14.1.17

Bluetooth poboljšanja u Creators Update (GATT Server i ostala poboljšanja)

fitbit
Microsoft je izdao tek novi Windows Insider build koji nagovještava novosti koje će donijeti korisnicima sa narednom većom nadogradnjom (Creators Update). Korisnici ali i proizvođači nosivih uređaja su zahtijevali bolju podršku sistema za njihove uređaje, to podrazumijeva danas i GATT server podršku koju je Microsoft ugradio sa verzijom 15007+.



U suradnji sa Fitbit i Garmin (ali i drugima) Microsoft je stvorio set novih API koje razvijači tih dodatnih uređaja kao pametnih satova, navigacijskih uređaja, fitnes narukvica mogu iskoristiti kako bi koristili sve danas poznate mogućnost uvezivanja sa pametnim telefonom. Naime Windows 10 Mobile podržava jednu razinu povezanosti ali ona kasni za konkurencijom na trenutnoj oficijelnoj verziji (Anniversary Update – 14393.*).

Novosti su


GATT Server podrška (Generic ATTribute) – logički opisuje kako su podaci spremljeni i kako moraju funkcionirati u Bluetooth LE uređaju. Uređaj koji služi kao“server” i uređaj koji koristi te podatke kako bi izveo neku radnju poznatiji kao klijent. Na primjer Windows Phone kao klijent čita podatke sa čitača brzine otkucaja srca (Server). Tradicionalno je Windows Phone bio GATT klijent ali sa Windows 10 Creators Update Windows može operirati i kao Server. Još jedan primjer primjene jeste da vaš računar ili telefon imaju obavijesti o porukama i slično koje pametni sat ili narukvica nema kao podatke o korisniku. Windows sada može operirati kao GATT server i obavijestiti narukvicu/sat o primljenoj poruci instantno.

picture1
Bluetooth LE Peripheral Role – Kao dodatak na GATT koji određuje strukturu podataka, Bluetooth uređaje definira i GAP (Generic Access Profile). GAP služi za sporazum koji uređaj je onaj koji se spaja, a koji je onaj na koji se spaja drugi uređaj. Inače se podrazumijeva da je Windows glavni uređaj u GAP strukturi ali nekada kao u slučaju pametne ključanice na vratima Windows mora se ponašati kao uređaj na koji se spaja (ključanica). Sa buildom 15007 proizvođači mogu iskoristiti puni potencijal Bluetooth LE povezanosti.

Picture2

Spojenost na Bluetooth LE uređaji koji nisu upareni – Tradicionalno Bluetooth LE uređaji moraju biti upareni sa Windowsom kako bi radili. Ta metoda je podrazumijevala da korisnik mora otvoriti Bluetooth postavke ili razvijač mora napraviti neku vrstu parenja uređaja. Nažalost postoje i uređaji koji nemaju način parenja nego zahtijevaju direktno programiranje razvijača. To se sada sve mijenja sa novim GATT API jer će sistem imati mogućnost spajanja bez parenja uređaja.

Pored ovoga bitno je napomenuti da je uvedena i mogućnost spajanja, odbijanja i držanja VoIP poziva na računarima pomoću narukvice ili pametnog sata koji ima tu funkciju.

Šta to sada znači za korisnike?!


To znači da će ovi API otvoriti vrata mnogim Bluetooth uređajima i kompanijama koji mogu iskoristiti potencijal Windowsa u svoje svrhe. Obavijesti su samo prvobitni korak Bluetooth LE i GATT podrške ali pametna vrata, zaključavanje/otključavanje računara ili drugih uređaja je naredni korak. Korisnici će od Creators Update moći koristiti najnovije pametne satove kao i fitnes narukvice sa Windowsom 10 bez kompromisa da sistem ne podržava određene dijelove tog uređaja. Ostalo je samo do razvijača hoće li ugraditi ili ne, ali pošto je Microsoft radio sa FitBit, Garmin i drugima vjerujemo da postoji potreba za ovakvim API.

FitBit započeo već testiranje novih API za narukvice


Prema Windows Central, FitBit kompanija je već objavila testni program svoje aplikacije FitBit kako bi testirali ove nove funkcije koje je Microsoft sada ugradio. Korisnici se mogu prijaviti pod slijedećim linkom, ali moraju imati na umu da se radi o testiranju FitBit aplikacije koja nije dovršena te dobrovoljno prisustvuju u testiranju. FitBit želi prvobitno dovesti obavijesti o SMS porukama kao i obavijestima za pozive ali će u narednim verzijama dodavati podršku i za ostale prednosti kao kalendar i treće aplikacije koje se mogu udružiti sa narukvicom na Windows 10.

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar