13.1.17

[Insider] Dostupan Windows Insider Preview build 15007 za PC i Mobile

Windows-10-Creators-Update

Microsoft je danas pustio novi build za Insider korisnike na bržem načinu primanja nadogradnji pod verzijom 15007. Brži način preuzimanja nadogradnji Insider programa trenutno testira narednu veću nadogradnju zvanu Creators Update koja bi trebala biti oficijelno dostupna u martu/aprilu ove godine. Pogledajmo ispod šta je sve novo u ovoj nadogradnji.

 

Verzija 15007 donosi

 

Microsoft Edge poboljšanja

 

Dijeljenje setova tabova (PC) - koje ste ostavili za kasnije, o ovome smo pisali u prošlom članku koji je uveo ovu funkciju. Od sada je moguće i podijeliti te tabove s nekom aplikacijom.

 

Import podataka sa drugih web preglednika (PC) – Od sada je moguće importirati podatke sa drugih web preglednika pomoću podataka koje eksportirate na Chrome ili IE.

 

edge-import

 

Brže pokretanje podataka koje preuzimate (PC) – S ovim buildom je moguće pokrenuti podatke prije nego što ih spremite negdje, također je dodana opcija “Save As” pored “Save”.

 

Poboljšanja web bilješki (PC) Web bilješke također su dobila poboljšanja koja su povezana sa Windows Ink i o kojima smo ranije pisali.

 

Zumiranje i skaliranje teksta (Mobile) – bazirano na povratnim informacijama u Microsoft Edge sada možete zumirati u web stranice bez obzira na to kako su web stranice postavile postavke za iste. Stranice se sada mogu zumirati do preko 500%. Zbog ovoga se ne skalira tekst više na web stranicama u ovisnosti sa postavkama na uređaju. Primjer su Disqus komentari koji su prouzrokovali prijelom teksta radi povećavanja fonta ali gdje se red nije mogao programski povećati i koji je Disqus “blokirao” da se mijenja. Tako da će tekst ostati na web stranicama koliko je i web razvijač odredio ali korisnik može pomoću Edge povećati stranicu da fino sve pročita.

 

Aplikacije za web stranice – Ova funkcija omogućava razvijačima da otvaraju aplikacije kada korisnik klikne bilo gdje na internetu na link koji oni odrede, primjer su youtube.com ili druge stranice koje mogu otvarati sadržaj u aplikacijama, a ne u Edge. Određene aplikacije su ovu funkciju već ugradile i koriste uspješno.

 

[Uskoro] Preuzimanje tema za Windows kroz Windows trgovinu (PC) -  Sa buildom 15002 uvedena je opcija u postavkama za teme Windowsa. Uskoro ćete moći preuzimati direktno teme sa Windows trgovine za vaš računar. Ta funkcija još ne radi 100% jer nije dovršena u ovom trenutku ali teme možete preuzeti već ovdje.

 

Cortana može nastaviti vaš rad sa jednog računara na drugom (PC) Cortana posjeduje sposobnost od sada da nastavi vaš rad s jednog računara na drugom koji je prijavljen pod istim Microsoft nalogom. Kada promijenite računar Cortana će prikazati prečice u Action Centru kako brzo nastaviti sa Microsoft Edge web stranicama i SharePoint (ili drugim cloud baziranim) dokumentima koje koristite najviše. Primjer jedan je ako koristite PowerPoint za jednim računarom i premjestite se na drugi, nakon prijave će se pojaviti obavijest u Action Center da nastavite tamo rad dalje gdje ste stali na prvobitnom računaru. Za ovaj način komunikacije između uređaja naravno potreba nje internet kako bi sinkronizacija bila uredna.

 

Indikator za preuzimanja u Action Centru (PC) Razvijači su sa ovim buildom dobili mogućnost da prikažu indikator preuzimanja ili određenog stanja u aplikacijama ili igrama direktno u Action Centru bez da korisnik mora otvarati aplikaciju. Primjer su Torrent aplikacije ili Edge, pa čak i igre koje mogu prikazati stanje unutar aplikacije. U jednoj od narednih nadogradnji sistema/trgovine ćete vidjeti ovakav prikaz u Action Center.

 

progress

 

Poboljšanja skrol trake za UWP aplikacije (PC i Mobile) Skrol traka, kada se koristi miš unutar UWP aplikacija, bila je uvijek vidljiva i zauzimala je dragocjeni prostor aplikacije, s ovom nadogradnjom omogućava se razvijačima (koristeći Creators Update SDK) da skrol traka bude minimalne veličine sve dok se ne koristi aktivno. Tada će se proširiti na normalnu veličinu gdje se može mišem dohvatiti i povući.

 

Poboljšanja Windows Hello početnog postavljanja (PC) S ovim buildom se uvodi novi način prvobitnog postavljanja Windows Hello biometrijskog načina otključavanja vašeg uređaja.

 

Emoji duge – Ovaj build također uvodi novi emoji u sistem koji je u obliku zastave duge.

 

1F3F3-FE0F-200D-1F308

 

Nove Bluetooh API (PC i Mobile) – Ovaj build uvodi nove i veoma važne API za Bluetooth uređaje koji će omogućiti korištenje GATT Server. Razvijači koji se zanimaju za ovaj Bluetooth profil mogu pogledati ovaj članak sa više informacija.

 

Alat za pravljenje fotografije zaslona – Od sada Snipping Tool koristi nove prečice kao ALT + N koje će otvoriti način na koji želite izrezati dio zaslona u fotografiju nakon čega trebate pritisnuti razmak ili enter kako bi započeli pravljenje fotografije i nakon čega ponovno enter potvrdi novu fotografiju i završite radnju. Također za ovo isto radi i kombinacija WIN + SHIFT + S na tastaturi.

 

Ovaj build donosi i određene funkcije koje su samo za Mobile uređaje:

 

Sinkronizacija postavki pomoću Azure Active Directory (AAD) Indentity – Od sada možete sinkronizirati postavke na uređajima u AA okruženju koristeći Enterprise State Roaming.

 

Reset aplikacija – Ranije je PC verzija dobila ovu funkciju, a sada je na redu i Mobile. Naime, korisnici od sada mogu resetovati aplikacije bez da ih reinstaliraju. Laički rečeno mogu se vratiti na fabričke postavke aplikacije koje prave probleme kako bi možda ispravili određenu grešku sa određenom aplikacijom. Ova funkcija se nalazi u Postavkama > System > Storage, pod svakom aplikacijom koja ima ovu mogućnost možete sada izbrisati podatke i resetirati je.

 

Od sada Cortana može upravljati još bolje muzikom – Od sada Cortana može kontrolirati muziku na vašem uređaju još bolje nego ranije. Ranije smo pisali o tome da je PC verzija dobila mogućnost naredbi za Cortanu kao “sviraj određenu pjesmu u određenoj aplikaciji”. Dok slušate muziku također možete odrediti Cortani sa smanji ili pojača pjesmu. I za kraj možete direktno Cortanu pitati dok svira određena pjesma kako se zove izvođač ili koja je pjesma. To je ranije bilo dostupno za PC ali od sada i za Mobile ali trenutno samo za EN-US (engleski jezik).

 

Prepoznavanje muzike na kineskom jeziku – Cortana od sada može sada i na kineskom jeziku prepoznavati pjesme i prikazati izvođača i pjesmu.

 

Prijava na Cortani uz Azure Active Directory Identity Od sada se u Cortani može prijaviti i korisnik sa školskim ili radnim Microsoft nalogom.

 

Više opcija prilikom postavljanja Cortaninih bilješki Cortana od sada prikazuje i “svaki mjesec” i “svake godine” kao izbor događaja i bilješki koje postavljate tako da možete postaviti napomenu koja će se ponavljati u tim intervalima.

 

Web plaćanje preko novčanika – u ranijim buildovima je predstavljena mogućnost za razvijače da ugrade plaćanje na webu preko ugrađenog sistemskog novčanika koji drži vaša sredstva plaćanja (Visa, Mastercard, Paypal i sl.). Tako će korisnici moći na web stranicama direktno sa novčanikom koji je ugrađen u sistem moći plaćati na web stranicama uz sigurnosne mjere koje pruža Windows 10 kao biometrijsku provjeru korisnika.

 

Poboljšana vidljivost u UWP aplikacijama kod korisnika koji koriste mod visokog kontrasta s ovim buildom uvedena su poboljšanja u UWP aplikacije i njihov XAML kako bi prikazali bolje sadržaj u modu visokog kontrasta.

 

Poboljšanja za postavke – kao raniji build i za PC ovaj build donosi za Mobile poboljšanja postavki i prikaz dodatnih informacija na određenim stranicama. Također je izmijenjeno mjesto postavki za aplikacije što ćete odmah primijetiti.

 

Poboljšanja u postavkama uređaja – na Windows 10 Mobile uređaj možete spajati razne uređaje i ovaj build donosi poboljšanja u prikazu tih postavki. Također je uvedena opcija “isključi” i “uključi” vezu između Bluetooth audio uređaja direktno sa stranice postavki.

 

Nova mogućnost pauziranja preuzimanja nadogradnji – u ovom buildu je uvedena mogućnost pauziranja nadogradnji tj. da se zaustavi preuzimanje koje možete odgoditi i do 35 dana. Kako bi zaustavili nadogradnju otvorite postavke > ažuriranje i sigurnost > ažuriranje telefona > i napredne postavke. Ova mogućnost će biti dostupna za enterprise uređajima.

 

Druga poboljšanja i izmjene za PC:

  • Ispravljena greška gdje se tab koji je mišem odvojen od web preglednika u određenim slučajevima prouzrokovao BSOD.
  • Ispravljena greška gdje odlazak na postavke baterije prouzrokovalo rušenje postavki.
  • Ispravljena greška gdje virtualni Touchpad nije bio dostupan u taskbaru.
  • Ispravljena greška gdje dugme koje pokreće tastaturu na dodir nije bilo dostupno u taskbaru.
  • Ispravljena greška gdje Windows Hello izbacivao grešku “ne možemo pronaći kameru” na zaključanom zaslonu.
  • Ispravljena greška gdje Remote Desktop veze nisu mogle biti uspostavljene radi greške koja je prikazivala da nisu podaci tačni.
  • Ispravljena greška gdje su bila nevidljive brze prečice u obavijestima u Action Centru.
  • Ispravljena greška gdje Surface Pen klik nije bio registriran nakon gašenja/paljenja Bluetooth veze.
  • Ispravljena greška gdje stranica potrošnje podataka u postavkama se nije učitavala.
  • Ažuriran je virtualni Touchpad koji je sada malo veći.
  • Ispravljene greške koje su dovodile aplikacije kao Netflix do toga da ne rade i prikazuju crni zaslon u reprodukciji videozapisa.

 

Druga poboljšanja i izmjene za Mobile:

  • Zahvaljujući povratnim informacijama zvuk alarma sada počinje malo glasnije pa nadolazi do pune jačine (kao i do sada).
  • Ispravljena greška gdje određeni uređaji kao Lumia 950 ponekad kada su spojeni na računar trebaju mnogo vremena da budu registrirani od računara.
  • Ispravljena greška sa obavijestima sistemskih postavki kao Bluetooth, USB i sl.
  • Poboljšanja u Cortani prilikom primanja SMS poruke i čitanja preko Bluetooth uređaja.
  • Ispravljena greška gdje video sniman u portretnom (uspravnom) načinu držanja uređaja nije reproduciran sa tačnim razmjerom.
  • Ispravljena greška na novijim Insider buildovima gdje Skype Preview pločica nije ažurirana nakon pristizanja nove poruke.
  • Ispravljena greška gdje zalijepljene web stranice iz Microsoft Edge na Start zaslon nisu pokretale te web stranice nego pretragu.
  • Ispravljena greška gdje SIM PIN dijalog imao isprekidan tekst na određenim jezicima sistema.
  • Ispravljena greška koja je dovodila do toga da telefon zastane na “doviđenja” zaslonu prilikom gašenja ako je Bluetooth uključen.
  • Ispravljena greška koja je prikazivala pogrešan datum na Outlook Kalendar pločici iako je već započeo novi dan.
  • Ispravljena greška koja je spriječila aplikacije koje “slušaju” obavijesti telefona da rade kako trebaju.

 

Poznate greške za PC:

  • Nakon nadogradnje na ovaj build neprekidna greška u spectrum.exe servisu može prouzrokovati da računari izgube audio reprodukciju, disk I/O korištenje postaje veoma teško i aplikacije kao Microsoft Edge postanu teške za korištenje u određenim situacijama. Ako naletite na tu situaciju možete izbrisati C:\ProgramData\Microsoft\Spectrum\PersistedSpatialAnchors te uradite restart računara. Za više detalja pogledajte ovdje.
  • Postoji mogućnost da ćete dobiti GSOD (green screen of death) prilikom nadogradnje novih buildova (od 15002 verzije pa na dalje).
  • U određenim situacijama klik u win32 igrama može prouzrokovati da se igra minimizira i ne može više podići.
  • Prečice na Desktopu koje sadrže “%” simbol mogu pokrenuti ciklično rušenje explorer.exe servisa. Kako bi to ispravili otvorite PowerShell i editirajte prečicu kako ne bi imala % znak.
  • Ako koristite sekundarni zaslon i postavljene postavke na “prošireno” explorer.exe može upasti u neprekidno rušenje i podizanje. Ako vam se to dogodi ugasite računar, isključite jedan monitor.
  • Windows Insajder će vidjeti nepredviđeni “holografski” prikaz na glavnoj stranici postavki.
  • Postavke za jačinu svijetlosti će se resetirati nakon što ih postavite te se savjetuje korištenje postavi u Action Center koje će zapamtiti vaš unos.
  • Spisak aplikacija u postavkama za Surface Dial će biti prazan.
  • Taskbar pregledne ikone su neočekivano male na monitorima sa visokim DPI postavkama.
  • Quicken se ne može pokrenuti. Za insajdere sa iskustvom u editiranju registri unosa postoji rješenje privremeno. Preuzmite kontrolu nad slijedećim registry unosima i editirajte “version” vrijednost da bude 4.6.XXXXX umjesto 4.7.XXXXX
    • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\NET Framework Setup\NDP\v4\Client
    • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\NET Framework Setup\NDP\v4\Full
  • Korištenje CTRL + C za kopiranje u Command Prompt neće raditi.
  • Određene web stranice u Microsoft Edge će prikazati “ne možemo prikazati stranicu”, ako vam se to dogodi koristite InPrivate tab u kojem će raditi stranica.
  • Prenošenje aplikacija sa spiska aplikacija na Start zaslon neće raditi ali radi radi desni klik i zalijepi na Start zaslon.
  • Miracast sesije se neće moći pokretati.
  • Na određenim uređajima aplikacije kao Netflix neće raditi kako treba.
  • Određene UWP aplikacije će se rušiti radi DPI postavki iznad 150%.
  • Ako nadogradite sa Windows 8.1 direktno na build 15002 sve vaše aplikacije će biti izbrisane i morate ih ponovno instalirati.
  • Ako koristite narator funkciju u Edge možete čuti “nema predmeta u prikazu” ili tišinu. Možete koristiti Alt + Tab ako se to dogodi kako bi fokusirali na sadržaj u Edge web pregledniku.
  • Korištenje komande “Hey Cortana, sviraju … u …. aplikaciji” neće raditi direktno nakon instalacije aplikacije. Sačekajte oko 5 minuta dok se indeksiranje dogodi.
  • U postavkama pod ažuriranje i sigurnost > Windows Update se može pojaviti tekst “određene postavke su upravljane od vaše organizacije” iako vaš računar nije u organizaciji.

 

 

Poznate greške za Mobile:

  • Windows Hello pozdrav nedostaje na zaključanom zaslonu.
  • AAD Identity sinkronizacija postavki – možda nećete vidjeti favorite i spiskove za kasnija čitanja u Microsoft Edge ako pokušate odmah otvoriti te tabove nakon otvaranja aplikacije.
  • AAD Identity sinkronizacija postavki  - Microsoft Edge ne sinkronizira spisak za kasnija čitanja sa računara na telefone bez restarta uređaja.
  • AAD Identity sinkronizacija postavki – Microsoft Edge sinkronizira šifre na telefone ali ih ne prikazuje u “spremljene šifre” u postavkama Microsoft Edge-a.
  • Ako dobijete novi email i otvorite preko obavijesti Outlook Email neće otvoriti tu poruku niti aplikaciju.
  • Nova opcija za pauziranje nadogradnji posjeduje referentni tekst do Windows Defender koji je greškom na tom mjestu.
  • Insajderi sa određenim uređajima kao Lumia 635 i 636 mogu dobiti grešku gdje ne mogu ručno podesiti jačinu svijetlosti uređaja ali automatsko osvjetljenje i dalje radi svoj posao. Koristite to trenutno dok se ispravi greška.
  • Emoji Ninja Cat-a se prikazuje dvostruko na određenim mjestima na tastaturi.
  • Dodavanje nove kartice ili sredstva za plaćanje u novčanik neće raditi.

 

Kao i do sada želimo upozoriti da se kod Insider programa radi o testiranju nedovršenog softvera koji će tek mjesecima kasnije biti spreman za upotrebu. Tako da, ako zavisite od sistema i želite da vam uređaj radi uredno nemojte koristiti Insider program nego samo oficijelne nadogradnje sistema.

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar