31.5.17

Qualcomm se udružio sa ASUS, HP i Lenovo kako bi napravili nove Windows 10 računare

Windows10-Qualcomm-Snapdragon-1024x576

Qualcomm je veoma poznata kompanija koja proizvodi procesore za pametne telefone ali koja od nedavno radi sa Microsoftom zajedno na novoj verziji Windowsa na ARM koja bi trebala pokretati punokrvni Windows operativni sistem na ARM arhitekturi.


Cilj je da pored Intel i AMD procesora tržište dobije novog konkurenta koji će proizvoditi jeftinije procesore koji će zadovoljiti korisnike koji nisu veoma zahtjevni i kojima treba Intel i5 ili i7 procesor. Prednosti ARM arhitekture i Qualcomm procesora u ovom pogledu bi bile duži vijek baterije uređaja kao i manji, lakši i tanji uređaji.


Cijena je također veoma bitan faktor pri odabiru uređaja i isti sa Qualcomm-ovim procesorom bi bili nešto jeftiniji nego slični sa Intel-ovim procesorima. Trenutno poznajemo računare u formama 2u1, laptop ili klasični stolni računar ali veoma je moguće da ćemo ugledati i nove forme kao pametne satove sa Windows 10 IoT sistemom kao i druge neobične oblike uz pomoć Qualcomma.


Pogledajte i videozapis ispod potpredsjednika globalnog marketinga Qualcomma koji priča o Snapdragon 835 i koji pokreće punokrvni Windows 10 na ARM i gdje vidimo osnovne zadatke koje korisnik izvodi u Office-u i gleda videozapis na uređaju koji to sve radi na procesoru koji je prvobitno izašao za pametne telefone.



Qualcomm dalje izjavljuje kako su ASUS, HP i Lenovo već zainteresirani i rade na novim uređajima sa ultra tankim i laganim kućištima.


Šta vi mislite o novim uređajima koji će navodno izaći do kraja ove godine i koji će posjedovati Snapdragon procesor(e)?


izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar