28.4.12

Metro stil

Windows 8 Metro stil logotip
Windows Phone je nastao iz ideje novog operativnog sistema, a pri zelji da se uradi nesto sasvim novo. Microsoft je pritome zaposlio jedan dizajnerski tim koji je bio odgovoran za sav Metro stil koji sada polako ali sigurno prelazi na sve komponente Microsoftovog poslovanja, od Windowsa, Xbox, Messenger-a, Hotmail-a, do Zune-a (svojevrsni mp3 player iz Microsoftove kuce) do Windows Phone 7. svi oni ce dijeliti jedinstven sistem izgleda koji je taj tim stvorio za Microsoft. poceli su sa idejom od Zune mp3 player-a, on je imao tada vec Metro fazon ali nije bio dovrsen stil. i kada su se sastali na prvom mitingu sa Microsoft-om pitali su ih: "ako se vas operativni sistem zove Windows (prozori), zasto je sam zastava logo?" sto je sasvim logicno pitanje. Taj tim je uzeo onda zastavu Microsoft-a i pojednostavio izgled, prvo ispravio linije jer Metro stil podrazumijeva najkraci put izmedju dvije tacke, jednostavnost, jednostavnost su dobili tako sto su logo uvili samo u jednu boju za razliku od prijasnjeg logotipa koji je imao 4 boje, crvenu zelenu plavu i zutu. Sada je plavi logo iskrivljenog ugla prozora, kao da gledate na prozore iz nekog ugla, taj ugao daje "brzinu" cijelom logotipu i s tim su pogodili i uspjeli! Sljedeca verzija Windows operativnog sistema "Windows 8" (trenutna verzija je consumer prewiev). Taj logo ce se mjenjati vremenom samo u 4 boje ali se logotip nece mijenjati.

Taj stil je usao i u sav koncept Windows Phone 7 operativnog sistema, sve je metro, sve je prilagodenu brzem koristenju da ne bi zastajali u svakodnevnom zivotu. Sve je pojednostavljeno i intuitivno. Brzinu su dodale i takozvane Live Tiles, na nase prevedeno kao "zive plocice" te plocice imaju dvije strane da bi sto vise informacija prikupile za vas na jednom mjestu, svaka od njih ima svoje karakteristike, npr vremenska plocica, ona vam pokazuje trenutno vrijeme na prednjoj plocici te se nakon par sekundi okrene na zadnju i u ovisnosti aplikacije koju koristite i kako je programer namjestio na drugoj strani moze biti vremenska prognoza drugog grada ili jucerasnja prognoza radi uporedivanja. Drugi primjer fudbal, ako ste navijac jedne ekipe, skinete sebi aplikaciju te ekipe i ona vas na jedan pogledaj obavijest o novosti te ekipe, utakmicama, ako recimo pogode gol i sl. A najvaznije je, ne otvarate aplikaciju pri tome, nego ona radi u pozadini i sama vama pokazuje informacije na ekranu koji prvi vidite kada otkljucate wp7. To je Metro stil. Pored toga ovu funkciju koriste i sve druge aplikacije koje se zalijepe na pocetni ekran Windows Phone 7.

Osim ovog Metro stil podrazumijeva ukidanje svega sto je dzidzavo, sareno i sto ometa. Microsoft je odlucio da je sa uljepsavanjem dostigao vrhunac u Windows 7 OS te da je sve poslije sto bi doslo i nastavilo sa tim napucavanjem izgleda bilo prenatrpano i previse sve na isti fazon. Metro stil uklanja sve moguce smetnje kao sto je aero stil, sjene ispod ikona, sjene ispod fontova da bi se lakse citali, prelaz boja iz jedne u drugu, zaobilazenje u meniju, sve je sa par tapova pri ruci. Metro stil je mlad i tek zazivio, Microsoft je pokrenuo novi identitet koji odlazi od dosadanjeg dosadnog "radnog" stola, prema mladalackom Metro stilu koji predstavlja brzinu, jednostavnog, svjezinu, novost!

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar