29.4.12

Osnove WP7 prva lekcija - copy paste

Za pocetak bloga zelim sto vise objasniti o koristenju WP7, tako cemo poceti sa osnovama, koje ce te moci naci sve redom ispisane i prikazane gore preko stranice gdje pise "Osnove WP7". Za pocetak sam izabrao jednu novu funkciju koja se zove copy - paste. Sto znaci kopirati selektirani tekst i umetniti na drugo mjesto gdje je potreban taj tekst.

A prije nego sto pocnemo s ovim savjetujem da uradite nadogranju vaseg softvera na Windows Phone-u. jer ovu funkciju nisu imali prvi softverski modeli koji su izasli, ali posto postoji za SVAKI model telefona WP7 najnoviji update, to uradite preko Zune PC softvera. Nije tesko, samo od pocetka ako ste na verziji 7.0.7004 ili 7008 onda ce malo potrajati do verzije 7.10.8107 jer ima ukupno oko 5, 6 nadogradnji do toga, ali provjereno je da je zadnja verzija i najbolja, i sa najboljim mogucnostima. Tako i copy paste, nije postojao prije 7008 ako se ne varam.

1. Pocinjemo, da bi selektirali neki tekst pritisnite prstom na neku rijec, pojavit ce vam se sa strana te rijeci dvije uspravne crte sa strelicama koje idu od rijeci jedna lijevo jedna desno. Pojavila je se odma i ikona za copy, prepoznat ce te je. Ako zelite vise rijeci kopirati morate samo povuci jednu od ovih uspravnih crta, lijevu na lijevo ili desnu na desno, da bih zahvatili rijeci koje zelite kopirati. Pritisnete samo prstom na crtu i povlacite je bez da dizete prst sa zaslona. Onda dobijete ovako kao na slici lijevo.

2. Pritisnite sada ovu ikonicu okruglu koja simbolizira copy. Onda otvorite poruke, aplikaciju, email, word, excel ili bilo sta drugo gdje zelite ovaj tekst umetnuti.

3. Pritisnite bilo gdje na zaslon gdje zelite umetnuti ove kopirane rijeci.

4. Podize vam se sada tastatura i ima novu ikonicu koja je paste, slika ispod.













5. Pritisnite ovu malu ikonicu kada zelite da umetnete tekst na odgovarajuce mjesto.

Mala napomena za kopiranje i umetanje, kada kopirate neki tekst, i ako je tekst formatiran tj. ako ima neki drugi font, ili boju ili je mozda cak boldiran, tekst ce se samo prenijeti u copy a nece format, znaci bold italic i slicno formatiranje se izgubi. To je logicno jer u porukama ionako ne mozete bold ili italic koristiti.

Osim ovog nacina postoji jos jedan nacin kopiranja/umetanja, ako nemate priliku da selektirate tekst koji zelite ipak kopirati pritisnite prstom taj tekst i drzite prst na toj poziciji. To je onaj dugi pritisak prstom koji otvara novi meniji u kojem imate opcije kao copy, paste, forward, delete... (kopiraj, umetni, proslijedi, izbrisi...) i mnogi drugi sve u zavisnosti od aplikacije koju koristite u tom trenutku. I to je slika  lijevo.

Uzivajte u koristenju vaseg Windows Phone 7 uredaja koji je tako intuitivan da samo pomaze u zivotu, a nikad ne odmaze!

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar