28.9.16

[Insider] Dostupan Insider Preview build 14936 za PC i Mobile

Windows 10 Insider Preview 14936 PC   Mobile

Microsoft je upravo pustio novi Insider Preview build za insajder korisnike na bržem načinu primanja nadogradnji pod verzijom 14936 za PC i Mobile. Ovaj build spada pod granu Redstone 2 razvijanja i nije potpuno stabilan kako se pokazalo iz prošle nadogradnje koja je onemogućila određenim korisnicima da koriste tastaturu te je prestala sa radom SIM kartica. Hard reset jeste riješio obje greške na tom buildu ali je to samo znak onoga što mi često ponavljamo, a to da je Insider Preview beta testiranje još neprovjerenog i ne oficijelnog softvera koji će tek oko parila naredne godine biti oficijelno dostupan.

 

Novi build donosi slijedeće ispravke za PC:

  • Ispravljena greška naratora koji je uzastopno ponavljao naslov pjesme u Groove Music.
  • Ispravljena greška gdje korisnici nisu mogli “tab” tipkom/upravljanjem doći do postavki uređaja.
  • Ispravljena greška rušenja explorer.exe, posebno na uređajima sa više mrežnih "prekidača”.

 

Poznate greške za PC:

  • Dodatno instalirani dodaci možda neće raditi te je potrebno iste ponovno instalirati u “Turn Windows features on or off”.
  • Tencent aplikacije i igre će prouzrokovati BSOD (plavi zaslon smrti).
  • Korištenje komande sfc /scannow sa administratorskim ovlastima će prekinuti na 20% sa greškom.

 

Novi build donosi slijedeće ispravke za Mobile:

  • Ispravljena greška da korisnici nisu bili u mogućnosti koristiti tastaturu za unos PINa nakon nadogradnje.
  • Ispravljena greška nemogućnosti korištenja SIM kartice.
  • Ispravljena greška pristupne tačke koja nije dozvoljavala korištenje iste.
  • Ispravljena greška za Lumia 650 uređaje koji nisu mogli instalirati Insider Preview buildove te prekidali prilikom instalacije sa greškom 0x80188308.
  • Ispravljena greška koja je prouzrokovala grešku 800703ed tokom nadogradnje sistema.
  • Ispravljena greška koja nije dozvolila zatvaranje Action Centra “iz praznog prostora” nakon što se otvori isti.
  • Ispravljena greška gdje su aplikacije slučajno prikazivale ikonu aplikacije uz obavijest pored glavne ikone na vrhu grupe obavijesti iste aplikacije.
  • Ispravljena greška za uređaje koji su fabrički došli sa WP8.1 kao Lumia 930 i 1520 gdje preusmjeravanje poziva na slušalicu eksternu tokom razgovora nije radilo.

 

Poznate greške za Mobile uređaje:

  • Ako koristite microSD karticu za aplikacije, instaliranje aplikacija kao WhatsApp, Facebook Messenger i WeChat će se prekidati sa greškom sve dok ne odredite da se instalacija aplikacija vrši standardno na internu memoriju uređaja.

 

Veoma važna obavijest o isteku ranijih buildova

 

new-expiration

 

Korisnici koji koriste starije Insider Preview buildove viđaju od 15. septembra poruke kako će im isteći validnost builda. Od 01.10.2016. ti stariji buildovi će se restartovati samostalno svakih 3 sata te će 15.10.2016. potpuno prestati podizati sistem. Ako je vaš računar pogođen ovim potrebno je da instalirate najnoviju verziju Insider Preview builda koji će omogućiti dalje funkcioniranje vašem računaru. Ažuriranje sistema vršite kao i uvijek u postavkama > ažuriranje i sigurnost > Windows update. Build 14926 primjera radi ima validnost do 01.05.2017. Ako ste korisnik sa verzijom sistema 14393+ vi niste pogođeni ovom objavom.

 

Napomena

 

Windows Insider program je beta program za testiranje softvera koji nije još oficijelno dostupan i korisnici ga testiraju dobrovoljno. Prije nego što instalirate ovakav build pročitajte uslove korištenja Windows Insider programa jer se radi o nedovršenom softveru koji može imati neočekivane greške/posljedice.

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar