3.11.16

[Insider] Dostupan Windows Insider Preview build 14959

redstone-2

Microsoft je danas pustio novi Insider Preview build za korisnike na bržem načinu primanja nadogradnji sa novom platformom koja će ubrzati proces preuzimanja nadogradnji kao i ispravke i druga poboljšanja. Nadogradnja je dostupna za PC i Mobile korisnike istovremeno.

 

Ova nadogradnja kao i prethodne u zadnje vrijeme koje dolaze na brži način preuzimanja nadogradnji su dio Creators Update nadogradnje koju očekujemo u martu-aprilu naredne godine, dakle kao Insider korisnici možete učestvovati u stvaranje te nadogradnje ali ne preporučujemo instaliranje Insider Preview nadogradnji na primarne uređaje tj. na one koji vam trebaju za rad ili privatni život i na koje se morati osloniti potpuno.

 

Šta donosi nadogradnja

 

Unificiranu platformu za nadogradnje – Ovaj build za Mobile uređaje uvodi novi sistem nadogradnji tzv. unificiranu platformu za nadogradnje, za više informacija o ovome pročitajte ovdje.

 

Kontrolu nad skaliranjem displeja na VM (PC) – Slušajući povratne informacije Microsoft je dodao opciju za zumiranje u Hyper-V Virtualnim mašinama jer one nekada nisu prikazale sadržaj kako treba. Od sada možete skalirati na 100, 125, 150 ili 200%. Ispravljena je također greška VM koji nije prikazivao traku za daljinsku vezu nakon što se koristio u fullscreen modusu.

 

Druge ispravke i poboljšanja za PC:

  • Ispravljena greška gdje su se automatske postavke osvjetljenja zaslona gasile nakon nadogradnje sistema.
  • Ispravljena greška prilikom prijave na računar ako ste koristili Domain network.
  • Ispravljena greška u trgovini koja je javljala grešku 0x800700B7 prilikom nadogradnje određenih aplikacija.
  • Ispravljena greška gdje vađenje SD kartice moglo rezultirati u rušenju sistema.
  • Ispravljena greška za zaključani zaslon i “Spotlight” funkciju gdje pritiskom na dugme da vam se ne dopada određena fotografija se nije odmah promijenila pozadina, od sada bi se trebala odmah promijeniti.
  • Ispravljena greška gdje pokretanje određene aplikacije iz druge aplikacije u tablet modusu nije postavljalo aplikacije jednu pored druge nego u fullscreen modusu.

 

Druge ispravke i poboljšanja za Mobile:

  • Stranica za potrošnju internet prometa je dobila nešto drugačiji izgled.

Nova stranica za potrošnju interneta

  • Ispravljena greška koja nije dozvoljavala dodavanje kartica za plaćanje u novčanik (digitalni) za plaćanje pomoću tap to pay (NFC).
  • Ispravljena greška gdje su određene postavke za pozive neočekivano nestale iz postavki > sistem > telefon > standardne aplikacije.
  • Ispravljena greška gdje su aplikacije koje vrše reprodukciju muzike u pozadini se gasile kada se uključi ušteda baterije.
  • Ispravljena greška gdje dolazilo do kočenja/zamrzavanja na stranici za VPN postavke na postavkama za “dopusti automatski da aplikacije koriste ovu VPN vezu”.

 

Poznate greške za PC:

  • Ako imate antivirusni program nekog drugog proizvođača, a ne Microsofta nećete moći izvršiti ovu nadogradnju te će vas vratiti na trenutni build koji imate instaliran.
  • Postoji greška koja može dovesti do rušenja Internet Explorera par sekundi nakon što se pokrene.

 

Poznate greške za Mobile:

  • Ako ste koristili trik za instalaciju prethodnog builda sa 14951 na 14955 kod kojeg bilo potrebno promijeniti datum kako bi primili novu nadogradnju, taj trik nemojte više koristiti jer vaš Microsoft nalog i tiket koji je povezan sa vašim uređajem mora isteći kako bi primili novu nadogradnju. Ako ste kojim slučajem promijenili datum za 30 godina trebali bi uraditi reset uređaja.
  • Nećete moći dodavati nove jezike, tastature i jezičke pakete za prepoznavanje razgovora u narednim sedmicama – Ako imate postojeće pakete za tastaturu, jezike telefona ili pakete za prepoznavanje jezika oni će se prenijeti uspješno na novi build. Međutim postoji greška da ih ne možete instalirati ponovno na ovom buildu ako budete morali. U slučaju hard reseta nećete moći instalirati ove pakete. Za ponovno instaliranje jedino postoji mogućnost povratka sa alatom WDRT na 8.1 ili 10 (zavisno od uređaja) te ponovnom instalacijom paketa na oficijelnoj verziji sistema te ponovno vraćanje na Insider.

 

Napomena

 

Windows Insider program je beta program za testiranje softvera koji nije još oficijelno dostupan i korisnici ga testiraju dobrovoljno. Prije nego što instalirate ovakav build pročitajte uslove korištenja Windows Insider programa jer se radi o nedovršenom softveru koji može imati neočekivane greške/posljedice!

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar