1.12.16

[Insider] Dostupan Windows Insider Preview build 14977 za Mobile

redstone-2

Microsoft je danas pustio novi Insider Preview build za korisnike na bržem načinu primanja nadogradnji i samo za Mobile korisnike (trenutno). Novi build je dio Creators Update linije razvijanja koju Microsoft planira pustiti naredne godine u martu-aprilu za sve Windows 10 uređaje. Trenutno korisnici mogu testirati novosti te nadogradnje (ali i greške) prije nego što bude zvanično dostupna. Creators Update donosi nekoliko dobrih poboljšanja i posebno za Continuum će biti novosti i konačno će se aplikacije izvoditi u prozorima kao i funkcija da će korisnici moći ugasiti zaslon telefona dok koriste Continuum.

 

Nova nadogradnja donosi:

 

Microsoft Edge EPUb čitač

Čitanje EPUB formata direktno u Microsoft Edge na vašem telefonu – S prošlim buildom Creators Update linije dodana je mogućnost čitanja e-book EPUB formata direktno u Microsoft Edge za računare i ovaj build donosi istu funkciju za Mobile. Nova funkcija ima mogućnosti kao postavljanje bookmarka unutar e-knjiga kao i odabir tema u kojima želite čitati, pretraga je također ugrađena. Ako želite pronaći e-knjige evo nekoliko adresa gdje to možete uraditi: Feedbooks, Project Gutenberg, Free eBooks, ePubBooks, Open Library, Microsoft Press.

 

Ispravljene greške u ovom buildu:

  • Promijenjena je tehnologija prikaza koja je korištena za UWP aplikacije (kao naša WinNovosti) i njihov sadržaj, ako primijetite da nisu prikazane kako treba javite kroz povratne informacije da to Microsoft može dalje ispraviti.
  • Alarmi sada prolaze kroz tihe sate koje postavljate u Crotaninim postavkama – razvijači su tražili da se odobri prolazak alarma njihovih aplikacija kroz tihe sate i ugrađeno je. Ako imate još želja samo se javite pomoću povratnih informacija.
  • Sklonili smo mogućnost da deaktivirate alarme na zaključanom zaslonu – pouzdanost alarma nam je prioritet i primijetili smo da korisnici slučajno ugase alarme od daljih pojavljivanja i obavijesti bez da su svjesni da će tako ugasiti alarme kada je telefon zaključan. Za one koji ipak žele omogućiti ovu funkciju postavka ona se i dalje nalazi na istom mjestu u postavkama obavijesti.
  • Obavijesti postavki se sada mogu promijeniti ili ugasiti kao svaka druga aplikacija – postavke se nalaze u postavkama uređaja > sistem > obavijesti > postavke.
  • Omogućena je OAuth podrška za Yahoo Mail račune. To će učiniti sinkronizaciju boljom za te račune i osigurati veći nivo sigurnosti tokom čitanja emaila.
  • Ispravljena greška gdje isključivanje i ponovno uključivanje slušalica (žičnih) dok gledate neki video može rezultirati u nedostatku audio reprodukcije.
  • Ispravljena greška gdje određene muzičke aplikacije neočekivano prestanu reproducirati muziku nakon prve pjesme.
  • Ispravljena greška gdje zatvaranje taba u Microsoft Edge gasilo aplikaciju i ponovno pokretanje otvaralo praznu stranicu sa ranije zatvorenim sadržajem u traci za unos adrese.
  • Ispravljena greška gdje Start postavke stranica nije bila prikazana kako treba kada je otvorena na eksternom zaslonu u Continuum načinu rada.
  • Ispravke u prijevodima, posebno francuskom i kineskom.
  • Ispravljena greška gdje su ranije ugašene obavijesti na zaključanom zaslonu nakon restarta telefona i pregleda obavijesti nije prikazivalo nikakve obavijesti.
  • Ispravljena greška gdje pokretanje kamere pomoću hardverske tipke nije otvorilo kameru ako je telefon bio zaključan ili na Glance/Info zaslonu.
  • Ispravljena greška za Bangla tastaturu gdje predviđanje blokiralo nakon korištenja vokala.

 

Šta ne radi u ovom buildu:

  • Instaliranje novih ili reinstaliranje starih jezičnih paketa za tastaturu i govor ne radi. Ako imate jezike instalirane koje želite onda ih ne brišite dok se ne ispravi ova greška jer nećete ih moći ponovno instalirati osim da se vratite na stariju verziju softvera preko Windows Device Recovery Tool i ponovno ih instalirate prije nadogradnje na ovaj ili jedan od prethodnih buildova gdje je ova funkcija pokvarena.
  • Windows 10 telefoni sa 8GB (slobodne?!) interne memorije kao Lumia 550/650 koji će vjerovatno dobiti grešku 0x800700b7 tokom instalacije nadogradnje. Za više informacija pogledajte ovaj unos Microsoft foruma gdje će se diskusija voditi o ovoj grešci.
  • Obavijesti sistema o Bluetooth, USB i slično neće raditi na ovom buildu.

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar