10.4.17

Windows 10 Creators nadogradnja i šta nam sve stiže sa njom?

ggg_thumb[1]_thumb[1]

Sjutra, 11. aprila, Microsoft će pustiti dugo očekivanu Creators nadogradnju. Nadogradnja koja je dostupna insajderima već neko vrijeme donosi dosta novosti i poboljšanja za vaš PC računar. Što se tiče Mobile korisnika, nadogradnja će biti dostupna 25. aprila.

 

Creators nadogradnja je treća po redu velika nadogradnja za Windows 10 od njenog izlaženja u julu 2015. godine.

 

Start meni

 

Live folders – sa Creators nadogradnjom Microsoft je konačno uveo funkciju ,,Live folders” koja je već dostupna za Windows Phone korisnike. Jednostavno kliknite i prevucite pločicu preko druge i automatski će se formirati folder. Trenutno, nije omogućeno da se da ime folderu.

 

Start-menu-folders

Microsoft je takođe dodao novu opcije gdje možete ukloniti listu aplikacija i otvorite je putem hamburger menija.

 

cu-start

 

Action Center

 

Kao i kod Start menija tako i kod Action Center-a nema puno promjena, ali postoje neke dodatne funkcije, koje treba pomenuti. Na primjer, aplikacije koje se instaliraju ili ažuriraju mogu se vidjeti u njemu, a Cortana sada ima mogućnost otvaranja obavlještenja koja sadrže veći tekst.

 

cu-actioncenter

 

Microsoft Edge

 

Microsoft-ov novi browser Microsoft Edge prošao je veliku put od kada je debitovao 2015. godine. Od tada, pa do sada nadogradnje su donosile velika poboljšanja i novosti.

 

Sa Creators nadogradnjom Edge se unaprijedio sa:

  • Set tabs aside – funkcijom koja  vam omogućava da snimite tekuću sesiju za kasnije, a da pritom stvorite novu bez gubljenja one koju ste upravo sačuvali

cu-edge-tabs

  • Web Payments API  - funkcijom koja radi slično kao Apple Pay na internetu, gdje web stranice mogu ponuditi plaćenje putem Microsoft Wallet-a sa Microsoft-ovim nalogom.
  • Poboljšanjima u Cortani, koja vam sada može pomoći sa dodatnim informacijama, kuponima i slično
  • Podrškom za Netflix streaming 4K
  • Book store - odjelom u prodavnici gdje možete skinutu knjigu i čitati ili  sačuvati u Edge-u

 

Pored ovi glavnih, ima i sitnijih poboljšanja:

  • Puna boja emoja
  • Edge će sa ovom nadogradnjom trajno blokirati Flash ( ne seriju, nego program Open-mouthed smile )
  • Web Notes ima novu ikonicu i sada radi isto kao Ink funkcija
  • Pokreni preuzimanje .exe bez čuvanja
  • WebRTC 1.0 sada na podrazumijevano
  • Nova PDF alatka + pretraga

 

Cortana

 

Sa Creators nadogradnjom Cortanu sada možete vidjeti i na mjestima gdje je ne očekujete. Cortana je sada zadužena za kompletno podešavanje novog Windows 10 uređaja. Ovo znači da možete koristiti vaš glas za podešavanja PC-a umjesto miša i tastature. Cortana će vas provesti kroz čitav proces i biće vaš lični asistent.

 

cu-cortanasetup

Cortana će vam sada nudite predložene podsetnike, zasnovane na e-majlove od vaših kolega, prijatelja ili članova porodica. Dostupna je i nova funkcija Cortane koja se naziva ,, pick up where I left off  “ ( nastavi gdje si počeo ). Sa ovom funkcijom Cortana će obavijestiti korisnike za svoj najnoviji rad, što omogućava da se odmah vrate na ono što su počeli raditi.

 

Recimo da morate da restarujete kompjuter. Kada se upali Cortana će vas obavijestiti da se vratite gdje ste stali prije restartovanja.

 

cu-cortana-pickup

Cortana može primijeniti istu funkciju preko drugih uređaja. Recimo da radite neku prezentaciju na telefonu i ne završite je do kraja zbog nekih drugih obaveza. Kada upalite vaš kompjuter Cortana će vam omogućiti da nastavite gdje ste stali i možete završiti prezentaciju na PC.

 

cu-cortanapickup

 

Windows Update

 

 

cu-winupd

Počevši od ove nadogradnje, Windows Update neće morati da skida čitavu verziju Windows-a svaki put kada su dostupne nadogradnje. Sada, umjesto toga, preuzimaće se dadoteke koje su samo potrebne za tu nadogradnju i ona će biti oko 35% manja kada se preuzme preko Windows Update-a. Ovo je Microsoft-ov dobar potez jer funkcija dovodi do manje potrošnje interneta i bržeg preuzimanja.  Microsoft ovu funkciju naziva ,,Unified Update Platform”.

 

Night Light

 

 

nightlight

 

Počevši dan na kompjuteru može biti veoma zamorno za vaše oči, a noći to može da prevari mozak da misli da je još dan. To se dešava zato što ekran emituje plavu svjetlost. Zbog toga korisnici koji koriste računar u noćnim satima teže zaspu.

 

Sa funkcijom ,,Night Light” Microsoft je omogućio mijenjanje tzv. plave svijetlosti i postavio planirano vrijeme kada da se funkcija uključi. Ova funkcija je rezultat odmora očiju i mozak se neće zbunjivati da je i dalje dan, te ćete moći lakše da zaspete.

 

Gaming

 

 

game-bar_beam-broadcasting_windows-10

Microsoft je ugradio Beam streaming, koji omogućava PC-u da se emituju vaše omiljene igre. Beam takođe omogućava kreiranje lokalnih klipova i screenshot-ova.

 

Game Mod. Microsoft sa Game Mod-om optimizuje vaš računar da pruži bolje i dosljedno gaming iskustvo prilikom igranja. Svu snago kompjutera usmjerava na igru, što rezultira brže otvaranje i stabilnije iskustvo.

 

 

Paint 3D

 

Paint 3D UWP aplikacija razvijala se neko vrijeme i korisnici koji su bila na Windows Insider programu mogli su vidjeti ovu aplikaciju u djelu. Paint je sada potpuno nova aplikacija sa novim funkcijama kao 3D crtanje, tu je i zajednica u kojoj možete podijeliti ili preuzimati fotografije, GIF i 3D modele.

 

Korisnici će takođe moći objavljivati svoje 3D radove u toj zajednici, te će se ti modeli moći koristiti kroz sve ostale aplikacije i uređaje kao HoloLens ili kako je bilo prezentirano sa HP Elite X3 da Windows 10 Mobile može skenirati u 3D prostoru objekte koje kasnije možete obrađivati u Paint-u. 

 

Microsoft je najavio da je u izradi i aplikacija za Windows 10 Mobile, ali tačan datum izlaska još uvijek ne znamo. Pored nove aplikacije Paint, imamo i neka sitna poboljšanja u aplikacijama kao što su Mail, Groove Music, Films and TV…

 

Settings

 

 

cu-settings

Aplikacija Settings takođe dolazili sa nekim poboljšanjima:

  • Podešavanja su reorganizovana u više područja
  • Nova oblast koja vam može pomoći da otkrijete grešku u PC-u
  • U podešavanja personalizacije imamo novu oblast koja vam omogućava da skinete teme iz Windows prodavnice

cu-customaccent

 

 

Privacy

 

Ako vršite nadogradnju sa prethodne, ili neke starije, verzije operativnog sistema Windows 10, dobićete upit, kada se nadogradnja završi, da prilagodite vaša podešavanja privatnosti.

 

privacy-2-1024x812

 

Security

 

 

cu-defender1

Windows Defender aplikacija ima potpuno novi izgled prilagodljiv dizajnu sistema Windows 10. Aplikacija će vam dati upozorenje kada treba da skenirati vaš PC, kada se u njemu nalaze virusi…

 

Microsoft je takođe napravio neka poboljšanja u Windows Hello, pa je sada aplikacija znatno brža sa prepoznavanjem lica. Tu je i Dynamic Lock koji omogućava zaključavanje ekrana putem mobilnog uređaja preko Bluetooth-a.

 

cu-appblock

Imamo i novu opcija koja blokira sve programe instalirane izvan Windows prodavnice. Ova opcija je isključena, a možete je uključite u podešavanja.

 

Kako nam nadogradnja stiže sjutra, počnite sa spremanjem vašeg PC-a za nju. Korisnici koji ste okusili Creators nadogradnju preko Windows Insider programa, recite nam šta mislite o njoj?

 

 

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar