14.9.16

[Insider] Dostupan novi Insider Preview build za PC i Mobile (14926) (dodatak)

Windows 10 Insider Preview 14926 PC   Mobile

Microsoft je upravo nastavio sa Insider programom nakon što su ga zaustavili jedno vrijeme radi izmjena na serverima i radi puštanja Anniversary nadogradnje sada Insider Preview korisnici na bržem načinu primanja nadogradnji su dobili novi build za PC i Mobile. Insajderi na bržem načinu primanja nadogradnji već učestvuju u Redstone 2 razvijanju i zbog toga mi ne savjetujemo korištenje bržeg načina jer mogu nastati poteškoće i problemi nepredviđeni, za što i služi brži način primanja nadogradnji kako bi se to ispravilo i u konačnici korisnik od toga ništa ne primijeti.

 

Novi build 14926 donosi

 

Postavljanje bilješki iz Edge direktno u Cortanu kako bi pročitali kasnije članak ili web stranicu, ova funkcija ja eksperimentalna i nije konačna. Funkcija je zapravo prečica kao i podijeli sa > Cortana > spremi kao bilješku, samo što se izostavlja korak gdje selektirate Cortanu.

 

nove Wifi postavke Mobile

 

Nove Wifi postavke (Mobile) kako Microsoft spaja dalje sisteme PC i Mobile na svim uređajima napravili su sada novu Wifi stranicu pod postavkama > mreža i povezanovst > Wifi koja sada izgleda i ima funkcije kao PC verzija. Nova stranica za Wifi postavke još nije gotova i potpuno pouzdana zbog toga postoji i “Wifi legacy” što je prethodna verzija Wifi postavki koju možete koristiti dok se ne izradi do kraja novi način. Uz to je dodana mogućnost povezivanja na WPS mreže pomoću telefona.

 

Poboljšanja u instalaciji novih buildova za PC – ranije ste vidjeli kako se aplikacije nakon svakog builda ponovno instaliraju iako su bile izbrisane prethodno. Od ovog builda pa na dalje kada računar provjerava da li postoje nove nadogradnje spremit će spisak deinstaliranih igara i aplikacija te ih neće ponovno instalirati nakon nadogradnje na novi build. To važi i za sistemske aplikacije kao Mail i kalendar.

 

Lakša prijava sa PINom – sigurno ste primijetili kako pokrenete PC i želite unijeti PIN da biste se prijavili u Windows ali pad za brojeve nije bio aktiviran. Od ovog builda pa na dalje će bez obzira da li je upaljen ili ugašen pad za brojeve uvažiti unos brojeva tako da se možete uvijek prijaviti bez problema.

 

Ostale ispravke za PC

  • Ispravljena greška rušenja Adobe Acrobat Readera.
  • Ispravljena greška koja je dovodila postavke do rušenja.
  • Ispravljena greška gdje određene ikone i tekst nisu bili prikazani kako treba na uređajima sa Intel Atom (Clovertrail) procesorima.
  • Ispravljena greška za igre u full screen modusu koje nisu prirodne na vašem monitoru te su razvlačile igre.
  • Ispravljena greška koja je prikazivala BSOD za određene korisnike nakon što priključe/isključe određene uređaje kao Kindle e-čitače.
  • Poboljšanja u performansima na web stranicama na kojima ima veći broj HTML elemenata koji imaju tekst koji prolazi kroz pravopisnu provjeru. Tako će web stranica biti znatno poboljšane.
  • Ispravljene greške koje su stvarale probleme Microsoft Edge-u na određenim stranicama, sada bi stranice kao Facebook i Outlook.com trebale raditi potpuno bez problema.
  • Ispravljena greška koja je prikazivala standardnu ikonu (favicon) na određenim web stranicama umjesto one koja je bila previđena.
  • Ispravljena greška gdje Wifi signal prikazuje puni kapacitet iako je mreža trenutno na slabom signalu.
  • Ispravljena greška koja je prouzrokovala da na Surface Pro 1 i 2 nisu radili Wifi adapteri. Također je ispravljena greška za Xbox bežični adapter za Windows koji nije radio kao i drugi mrežni adapteri kao od D-Link.
  • Ispravljena greška sa File Explorerom komandom “Otvori Command prozor ovdje” koji je otvarao System32 mapu umjesto onu u kojoj je korisnik.
  • Ispravljena greška koja nije automatski sakrivala task bar kada se određena aplikacija ili program nalazi u full screen modusu. Određene aplikacije ipak ako su otvorene mogu titrati na task baru kako bi upozorili korisnika što će napraviti traku opet vidljivom.

 

Ostale ispravke za Mobile:

  • Ispravljene greške skaliranja na uređajima kao Lumia 635, 636, 638 i drugima kao BLU koja je prouzrokovala da je donji dio aplikacija odrezan.
  • Ispravljene greške koje su stvarale probleme Microsoft Edge-u na određenim stranicama, sada bi stranice kao Facebook i Outlook.com trebale raditi potpuno bez problema.
  • Ispravljena greška gdje zvuk tipki i zaključavanja/otključavanja uređaja bio jedva primjetljiv kada je telefon koristio veću jačinu za glasnoću.
  • Ispravljena greška gdje se pri uključenim tihim satima (Quiet Hours) baneri za obavijesti prikazivali iako to nisu trebali.
  • Ispravljena greška ruđenja Cortane nakon što se pokuša otvoriti njena stranica za bilješke.
  • Poboljšanja u pouzdanosti sa VPN postavkama.
  • Ispravljena greška gdje pregledna fotografija nekog videozapisa u Fotografijama aplikaciji nije imao tačan razmjer.

 

Poznate greške ovog builda za PC

  • Ako koristite Narrator i Groove Music i upravljate na traku dokle je pjesma trenutno stigla funkcija će pročitati pjesmu na glas i to ponavljajući za svaku sekundu reprodukcije muzike tako da ne možete slušati pjesmu kako treba.
  • Možete iskusiti crni zaslon uslijed promjene korisničkog računa i nećete moći se prijaviti na drugi račun. ponovno pokretanje sistema će ispraviti tu grešku.
  • Oracle VM VirtualBox će se rušiti pri pokretanju na ovom buildu.
  • Dodatne funkcije koje su instalirane na sistem možda neće raditi nakon nadogradnje na ovaj build. Potrebno je da ih reinstalirate u “Turn Windows features on or off” kako bi proradile.
  • Nakon instalacije ovog builda Windows kalkulator možda neće raditi. Kako bi proradio reinstalirajte aplikaciju ponovno.
  • Za korisnike koji su prečicom na tastaturi dolazili do postavki to neće raditi na ovom buildu.

 

Poznate greške ovog builda za Mobile

  • Uređaji kao Lumia 650 neće moći instalirati ovaj build i dobit će grešku 0x80188308. Microsoft radi već na ispravljanju ove greške.
  • Action Center se ne zatvara više ako ga pokušate zatvoriti iz praznog prostora, ova greška je poznata još od builda 14915.
  • Mobilni hotspot (pristupna tačka) će raditi jednom ali naredni put neće više raditi i potrebno je restartovati telefon kako bi mogli opet koristiti pristupnu tačku.

 

izvor: Windows Blog

 

Nadogradnju instalirate kao i uvijek u postavkama > ažuriranje i sigurnost > Windows Update.

 

Napomena

 

Windows Insider program je beta program za testiranje softvera koji nije još oficijelno dostupan i korisnici ga testiraju dobrovoljno. Prije nego što instalirate ovakav build pročitajte uslove korištenja Windows Insider programa jer se radi o nedovršenom softveru koji može imati neočekivane greške/posljedice.

 

Pažnja

 

Nakon instalacije ovog builda na Lumia 1520 nismo mogli koristiti tastaturu niti je SIM kartica bila prepoznata. Nismo jedini bili sa tom greškom jer se javilo više korisnika sa istim greškama na ovom buildu, zbog toga savjetujemo ako niste spremni na hard reset da odgodite ovaj build i sačekate jedan od narednih. Svakako pročitajte napomenu iznad prije instalacije.

 

Za one koji su zaglavili na unosu PINa bez tastature mogu uraditi hard reset tipkama na ovaj način:

 

  1. Držati smanjivanje jačine tipku + power tipku istovremeno dok zavibrira telefon (to traje oko 10-50 sekundi).
  2. Kada osjetite vibraciju pustite power dugme i držite dalje dugme za smanjivanje glasnoće dok se pojavi uskličnik/uzvičnik.
  3. Nakon pojave znaka pritisnite brzo slijedećim redoslijedom tipke za glasnoću pojačavanje, glasnoću smanjivanje, power, glasnoću smanjivanje. Nakon toga bi se telefon trebao resetovati na fabričke postavke.
  4. Zapamtite da ovom metodom brišete sve sa telefona ali to kao Insider korisnik na bržem načinu primanja nadogradnji bi trebali znati.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar