pa i na Start zaslonu. To i mnogo više možete pogledati ispod na videozapisu.



Da saberemo sve novosti koje smo vidjeli sada u ovom videu:

  • Start je isti kao i na računarima sa pod-menijima za veličinu pločica i gašenje žive pločice.
  • 4x4 velike pločice kao na računaru tko da imamo sada malu, srednju, široku i novu veliku pločicu koja ima 1:1 format ali je 4x veća od srednje.
  • Action Center kao na računaru sa prečicama na dnu.
  • Horizontalni Start meni.
  • Continuum sada  ima kontekstualne menije na pločicama koje dobijemo sa desnim klikom, prozore za aplikacije tako da možemo operirati kao na računaru (pomjerati prozore, gasiti, minimizirati itd.) Na kraju Windows  Phone bude gotovo pa vaše Desktop iskustvo.


cshell_action_center

Action Centar kao na računarima ali na pametnom telefonu


cshell_landscape_mobile

Horizontalni Start meni kao na računarima


cshell_phone_0

Start zaslon sa pločicama i kontekstualnim menijima kao na računarima


cshell_groove

Prozori u Continuumu preko pametnog telefona koji izgleda kao računar te posjeduje Fluent dizajn elemente.


Ideja iza CShell je da Microsoft ujedini izgled svih sistema u jedan tako da će korisnici biti upoznati sa svim elementima bilo gdje da se nalaze. Trenutno Windows 10 Mobile još bježi od izgleda spram računara ali CShell će to promijeniti.


Datum kada i da li će biti pušten CShell za postojeće telefone nije poznat ali možemo reći da CShell ima mnogo više koristi za Mobile nego što to ima za računare trenutno tako da vidimo Microsoftovu namjeru iza podržavanja Mobile dijela kompanije i da ne odustaju tek tako od Windowsa na telefonima. Iz članka Windows Centrala vidimo da je još sve u fazi izgradnje.


Ovako možemo zamisliti naredne uređaje koji će vrtjeti Windows 10 S, Home ili Pro na ARM procesorima ali u obliku telefona koji će moći imati instalirane win32 programe ali i dalje izgledati kao telefon dok se spoji u Continuum gdje ti programi postaju tek korisni uz miš i tastaturu i veći zaslon.


Ovakvim pristupom možemo reći da je  Windows Phone mrtav kao operativni sistem ali Windows na telefonima nije ni blizu smrti nego tek počinje da prikazuje viziju koju Microsoft prati godinama.


izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar